Vesti
Kultura

Sutra počinje muzički festival „Medimus“

Peti međunarodni festival srednjovekovne i renesansne muzike „Medimus“ održaće se tokom vikenda u Prizrenu.
Sutra počinje muzički festival „Medimus“
Braća Teofilović biće gosti festivala Medimus (Foto Aleksandar Stojanović)

Ovogodišnji „Medimus“ menja mesto održavanja. Zbog epidemiološke situacije i potrebe za većim prostorom, organizatori festivala odlučili su da promene lokaciju, pa će umesto atrijuma crkve Svetog Spasa, ovaj nesvakidašnji muzički događaj biti održan u manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena.

„Ove godine ćemo biti u manastiru Sveti Arhangeli zato što je veći prostor i zato što možemo da sprovedemo sve one mere koje su propisane, tako da ćemo o svemu voditi računa i nadamo se da će sledeće godine festival da se vrati u atrium crkve Svetog Spasa. Mada je sam ambijent manastira Svetih Arhangela prelep, tako da, mislim da će biti baš lepo i ove godine“, kaže za RTV Kim organizator Bojan Babić.

Babić koji je i direktor „Društva prijatelja manastira Svetih Arhangela“ kaže da uprkos strogim epidemiološkim merama na Kosovu nije bilo nikakvih problema oko organizacije festivala. „Imali smo razumevanja, a mi ćemo ispoštovati sve propise, pre svega zbog interesa naših gostiju i posetilaca“.

Ipak, ove godine će festival trajati kraće nego inače i sa manjim brojem izvođača i posetilaca. Publici će se predstaviti tri učesnika.

„To su Braća Teofilović koji će gostovati prvo veče festivala u subotu. Drugo veče će biti Internacionalni ansambl Medimus i Hor Prizrenskih bogoslova, a ceo program će voditi i učestvovati u njemu dramska umetnica Marija Bergam“.

Govoreći o organizovanju prevoza iz centralne Srbije do Prizrena koji je bio karakterističan za održavanje ovog festivala, Babić kaže da će i u tom pogledu biti korekcija. „Jednostavno, mora biti prisutran ograničen broj ljudi, tako da ćemo neke stvari preskočiti ove godine što se tiče organizovanja prevoza“, kazao je Babić.

Program festivala će pratiti i izložba sa likovne kolonije „Jesen u Prizrenu“ koja se već nekoliko godina organizuje upravo u manastiru Svetih Arhangela.

Publika će moći da pogleda radove deset akademskih slikara sa Kosova, centralne Srbije i regiona.

Festival organizuju Dom kulture Gračanica i Društvo prijatelja manastira Svetih Arhangela kod Prizrena.

Program "Medimusa" možete pogledati ovde.Ostale vesti

Đuren, događaj koji Gorance vraća u dom
Proslava Đurena u Gori je tradicionalni događaj koji uprkos promenama, iseljavanju i drugim društvenim i političkim događajima i dalje okuplja Gorance iz celog sveta. Đuren ili Đurđevdan je simbol identiteta ovog naroda. O samom događaju i o goranskom narodu i običajima danas se govorilo na tribini „„Nematerijalno kulturno nasleđe Goranaca” održanoj u Domu kulture “Gračanica”.
  • 28.10.2020

Pozorišna predstava "Sirano de Beržerak" u režiji Nenada Todorovića igra se danas u 11 časova u Domu kulture u Gračanici. 

  • 28.10.2020
Gračanica: Tribina o nematerijalnom kulturnom nasleđu Goranaca
Dom kulture „Gračanica“ organizuje tribinu „Nematerijalno kulturno nasleđe Goranaca: Proslava Đurđevdana (Đurena) – tradicija za održivu budućnost“. Tribina će biti održana u sredu, 28. oktobra, sa početkom u 13 časova.
  • 26.10.2020
Prestižne muzičke nagrade i priznanja za Kosovsku Mitrovicu
U toku meseca oktobra, prestižnim muzičkim nagradama i priznanjima okitili su se Crkveni hor “Branislav Nušić”, doajen mitrovičke muzičke scene Petar Rakić, kao i Džez i bluz festival “North city”.
  • 23.10.2020
Počinju Pesnički susreti “Lazar Vučković”
Pesnički susreti “Lazar Vučković” svečano će biti otvoreni večeras u 19 časova u Domu kulture “Gračanica”.
  • 21.10.2020
„Femart“ festival u Prištini: Solidarnost i upornost
U Prištini se po osmi put održava Međunarodni festival umetnika i aktivista „Femart“. „To je prvi i jedini feministički festival na Kosovu, ujedno i najveći na Balkanu koji već godinama okuplja umetnike i aktiviste iz celog sveta”, kazala je za RTV Kim menadžerka Femart-a Venera Ismailji.
  • 19.10.2020