Vesti
Kultura

’’SumLJivo lice’’ u Gračanici: Nušićeva realnost koja traje duže od sto godina

U Domu kulture "Gračanica" sinoć su pred polupunom salom (zbog anti-kovid mera) glumci Narodnog pozorišta u Prištini premijerno izveli predstavu "SumLJivo lice", nastalu po tekstu kultne komedije Branislava Nušića, a u režiji Milana Neškovića. Glumačka ekipa je sa lakoćom i vrlo ubedljivo podsetila gledaoce da neke mentalitetske karakteristike Srba decenije, pa ni vekovi ne mogu iskoreniti.
’’SumLJivo lice’’ u Gračanici: Nušićeva realnost koja traje duže od sto godina
Detalj sa premijere predstave ''SumLJivo lice'' u Gračanici (Foto NPP)

Blagom modifikacijom naslova teksta, reditelj Nešković je želeo da ukaže na izražen nedostatak elementarne kulture, morala i vrednosti kod pojedinih aktera na političkoj sceni, sa posebnim osvrtom na lokalne političare malih, začaurenih sredina.

"Budući da nikada nisam bio u ovom delu naše države, to je neka moja vizija kako ljudi na marginama žive. Kada dobiju kontakt sa vlašću, a daleko su od nje, tada iz njih izađe ono najgore. To najgore u nama proizvodi humor", rekao je Milan Nešković.

On je naglasio je da je jako ponosan na ozbiljnost sa kojom su svi angažovani pristupili radu na ovoj predstavi.

"Definitivno planiram da nastavim saradnju sa NPP-om, to je sada pitanje za Upravni odbor i umetničkog direktora, da li oni žele da nastave saradnju sa mnom. Reditelji su nomadi, idu po pozivu od jedne do druge pozorišne kuće po Srbiji, regionu i celoj Evropi", naveo je Nešković.

Glumačka ekipa NPP-a je sa lakoćom i vrlo ubedljivo ispunila rediteljeve zadatke.

"Mi smo večeras bili iskreni, igrali smo probleme tih likova i prikazali ih ogoljene, baš onakvim kakvi jesu, zato se publika smejala. Možda će publika kada večeras dođe kući početi da razmišlja o tome šta smo mi rekli i možda se tada neće smejati, ali nama je važno da se publika smejala i da je razumela našu poruku", kazala je glumica Tamara Tomanović koja u predstavi tumači lik Marice.

Ona je dodala da je prvi put dobila šansu da igra jedan ovakav lik i da joj je drago što radi sa Milanom Neškovićem.

"Ovo je prvi put da ja vidim Anđu i Maricu na ovaj način predstavljene. Obično su ti likovi tu zbog funkcionalnosti predstave, da odrade funkciju. Ovde su dve žene, jedna starija, jedna mlađa sa svojim problemom, sa onim što ih muči, što im treba, sa jednom istinom, a mislim da smo mi večeras igrali tu istinu", zaključila je ona.

Igor Damnjanović, koji je u predstavi tumačio lik gradonačelnika Jerotija, je nakon premijere naglasio da jako voli Nušića u bilo kojoj izvedbi.

"Nušić je jedan od likova koji stane i zapita se dokle mi treba da ukazujemo na sve što se odigrava oko nas, na sve probleme u društvu na koje nas on stalno podseća. Stvarno mislim da je poruka ove predstave da taj komad stvarno više nema potrebe da se igra, a igra se preko sto godina", rekao je on.

Damnjanović je zaključio da nije problem u tekstovima koje je Nušić pisao ili u likovima koji su nekad davno živeli, već i u sadašnjosti i, vrlo verovatno, u budućnosti.

Milan Vasić smatra da NPP može na najbolji način da učestvuje na svim festivalima sa predstavom "SumLJivo lice".

"Ova predstava je naša realnost, sam Nušić je već sto godina realnost. Gledajte televiziju, koga hapse i kako - videćete da ovo nije nerealno", kazao je on.

Vasić je dodao da se srrpski mentalitet nije promenio ni za sto godina ali da, uprkos tome, voli Srbiju, Kosovo i Metohiju i naš narod sa svim manama i vrlinama.

Po završetku predstave, publika je gromoglasnim aplauzom nagradila angažovanu ekipu.

"Predivan komad, naši glumci su to odigrali perfektno", rekao je Ivan Mihajlović.

"Drago mi je što je u Gračanica došla ekipa sa "SumLJivim licem" i što su ispunili moja očekivanja, a verujem i svakoga u publici ko je pratila predstavu", kazala je Kristina Kostić.

Prva repriza ove predstave je planirana za večeras, 10. februara, od 19.00 u Domu kulture "Stari Kolašin" u Zubinom Potoku.Ostale vesti

Putujući bioskop stigao u Goraždevac

Putujući bioskop iz Gračanice gostovao je sinoć u Goraždevcu gde su prikazana dva filma - “Ala je lep ovaj svet” i “Kašej: Kradljivac nevesti”.

  • 06.10.2022
Uroš Petrović u ’’Akvarijusu’’
Najpopularniji srpskih književnik za decu i mlade, inovator u oblasti literature i obrazovanja, Uroš Petrović, biće gost Privatnog kulturnog centra (PKC) "Akvarijus" u Кosovskoj Mitrovici u četvrtak, 6. oktobra od 18.00 časova.
  • 05.10.2022
Milan Knežević: Kad god dođem na KiM, ustvari se vraćam kući
U Domu kulture u Gračanici sinoć je održan Književni portret Milana Kneževića, kome je uručeno i priznanje „Velika Gramata“ Društva književnika KiM. „Ako mi zaboravimo Kosovo i Metohiju, neka nas ne zaboravi samo desnica, nego neka nas proklinju naši potomci, a neka nas se preci stide gore na nebu“, poručio je u Gračanici pesnik i političar iz Podgorice Milan Knežević.
  • 05.10.2022
Na
Druga po redu "Pijaca knjiga" otvorena je sinoć u Privatnom kulturnom centru "Akvarijus" u Kosovskoj Mitrovici. Promovisana je knjiga aforističara Jovana Zafirovića.
  • 04.10.2022
Otvara se pijaca knjiga u ’’Akvarijusu’’
Besedom o knjizi Nevene Milosavljević, predstavljanjem knjige aforizama "Glavom kroz stid" dobitnika Vibove nagrade Jovana Zafirovića, te muzičkim nastupom Petra Rakića (gitara) i Dragane Milić (vokal) večeras (ponedeljak, 3. oktobar) u mitrovačkom Privatnom kulturnom centru "Akvarijus" biće svečano otvorena druga po redu "Pijaca knjiga".
  • 03.10.2022
U Prizrenu počela radionica ’’Pesme prizrenske’’

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena počela je radionica pod nazivom „Pesme prizrenske“ koju organizuje umetničko udruženje Prizrenaca „Bistrica“.

  • 01.10.2022