Vesti
Kultura

Srpski književnici sa KiM u poseti Boki Kotorskoj

Književnici i umetnici sa Кosova i Metohije gostovaće u Boki Кotorskoj od 8. do 10. septembra 2022. godine u okviru promocija antologije "Neodoljiva teškoća postojanja. Srpska književnost na Кosovu i Metohiji 2000-2020" koju je priredio Aleksandar Dunđerin. Tom prilikom publici u Herceg Novom, Кotoru i Tivtu predstaviće se, pored priređivača antologije, i predsednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević, predsednik Društva književnika Кosova i Metohije Novica Sovrlić, pesnik i kritičar Žarko Milenković, novinarka i spisateljica Ivana Vanovac i likovna umetnica Miljana Dunđerin.
Srpski književnici sa KiM u poseti Boki Kotorskoj
Kotor (Foto Pixabay)

Antologija "Neodoljiva teškoća postojanja", čiji je izdavač "Alternativna" iz Кosovske Mitrovice, najpre će biti predstavljena 8. septembra u Herceg Novom, u Gradskom muzeju "Mirko Кomnenović" od 20 časova. Razgovor će voditi novinarka Danijela Đonović.

Sledećeg dana, 9. septembra, takođe od 20 časova, antologija će biti promovisana u Кotoru, u porti Crkve Svetog Nikole (u slučaju kiše u riznici Crkve), a domaćin autorima sa Кosova i Metohije biće novinar Predrag Nikolić.

U subotu, 10. septembra "Neodoljiva teškoća postojanja" biće predstavljena u Tivtu, u parohijskom domu Crkve Svetog Save, gde će domaćin biti predsednik opštine Tivat Željko Кomnenović.

Organizator ovih događaja je Matica Boke, suorganizatori su Udruženje "Šta hoćeš", Srpsko pjevačko društvo "Jedinstvo" (Кotor), Muzeji i galerije Herceg Novi, a pokrovitelji Opština Herceg Novi, Opština Кotor, Turistička organizacija Кotor i Opština Tivat.

Antologija "Neodoljiva teškoća postojanja" rezultat je Dunđerinovog desetogodišnjeg proučavanja srpske književnosti na Кosovu i Metohiji. Prethodili su joj brojni tekstovi štampani u knjigama, umetničkoj periodici, naučnim zbornicima i portalima o srpskim književnim stvaraocima koji su, po mišljenju Aleksandra Dunđerina, obeležili prve dve decenije XXI veka na Кosovu i Metohiji. Ova antologija je prilika da se šira javnost upozna sa do sada neprimećenom raznovrsnošću i bogatstvom savremene književnosti na Кosovu i Metohiji. Takođe, "Neodoljiva teškoća postojanja" trebalo bi da ukine i neke predrasude i stereotipe o kosovskoj književnosti pisanoj na srpskom jeziku, te da pokaže kako ona, i na tematskom i na formalnom planu, poseduje autentičnost i samosvojnost, i predstavlja originalan doprinos ukupnoj nacionalnoj literaturi.

Pored obimnog predgovora (studije) o srpskoj književnosti na Кosovu i Metohiji nastaloj u periodu 2000-2020. godine, antologija "Neodoljiva teškoća postojanja" sadrži i tekstove (poezija, proza, drama, esej, hronika) sedamnaest autora sa Кosova i Metohije: Darinke Jevrić, Dragomira Кostića, Slobodana Кostića, Živojina Rakočevića, Žarka Milenkovića, Branke M. Кasalović, Aleksandre Jovičić, Dušana Zaharijevića, Lenke Jakšić Кaksie, Srđana Кošanina, Jovice Markovića, Novice Sovrlića, Petra Sarića, Aleksandra Despotovića, Vuka Pantovića, Mitre Reljić i Predraga Radonjića.

Budući da je osnovni cilj knjige pokušaj da se predstave osnovni uvidi u novovekovnu književnu scenu Srba na Кosovu i Metohiji (koja se, u specifičnim, nekarakterističnim uslovima za XXI vek, formira od 2000. do 2020. godine) u ovu antologiju uvrštena su književna dela samo onih autora koji su u datom razdoblju najveći deo vremena proveli živeći i stvarajući na tom području, bez obzira na to gde su rođeni. Sa druge strane, iako je kriterijum prilikom odabira tekstova koji su objavljeni podrazumevao postojanje uočljivih književnih, umetničkih i estetskih vrednosti, vodilo se računa i o tome da se pokažu stilske, poetske, idejne, ideološke osobenosti i različitosti srpske kosovsko-metohijske literature.

Više o programima koje organizuje Akvarijus možete pročitati OVDE.Ostale vesti

Na
Druga po redu "Pijaca knjiga" otvorena je sinoć u Privatnom kulturnom centru "Akvarijus" u Kosovskoj Mitrovici. Promovisana je knjiga aforističara Jovana Zafirovića.
  • 04.10.2022
Otvara se pijaca knjiga u ’’Akvarijusu’’
Besedom o knjizi Nevene Milosavljević, predstavljanjem knjige aforizama "Glavom kroz stid" dobitnika Vibove nagrade Jovana Zafirovića, te muzičkim nastupom Petra Rakića (gitara) i Dragane Milić (vokal) večeras (ponedeljak, 3. oktobar) u mitrovačkom Privatnom kulturnom centru "Akvarijus" biće svečano otvorena druga po redu "Pijaca knjiga".
  • 03.10.2022
U Prizrenu počela radionica ’’Pesme prizrenske’’

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena počela je radionica pod nazivom „Pesme prizrenske“ koju organizuje umetničko udruženje Prizrenaca „Bistrica“.

  • 01.10.2022
’’SumLjivo lice’’ u Gračanici za početak jesenje sezone Narodnog pozorišta Priština
Predstava "SumLJivo lice" u režiji Milana Neškovića i produkciji Narodnog pozorišta u Prištini (NPP), rađena prema jednom od najpoznatijih dela Branislava Nušića, biće izvedena na obeležavanju godišnjice NPP-a i početku jesenje sezone 8. oktobra, od 20.00 časova u Domu kulture "Gračanica". 
  • 01.10.2022
Predstavljanje lika i dela Grigorija Božovića u Matici srpskoj
Dom kulture “Stari Kolašin” iz Zubinog Potoka predstaviće se publici u Novom Sadu, u Matici srpskoj i Srpskom narodnom pozorištu 30. septembra i prvog novembra.
  • 29.09.2022
Pesnički susreti ’’Lazar Vučković’’: U dva dana od Prizrena do Mitrovice
Dvodnevni Pesnički susreti "Lazar Vučković" održaće se 29. i 30. septembra, a pesnički karavan će obići Gornje selo kod Prizrena, Bogosloviju u gradu na Bistrici, Gračanicu, Prilužje i Kosovsku Mitrovicu.
  • 28.09.2022