Vesti
Kultura

Sutra počinje festival "Medimus"

Međunarodni festival srednjevekovne muzike „Medimus“ održaće se po šesti put u atrijumu crkve Svetog Spasa u Prizrenu.

Sutra počinje festival
Sa prošlogodišnjeg Medimusa (Foto Kim)

Program festivala počinje sutra od 19 časova, trajaće dva dana a vodiće ga poznata glumica Marija Bergam.

Prvi nastup predviđen je za Ansambl Agia iz Beograda, a nakon ovog koncerta nastupiće Ansambl VisAntiqua.

Drugog dana festivala, posetioci će moći da vide i čuju nastup Internacionalnog Ansambla Medimus.

Medimus je najznačajnija manifestacija iz oblasti muzičkih umetnosti u proteklom periodu u gradu Prizrenu.

Festival ima za cilj da predstavi srednjovekovno muzičko nasleđe, u gradu gde se osobito negovala muzička kultura i u kome su nastale neke od najlepših kompozicija ovih prostora.

„Medimus“ je dobitnik nagrade „Muzika klasika“ za 2018. godinu, po mišljenju žirija kao najbolji festival od regionalnog značaja, a na njemu su nastupala poznata muzička imena poput Divne Ljubojević, Slobodana Trkulje i Edina Karamazova.

Organizatori festivala su Društvo prijatelja manastira Sveti Arhangeli kod Prizrena, Dom kulture Gračanica i Fondacija Sveti Arhangeli.

Osim u srednjovekovnoj muzici posetioci, za koje je i ove godine organizovan prevoz, moći će da posete manastire Pećku Patrijašiju, Manastir Svetih Arhangela, ali i Veliku Hoču.

 Ostale vesti

Otvorena završna izložba studenata Fakulteta umetnosti

Tradicionalna završna izložba radova studenata osnovnih i master akademskih studijskih programa slikarstva, vajarstva, grafike i grafičkog dizajna Fakulteta umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, otvorena je sinoć.

  • 29.06.2022
Završni koncert polaznica Škole baleta u Gračanici
Baletska škola u Gračanici večeras je imala svoj završni koncert. Nastup balerina bio je i poslednja manifestacija u okviru ovogodišnjih „Vidovdanskih svečanosti“. Novu baletsku sezonu počeće u septembru.
  • 28.06.2022
Vidovdansko pesničko bdenije: Ljudski životi sve nestvarniji
Vidovdanske književne nagrade uručene su sinoć ovogodišnjim dobitnicima u porti manastira Gračanica tokom tradicionalnog "Vidovdanskog pesničkog bdenija". "Vidim da su ljudski životi i prilike u kojima živimo sve nestvarniji", zahvalio se Slobodan Zubanović. Publici se predstavio i Big Bend RTS-a.
  • 28.06.2022
’’To što ti je u srcu iznesi odmah, ne čekaj sutra’’
Više knjiga Penelope Skaj, jedne od najprodavanijih autorki Njujork Tajmsa, knjiga Slavoja Žižeka "Kao lopov usred belog dana", "Tuđa pravila" i "Svet po Garpu" Džona Irvinga u izdanju "Lagune", "Konstantinovo raskršće" Dejana Stojiljkovića, "Zamalek" Dejana Tiaga Stankovića, knjige Megi Stivoter u izdanju ’Publik praktikuma" – iza korica svih ovih knjiga stoji Predrag Peđa Marković.
  • 27.06.2022
Večeras dodela knjževnih nagrada i nastup Big benda RTS-a
U okviru Vidovdanskih svečanosti večeras će biti dodeljene književne nagrade "Zlatni krst kneza Lazara", "Gračanička povelja", "Кondir Кosovke devojke" i "Pero despota Stefana Lazarevića". Očekuje se i nastup Big benda RTS-a.
  • 27.06.2022
Marijana Simić izabrana za Kosovku devojku
U porti manastira Gračanica sinoć je održan „Izbor za Kosovku devojku“. Titulu najlepše je ponela Marijana Simić iz Batusa.
  • 27.06.2022