Vesti
Kultura

’’Staro Gracko - hronika bešćašća’’ pobednik ovogodišnjeg Grafesta

Pobedničko ostvarenje na ovogodišnjem jedanaestom Grafestu je, prema mišljenju petočlanog žirija, dokumentarni film „Staro Gracko – hronika bešćašća“ autora Nemanje Joksimovića. Nagrade su dodeljene i Radmili Miljković i Sonji Ristić, Anđelki Ćup i Dejanu Simćeviću.
’’Staro Gracko - hronika bešćašća’’ pobednik ovogodišnjeg Grafesta
Dejan Simćević, Anđelka Ćup, Radmila Miljković i Aleksandra Jovanović (Foto Kim B.Ćirković)

Novinarka Ivana Vanovac obratila se u ime žirija i navela da su autori na Grafest doneli raznovrsnost tema i novinarsku hrabrost, dokazujući važnost poštovanja novinarske dokumentarističke profesije kao četvrte vlasti u svakom društvu i kontrolnog faktora u razvoju demokratije.

„Žiri je imao zadovoljstvo da doživi svedočanstva života Srba na Kosovu i Metohiji kroz teme koje su se protezale od onih koje se bave očuvanjem kulturnog nasleđa, preko zaštite životne sredine, razorenosti socijalne i gradske infrastrukture, političke satire, do stravičnosti zločina koje doživljavamo. Koliko god stvaralaštvo danas bilo ucenjeno golim preživljavanjem, fizičkom opasnošću i pretnjama, veliki broj predloženih autorskih dela pokazao je visok nivo građanske svesti i novinarske hrabrosti“, kazala je Vanovac.

Žiri u sastavu: Svetlana i Zoran Popović, Ivana Vanovac, Đorđe Jevtić i Rastko Šejić odlučio je da prvu nagradu dodeli Nemanji Joksimoviću za rad „Staro Gracko - hronika bešćašća“ o zločinima nad civilima i kontinuiranim pokušajima ubijanja mogućnosti opstanka u ovoj izolovanoj srpskoj sredini.

Nagradu je, u ime Joksimovića, primila Aleksandra Jovanović.

„Prenosim Nemanjinu zahvalnost žiriju koji je prepoznao važnost ovog dokumenta. Sa Nemanjom sarađujem već više do deset godina i sigurna sam da će ova nagrada za njegov prvenac biti podstrek za dalji rad“, kazala je Jovanovićeva.

Specijalna nagrada dodeljena je reditelju i autoru Dejanu Simićeviću koji je u prijavljenom omnibus radu „I mi imamo pravo na život“ pokazao vizuelno bogatstvo i orginalni profesionalni autorski pristup baveći se potresnom svakodnevicom porodica dece sa smetnjama u razvoju.

„Trudiću se i dalje da radim tako dobre stvari. Bilo mi je zadovoljstvo učestovati na Grafestu“, rekao je autor.

Treća nagrada je pripala novinarki Anđelki Ćup za rad „Svaki grob je jedna mala crkva“. U obrazloženju žirija navodi se da je Ćup uspela da neupitnom uverljivošću i autoritetom profesorke Mitre Reljić analitički reaktuelizuje temu skrnavljenja pravoslavnih grobalja na Kosovu i Metohiji.

„Hvala profesorki Mitri Reljić što je pristala da govori o tome, ja i ekipa to ne bismo mogli da uradimo da nije pristala da govori o tome. Da nije bilo njene hrabrosti i rečitosti, ona je uspela da nam pokaže da je `svako groblje jedna mala crkva`“, navela je Ćup.

Druga nagrada dodeljena je Radmili Miljković i Sonji Ristić za mini serijal „Kosovske niti“ koji govori o očuvanju nematerijalnog nasleđa.

„Serijal `Kosovske niti` namenjen je deci i mladima i kulturno - obrazovnog je karaktera. Čine ga četiri epizode, tri su bile na Grafestu. Zahvaljujem žiriju što je uvideo i prepoznao važnost teme kojom se bavi serijal, a to je očuvanje kulturnog nasleđa, nacionalnog identiteta, kulture i tradicije naroda koji živi na Kosovu i Metohiji“, rekla je Miljkovićeva.

Jedanaesti Međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi "Grafest", pod sloganom "Posle" završen je prikazivanjem filma "Put u nepoznato" Nenada Jurišića čija je autorska ekipa prisustvovala zatvaranju.

„Iskreno se nadam da sam, radeći sa ovim ljudima, uspeo da napravim film koji je barem delić toga preneo na vas. Hvala vam još jednom“, kazao je Jurišić.

U revijalnom programu ovogodišnjeg festivala prikazana su tri filma, dok je takmičarski program obuhvatio 21 rad, mahom televizijske forme.

Međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi "Grafest" tradicionalno organizuje Dom kulture "Gračanica" uz podršku Ministarstva za kulturu i informisanje i Кancelarije za Кosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije.Ostale vesti

Nasleđe od kamena i neba u Vašingtonu
Uoči Dana Svetog Save, 26. januara 2023. godine, u Ambasadi Republike Srbije u Vašingtonu otvorena je izložba fotografija "Nasleđe od kamena i neba" inspirisana Uneskovom svetskom kulturnom baštinom Srbije. Izložbu su otvorili Ambasador Republike Srbije u SAD Marko Đurić i Svetlana Rogić, osnivačica i direktorka organizacije "Art eksčejndž" (Art Exchange) iz Vašingtona, koja je i organizatorka izložbe.
  • 29.01.2023
Dokumentarni film: Životna škola i filmska istina

Životna škola i filmska istina - ovako jedan od najpoznatijih dokumentarista u regionu, Boris Mitić, objašnjava autorski dokumentarni film. U Privatnom kulturnom centru Akvarijus ove nedelje su posetioci mogli da razgovaraju sa najpoznatijim imenima srpske dokumentaristike - Milošem Tomićem, Milošem Ivanovićem, Borisom Mitićem i Nikolom Dragovićem.

  • 29.01.2023
Svetosavska akademija u Gračanici: Priznanje Sunčici Denić
Tradicionalno, pred praznik posvećen prvom srpskom prosvetitelju, u Gračanici je održana Svetosavska akademija. Priznanje "Đorđe Lekić" ove godine dodeljeno je književnici i naučnoj radnici prof. dr Sunčici Denić iz Vranja.
  • 26.01.2023
Svečana Svetosavska akademija u četvrtak u Gračanici
Svečana Svetosavska akademija održaće se u četvrtak, 26. januara  u prostorijama Doma kulture Gračanica, sa početkom u 12:00 časova.
  • 23.01.2023
Dečji film ’’Vučje bobice’’ u petak u Gračanici
Dečji film "Vučje bobice" reditelja Sretena Jovanovića biće prikazan u petak, 20. januara u 18.00 časova u Domu kulture "Gračanica".
  • 18.01.2023
’’Pobedi uvek prethodi upoznavanje neba’’
Priča o magiji trenutka u kom se svetlost lomi, poezija o najvećoj ljubavi  i erosu sadržanim u molitvi i emociji za najbliže, i na kraju gitara koja je trebalo da otera sav baksuzluk od nove godine, sadržaj su programa kojim je u PKC „Akvarijus“ sinoć dočekana pravoslavna Nova godina.
  • 14.01.2023