Vesti
Kultura

’’SumLJivo lice’’ u Gračanici: Nušićeva realnost koja traje duže od sto godina

U Domu kulture "Gračanica" sinoć su pred polupunom salom (zbog anti-kovid mera) glumci Narodnog pozorišta u Prištini premijerno izveli predstavu "SumLJivo lice", nastalu po tekstu kultne komedije Branislava Nušića, a u režiji Milana Neškovića. Glumačka ekipa je sa lakoćom i vrlo ubedljivo podsetila gledaoce da neke mentalitetske karakteristike Srba decenije, pa ni vekovi ne mogu iskoreniti.
’’SumLJivo lice’’ u Gračanici: Nušićeva realnost koja traje duže od sto godina
Detalj sa premijere predstave ''SumLJivo lice'' u Gračanici (Foto NPP)

Blagom modifikacijom naslova teksta, reditelj Nešković je želeo da ukaže na izražen nedostatak elementarne kulture, morala i vrednosti kod pojedinih aktera na političkoj sceni, sa posebnim osvrtom na lokalne političare malih, začaurenih sredina.

"Budući da nikada nisam bio u ovom delu naše države, to je neka moja vizija kako ljudi na marginama žive. Kada dobiju kontakt sa vlašću, a daleko su od nje, tada iz njih izađe ono najgore. To najgore u nama proizvodi humor", rekao je Milan Nešković.

On je naglasio je da je jako ponosan na ozbiljnost sa kojom su svi angažovani pristupili radu na ovoj predstavi.

"Definitivno planiram da nastavim saradnju sa NPP-om, to je sada pitanje za Upravni odbor i umetničkog direktora, da li oni žele da nastave saradnju sa mnom. Reditelji su nomadi, idu po pozivu od jedne do druge pozorišne kuće po Srbiji, regionu i celoj Evropi", naveo je Nešković.

Glumačka ekipa NPP-a je sa lakoćom i vrlo ubedljivo ispunila rediteljeve zadatke.

"Mi smo večeras bili iskreni, igrali smo probleme tih likova i prikazali ih ogoljene, baš onakvim kakvi jesu, zato se publika smejala. Možda će publika kada večeras dođe kući početi da razmišlja o tome šta smo mi rekli i možda se tada neće smejati, ali nama je važno da se publika smejala i da je razumela našu poruku", kazala je glumica Tamara Tomanović koja u predstavi tumači lik Marice.

Ona je dodala da je prvi put dobila šansu da igra jedan ovakav lik i da joj je drago što radi sa Milanom Neškovićem.

"Ovo je prvi put da ja vidim Anđu i Maricu na ovaj način predstavljene. Obično su ti likovi tu zbog funkcionalnosti predstave, da odrade funkciju. Ovde su dve žene, jedna starija, jedna mlađa sa svojim problemom, sa onim što ih muči, što im treba, sa jednom istinom, a mislim da smo mi večeras igrali tu istinu", zaključila je ona.

Igor Damnjanović, koji je u predstavi tumačio lik gradonačelnika Jerotija, je nakon premijere naglasio da jako voli Nušića u bilo kojoj izvedbi.

"Nušić je jedan od likova koji stane i zapita se dokle mi treba da ukazujemo na sve što se odigrava oko nas, na sve probleme u društvu na koje nas on stalno podseća. Stvarno mislim da je poruka ove predstave da taj komad stvarno više nema potrebe da se igra, a igra se preko sto godina", rekao je on.

Damnjanović je zaključio da nije problem u tekstovima koje je Nušić pisao ili u likovima koji su nekad davno živeli, već i u sadašnjosti i, vrlo verovatno, u budućnosti.

Milan Vasić smatra da NPP može na najbolji način da učestvuje na svim festivalima sa predstavom "SumLJivo lice".

"Ova predstava je naša realnost, sam Nušić je već sto godina realnost. Gledajte televiziju, koga hapse i kako - videćete da ovo nije nerealno", kazao je on.

Vasić je dodao da se srrpski mentalitet nije promenio ni za sto godina ali da, uprkos tome, voli Srbiju, Kosovo i Metohiju i naš narod sa svim manama i vrlinama.

Po završetku predstave, publika je gromoglasnim aplauzom nagradila angažovanu ekipu.

"Predivan komad, naši glumci su to odigrali perfektno", rekao je Ivan Mihajlović.

"Drago mi je što je u Gračanica došla ekipa sa "SumLJivim licem" i što su ispunili moja očekivanja, a verujem i svakoga u publici ko je pratila predstavu", kazala je Kristina Kostić.

Prva repriza ove predstave je planirana za večeras, 10. februara, od 19.00 u Domu kulture "Stari Kolašin" u Zubinom Potoku.Ostale vesti

“SumLjivo lice” u Pasjanu i Ranilugu

Predstava “SumLjivo lice” Narodnog pozorišta u Prištini u režiji Milana Neškovića u narednim danima moći će da pogleda publika u Kosovskom Pomoravlju 8. februara u 19 časova u Domu kulture "Pasjane" u Pasjanu, a dan kasnije u istom terminu u Domu kulture "Radomir Popović" u Ranilugu.

  • 04.02.2023
Slike Branislava Ilića: Akvareli i pejzaži nepromenljivog rukopisa

Izložba slika istaknutog umetnika iz Zvečana, Branislava Baneta Ilića, otvorena je sinoć u Studentskom klubu u Kosovskoj Mitrovici.

  • 02.02.2023
Tri premijere u ovoj godini

Ansambl Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) će u 2023. godini izvesti tri premijere. Najpre će, krajem februara ili početkom marta obradovati najmlađu publiku predstavom "Princeza Snežana i deset patuljaka" po tekstu Branislava Milićevića (Branka Kockice), a u režiji Igora Damnjanovića.

  • 01.02.2023
Gračanica na starim fotografijama. Prva posleratna izložba Arhiva KiM
Izložba "Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama" otvorena je večeras u Galeriji Doma kulture "Gračanica". Ovo je prva posleratna izložba koju je organizovao Arhiv Kosova i Metohije.
  • 31.01.2023
Film ’’Peto pismo Hilde Dajč’’ i tribina ’’Кozara 1942’’ sutra u Prizrenu i Gračanici
Dom kulture "Gračanica", Muzej žrtava genocida i Bogoslovija Sveti Ćirilo i Metodije, organizuju projekciju dokumentarno-igranog filma "Peto pismo Hilde Dajč" reditelja Ivice Vidanovića i tribinu Кozara 1942 u utorak 31. januara u Bogosloviji u Prizrenu sa početkom  u 12 časova i u Domu kulture „Gračanica“ u 19 časova.
  • 30.01.2023
Nasleđe od kamena i neba u Vašingtonu
Uoči Dana Svetog Save, 26. januara 2023. godine, u Ambasadi Republike Srbije u Vašingtonu otvorena je izložba fotografija "Nasleđe od kamena i neba" inspirisana Uneskovom svetskom kulturnom baštinom Srbije. Izložbu su otvorili Ambasador Republike Srbije u SAD Marko Đurić i Svetlana Rogić, osnivačica i direktorka organizacije "Art eksčejndž" (Art Exchange) iz Vašingtona, koja je i organizatorka izložbe.
  • 29.01.2023