Vesti
Kultura

Sutra počinje festival "Medimus"

Međunarodni festival srednjevekovne muzike „Medimus“ održaće se po šesti put u atrijumu crkve Svetog Spasa u Prizrenu.

Sutra počinje festival
Sa prošlogodišnjeg Medimusa (Foto Kim)

Program festivala počinje sutra od 19 časova, trajaće dva dana a vodiće ga poznata glumica Marija Bergam.

Prvi nastup predviđen je za Ansambl Agia iz Beograda, a nakon ovog koncerta nastupiće Ansambl VisAntiqua.

Drugog dana festivala, posetioci će moći da vide i čuju nastup Internacionalnog Ansambla Medimus.

Medimus je najznačajnija manifestacija iz oblasti muzičkih umetnosti u proteklom periodu u gradu Prizrenu.

Festival ima za cilj da predstavi srednjovekovno muzičko nasleđe, u gradu gde se osobito negovala muzička kultura i u kome su nastale neke od najlepših kompozicija ovih prostora.

„Medimus“ je dobitnik nagrade „Muzika klasika“ za 2018. godinu, po mišljenju žirija kao najbolji festival od regionalnog značaja, a na njemu su nastupala poznata muzička imena poput Divne Ljubojević, Slobodana Trkulje i Edina Karamazova.

Organizatori festivala su Društvo prijatelja manastira Sveti Arhangeli kod Prizrena, Dom kulture Gračanica i Fondacija Sveti Arhangeli.

Osim u srednjovekovnoj muzici posetioci, za koje je i ove godine organizovan prevoz, moći će da posete manastire Pećku Patrijašiju, Manastir Svetih Arhangela, ali i Veliku Hoču.

 Ostale vesti

Gračanica: Izložba slika

Izložba slika akademske slikarke Maje Todić, pod nazivom "Identiteti", biće otvorena 29. novembra u 19 časova u Galeriji Doma kulture "Gračanica".

  • 26.11.2022
“Ona koja raspušta vojske” premijerno 30. novembra
Dramska predstava "Ona koja raspušta vojske" koja je urađena po Aristofanovoj komediji "Lisistrata", u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića biće premijerno izvedena u sredu, 30. novembra od 20.00 časova u Domu kulture "Gračanica".
  • 26.11.2022
Objavljena nova knjiga Mitre Reljić
U izdanju Kosovskometohijskog odbora Matice srpske objavljena je knjiga prof. dr Mitre Reljić "Identitet i integritet srpskog jezika na Kosovu i Metohiji".
  • 25.11.2022
PKC Akvarijus: Večeras
Dokumentarni film Stefana Pavlovića "U potrazi za konjima" biće prikazan u mitrovačkom Privatnom kulturnom centru "Akvarijus" večeras (utorak, 22. novembar) u 20.00 časova.
  • 22.11.2022
Osmi Međunarodni filmski festival KiM otvorio film ’’Strahinja Banović’’

Osmi “Kosovo i Metohija” Međunarodni filmski festival (KMMFF) je svečano otvoren u Domu kulture “Gračanica”, prikazivanjem višestruko nagrađivanog filma „Strahinja Banović” reditelja i scenariste Stefana Arsenijevića.

  • 21.11.2022
Večeras počinje
Osmo izdanje „Кosovo i Metohija međunarodnog filmskog festivala (КMMFF)“ biće održano od 21. do 23. novembra u Domu kulture „Gračanica“. Za tri dana festivala, biće prikazano devet filmova. Svečano otvaranje festivala zakazano je za 21 čas.
  • 21.11.2022