Vesti
Kultura

Sutra počinje muzički festival „Medimus“

Peti međunarodni festival srednjovekovne i renesansne muzike „Medimus“ održaće se tokom vikenda u Prizrenu.
Sutra počinje muzički festival „Medimus“
Braća Teofilović biće gosti festivala Medimus (Foto Aleksandar Stojanović)

Ovogodišnji „Medimus“ menja mesto održavanja. Zbog epidemiološke situacije i potrebe za većim prostorom, organizatori festivala odlučili su da promene lokaciju, pa će umesto atrijuma crkve Svetog Spasa, ovaj nesvakidašnji muzički događaj biti održan u manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena.

„Ove godine ćemo biti u manastiru Sveti Arhangeli zato što je veći prostor i zato što možemo da sprovedemo sve one mere koje su propisane, tako da ćemo o svemu voditi računa i nadamo se da će sledeće godine festival da se vrati u atrium crkve Svetog Spasa. Mada je sam ambijent manastira Svetih Arhangela prelep, tako da, mislim da će biti baš lepo i ove godine“, kaže za RTV Kim organizator Bojan Babić.

Babić koji je i direktor „Društva prijatelja manastira Svetih Arhangela“ kaže da uprkos strogim epidemiološkim merama na Kosovu nije bilo nikakvih problema oko organizacije festivala. „Imali smo razumevanja, a mi ćemo ispoštovati sve propise, pre svega zbog interesa naših gostiju i posetilaca“.

Ipak, ove godine će festival trajati kraće nego inače i sa manjim brojem izvođača i posetilaca. Publici će se predstaviti tri učesnika.

„To su Braća Teofilović koji će gostovati prvo veče festivala u subotu. Drugo veče će biti Internacionalni ansambl Medimus i Hor Prizrenskih bogoslova, a ceo program će voditi i učestvovati u njemu dramska umetnica Marija Bergam“.

Govoreći o organizovanju prevoza iz centralne Srbije do Prizrena koji je bio karakterističan za održavanje ovog festivala, Babić kaže da će i u tom pogledu biti korekcija. „Jednostavno, mora biti prisutran ograničen broj ljudi, tako da ćemo neke stvari preskočiti ove godine što se tiče organizovanja prevoza“, kazao je Babić.

Program festivala će pratiti i izložba sa likovne kolonije „Jesen u Prizrenu“ koja se već nekoliko godina organizuje upravo u manastiru Svetih Arhangela.

Publika će moći da pogleda radove deset akademskih slikara sa Kosova, centralne Srbije i regiona.

Festival organizuju Dom kulture Gračanica i Društvo prijatelja manastira Svetih Arhangela kod Prizrena.

Program "Medimusa" možete pogledati ovde.Ostale vesti

Kosovska rediteljka dobila dve nagrade u Veneciji
Kosovska rediteljka Kaltrina Krasnići, dobila je nagradu na Filmskom festivalu u Veneciji za najbolju režiju za film "Letnji snovi o moru" koja se dodeljuje autorima mlađim od 40 godina, a film je dobio nagradu "Edipo Re".
  • 12.09.2021
Kosovski kandidat za Oskara film
Film "Košnica" Bljerte Bašoli, inače trostrukog pobednika "Sandens festivala" (Juta, SAD), Kosovo je predložilo za svog zvaničnog kandidata za Oskara.
  • 09.09.2021

Promocija knjige „Književni džem sešn“ novinarke Ivane Vanovac održana je sinoć u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici.

  • 09.09.2021
Promocija knjige eseja o umetnosti Ivane Vanovac
Promocija knjige eseja o umetnosti Ivane Vanovac „Кnjiževni džem sešn“ biće održana u sredu, 8. septembra u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Кosovskoj Mitrovici, u 18:30.
  • 07.09.2021
Audicija za glumce u lutkarskoj predstavi
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ organizuje audiciju za lutkarsku predstavu „Misterija nestalog jajeta“ u subotu 4. septembra 2021. godine u 13 časova u Domu kulture „Gračanica“.
  • 02.09.2021
Otkazano finalno veče festivala „Medimus“

Usled pogoršane epidemijske situacije na Kosovu, drugo finalno veče festivala srednjevekovne muzike „Medimus“ je otkazano.

  • 29.08.2021