Vesti
Kultura

Sterijini ’’Ajduci’’ u novom ruhu

Gračanička publika imala je priliku da sinoć konačno pogleda izvođenje predstave "Ajduci", nastale  po istoimenom komadu Jovana Sterije Popovića, a u režiji Anđelke Nikolić. "Paralela sa sadašnjicom može svakako da se povuče", rekao je glumac Nebojša Đorđević.
Sterijini ’’Ajduci’’ u novom ruhu
Detalj iz predstave ''Ajduci'' (Foto Kim)

"Ajduci" su urađeni u koprodukciji Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) sa sedištem u Gračanici i Sterijinog pozorja. Premijerno su izvedeni 29. maja 2021. na sceni "Кult" u Ustanovi kulture " Vuk Кaradžić" u Beogradu. Nakon toga, zbog ograničenja u vezi sa korona virusom, sve do prošle večeri, nisu igrani na Кosovu i Metohiji.

Nebojša Đorđević u predstavi tumači ulogu arambaše Milete. On je primetio da se u Sterijinom tekstu provlači antički motiv bratoubistva iz neznanja.

"To je taj vođa koji na početku ubija starog arambašu, a kasnije ubija svog brata, ne znajući da mu je brat. Tragedija je u tome što su njegovog brata oteli Turci, on je postao janičar, a da to nije znao", kazao je Đorđević.

On je zapazio da publiku zbunjuje višesmislenost predstave i da svako može za sebe da izvuče neku poentu.

"Paralela sa sadašnjicom može svakako da se povuče. Ima nasilja, podređenog položaja žena, ima vođa koji su neprimereni, a budu odabrani da vladaju", zaključio je Đorđević.

Po njegovim rečima, novina u ovoj predstavi je kamerni pristup koja ima za cilj da se sprovede realizam kroz odnose i unutrašnje radnje, ali i bolja interakcija sa publikom.

Jedina dama u predstavi je rekla da joj je važno da "svi ovi mladi momci (kolege glumci) imaju jedan dobar sinhronitet".

"Kao što ste videli, oni se na sceni jako lepo slažu, oni slušaju jedni druge" kazala je Ivana Kovačević koja je tumačila ulogu otete Zelide.

"Oni postavljaju svima nama pitanja", dodala je, "koja nas navode na preispitivanje kako i zašto živimo".

"Ovo jeste osavremenjen komad, tako se i igra. On ima još jednu notu, a to je živa emocija ovih mladih ljudi. Jedna od poruka ove predstave je da žena ne treba da ćuti", kazala je Kovačevićeva.

"Prva poruka koju smo želeli da pošaljemo je patrijarhat koji u svetu funkcioniše, gde su muškarci apsolutno dominantni dok su im žene podređene. Kada smo radili predstavu bavili smo se nasiljem među ljudima" kazao je Vukašin Jovanović koji u predstavi glumi hajduka Obrada.

On je dodao da je prva asocijacija na Steriju komedija i očekivanje da će nas komad zabaviti, ali...

"Radi se o nečemu vrlo ozbiljnom. U to vreme bila je očekivana dominacija jednog vođe koji alfa i omega, a svi ostali su njemu bili podređeni" kazao je Jovanović.

Nakon Gračanice, „Ajduci“ će večeras biti odigrani i u Studentskom centru „Priština“ u Kosovskoj Mitrovici, sa početkom u 19.00 časova. Takođe, planirano je da se predstava van konkurencije 2. juna izvede na ovogodišnjem Sterijinom pozorju.Ostale vesti

Gračanica: Letnji bioskop na otvorenom

Dom kulture Gračanica organizuje Filmsko leto za mlade prikazivanjem filmova na otvorenom. 

  • 14.08.2022
Generacija 5 i Inspektor Blaža u Leposaviću
Centar za kulturu "Sava Dečanac" iz Leposavića organizuje Rok festival u ovom gradiću na severu Kosova.
  • 11.08.2022
Povratak nosi seme nade
Tešku letnju omorinu i tišinu metohijskog sela Osojana, proteklih nekoliko dana, prekinuli su gosti i Sabor posvećen mitropolitu Amfilohiju. 
  • 10.08.2022
DokuFest: Misija OEBS-a predstavila dokumentarce o ljudskim pravima
U okviru Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest koji se održava u Prizrenu, Misija OEBS-a na Kosovu je sinoć predstavila pet kratkih dokumentarnih filmova o ljudskim pravima i demokratskim vrednostima.
  • 10.08.2022
Draganac: Završena mala letnja škola
Pri manastiru Draganac, jedinom živom manastiru u Kosovskom Pomoravlju, nedavno je održana prva Novobrdska mala letnja škola „Dragana Hrebeljanović“.
  • 10.08.2022
Vladika Teodosije: Ne prodajte nasleđenu dedovinu na KiM

Povodom godišnjice najvećeg i najuspešnijeg povratka Srba na Kosovo i Metohiju, nakon proterivanja 1999. godine, u Osojanu je održan drugi po redu "Đedov sabor" posvećen mitropolitu Amfilohiju Radoviću.

  • 07.08.2022