Vesti
Kultura

Srbin među dobitnicima Pulicerove nagrade

Beograđanin Goran Tomašević deo je ekipe fotografa agencije Rojters koja je nagrađena prestižnim "Pulicerom".
Srbin među dobitnicima Pulicerove nagrade
San Pedro Suli u Hondurasu (Foto Goran Tomašević/Rojters)

Novinarska nagrada, čije je dodeljivanje zašlo u drugi vek jer se dodeljuje već 101 godinu, otišla je u ruke najboljih u medijima u 14 kategorija za izveštavanje, fotografiju, kritike i komentare.

Po prvi put je među nagrađenima i foto reporter iz Srbije. Beograđanin Goran Tomašević je deo foto ekipe Rojtersa, a nagrađeni su za fotografije kojim su ispratili talas migranata iz srednje i južne Amerike u SAD.

Goran je autor fotografije dečaka koji je poginuo u obračunu bandi u Hondurasu. Za istu nagradu bio je nominovan kao autor i 2014. godine, tada za fotografije iz Sirije.

"Ja zapravo nisam fotografisao izbegličke kolone, već pokušavao da otkrijem zašto ljudi iz Hondurasa beže u Ameriku", rekao je fotograf za Vice Srbija.

Na pitanje kada je nastala potresna fotografija sa mrtvim dečakom i petlom, Tomašević je odgovorio:

"Ova serija fotografija nastala je u avgustu 2018. godine u San Pedro Suli, gradu sa najvećim brojem ubistava na svetu".

Posle devedesetih na Balkanu, a Tomašević je sve vreme bombardovanja bio na Kosovu i Metohiji, najveći deo karijere je proveo po zemljama Bliskog Istoka, Afrike i Azije, i navodi da je to bilo različito iskustvo.

"Bilo je teško infiltrirati se u lokalne bande, ali sam na kraju nekako uspeo i napravio te fotografije. Svakako je ovo bio potpuno novi izazov u novom okruženju", zaključio je Tomašević.

Njujork Tajms i Vašington post su dobitnici nagrade za nacionalno izveštavanje zahvaljujući rasvetljavanju istrage o mogućim kontaktima između predizbornog tima predsednika SAD Donalda Trumpa i ruskih zvaničnika, navodi agencija AP.

Nagrade za doprinos novinarstvu i umetnosti za 2018. godinu dodeljene su u ponedeljak na čuvenom Univerzitetu Kolumbija u Sjedinjenim Američkim Državama.Ostale vesti

’’To što ti je u srcu iznesi odmah, ne čekaj sutra’’
Više knjiga Penelope Skaj, jedne od najprodavanijih autorki Njujork Tajmsa, knjiga Slavoja Žižeka "Kao lopov usred belog dana", "Tuđa pravila" i "Svet po Garpu" Džona Irvinga u izdanju "Lagune", "Konstantinovo raskršće" Dejana Stojiljkovića, "Zamalek" Dejana Tiaga Stankovića, knjige Megi Stivoter u izdanju ’Publik praktikuma" – iza korica svih ovih knjiga stoji Predrag Peđa Marković.
  • 27.06.2022
Večeras dodela knjževnih nagrada i nastup Big benda RTS-a
U okviru Vidovdanskih svečanosti večeras će biti dodeljene književne nagrade "Zlatni krst kneza Lazara", "Gračanička povelja", "Кondir Кosovke devojke" i "Pero despota Stefana Lazarevića". Očekuje se i nastup Big benda RTS-a.
  • 27.06.2022
Marijana Simić izabrana za Kosovku devojku
U porti manastira Gračanica sinoć je održan „Izbor za Kosovku devojku“. Titulu najlepše je ponela Marijana Simić iz Batusa.
  • 27.06.2022
Uručene nagrade ‘’Longin’’ i ‘’Dimitrije Popović’’
U Galeriji Doma kulture "Gračanica" svečano je otvorena izložba sa 24. Vidovdanske likovne kolonije i dodeljena nagrada “Longin“ akademiku Svetomiru Arsiću Basari za sveobuhvatno likovno stvaralaštvo. Zvezdani Gerić je uručena nagrada "Dimitrije Popović" za najuspešniju mladu umetnicu na likovnoj koloniji "Vidovdan 2022".
  • 25.06.2022
Promocija Vidovdanskog glasnika: Štampani osvrt na godinu koju nije pojelo ćutanje
"Sudeći po ovom broju, nešto se u velikoj meri pomerilo kada je u pitanju naše stvaralaštvo na Kosovu i Metohiji", rekao je glavni i odgovorni urednik časopisa Vidovdanski glasnik Živojin Rakočević na promociji ove publikacije u Domu kulture "Gračanica".
  • 25.06.2022
Politička karijera i javni rad Tomislava Sekulića ostavili su zapažen trag na političkoj sceni Kosova i Metohije krajem 20. veka. U knjigu "Кosovska hronika Tomislava Sekulića", koja je sinoć promovisana u Domu kulture "Gračanica" autor Stojan Sekulić je utkao dokumenta, novinske tekstove, rukopise svog strica, kako bi sačuvao od zaborava njegov dopripnos sredini u kojoj je delovao, ali i stavio na uvid javnosti sve što je relevantno za razumevanje i tumačenje života i rada ovog kosovskog političara.
  • 24.06.2022