Vesti
Kultura

Srbija u finalu Eurosonga

Predstavnica Srbije Ana Đurić Konstrakta plasirala se u finale "Pesme Evrovizije" u Torinu. U finale su se plasirali predstavnici Belgije, Azerbejdžana, Finske, Australije, Estonije, Rumunije, Poljske, Švedske i Češke. Tokom izvođenja, cela dvorana „Pala Olimpiko” tapšala je uz taktove pesme In corpore sano predstavnice Srbije Ane Đurić Konstrakte.
Srbija u finalu Eurosonga
Sa sinoćnjeg nastupa (Foto Story)

Predstavili se direktni finalisti iz Španije, Velike Britanije i Nemačke

Direktni finalisti iz Španije, Velike Britanije i Nemačke predstavili su pesme koje će pevati u velikom finalu u subotu.

U prvom polufinalu svoje pesme predstavili su takmičari iz Italije i Francuske.

Nastup predstavnice Srbije Ane Đurić Konstrakte u drugom polufinalu već je videlo više od 800.000 korisnika Jutjuba.

Snimak je lajkovalo više od 54.000 ljudi, a ispod nastupa napisano je preko 8.000 komentara.

Na konferenciji za medije nakon drugog polufinala Pesme Evrovizije, Konstrakta je, na pitanje novinara šta joj je prolazilo kroz glavu tokom proglašavanja finalista, rekla da je razmišljala kako je u Torinu lepo vreme.

"Mislila sam o tome kako je u Torinu lepo vreme i da ćemo se, ako ne prođemo u finale, lepo provesti ovde", navela je Konstrakta i nasmejala mnoge u sali.

Dodala je da je Torino jako lep i da je u redu i ako ne prođete u finale.

Na drugo pitanje, da li bi nešto promenila u vezi sa svojim iskustvom u Torinu, prvo je rekla da ne bi, a onda se predomislila i dala odgovor.

"Možda bi moglo da bude dostupno nešto više hrane, pošto se posle dva restoran zatvara za delegacije i to nam je bio problem. Sve ostalo je u redu", istakla je Ana Đurić Konstrakta.

Nakon toga je izvukla da će nastupiti u drugoj polovini finala, organizatori su tokom noći utvrdili da će pesmu In corpore sano izvesti pod rednim brojem 24.

U onlajn emisiji "Eurovision Backstage" Ana Đurić je izjavila da je veoma zahvalna na podršci gledalaca i da se oseća dobro.

"U jednom trenutku nisam čula sebe, samo sam čula publiku kako tapše i pevaju sa mnom", rekla je Konstrakta.

 Ostale vesti

Gračanica: Grafest od 5. do 7. decembra pod sloganom „Posle“
Jedanaesti međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi Grafest, održaće se od 05. do 07. decembra u Gračanici, pod sloganom „Posle“. Festival otvara film Gorana Radovanovića "Čekajući Handkea". 
  • 02.12.2022
Rastko Šejić u Akvarijusu
Reditelj, producent i novinar Rastko Šejić biće gost Privatnog kulturnog centra "Akvarijus" u Кosovskoj Mitrovici u nedelju, 4. decembra. Od 19.00 sati biće prikazan njegov film "Na veslu priča: Pozdrav pesniku!", a potom će uslediti razgovor sa autorom koji će voditi Ivana Vanovac i Aleksandar Dunđerin. Specijalni gosti će biti pesnici Branka Кasalović i Novica Sovrlić.
  • 02.12.2022
“Ona koja raspušta vojske”: Ženska pobuna protiv rata
Aristofanov komad "Lisistrata" pisan pre 2400 godina, reditelj Boban Skerlić adaptirao je za ovo vreme i dao mu naziv - “Ona koja raspušta vojske”. Glumci Narodnog pozorišta u Prištini večeras su ovu crnu komediju izveli premijerno pred svojom publikom u Gračanici. Prihod o prodatih karata ide u humanitarne svrhe.
  • 30.11.2022
„Ona koja raspušta vojske“ aktuelnija nego ikad
Komad "Ona koja raspušta vojske", urađen po Aristofanovoj komediji "Lisistrata", u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića biće premijerno izveden večeras od 20.00 časova u gračaničkom Domu kulture. „Predstava je spojila antički diskurs sa ekspresionizmom i savremenim pozorištem“, rekao je umetnički direktor Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) Nenad Todorović na konferenciji za medije pred premijeru. 
  • 30.11.2022
Otvorena izložba slika Maje Todić: Prirodno je da budem inspirisana Gračanicom
Izložba slika „Identiteti“ akademske slikarke Maje Todić otvorena je u njenoj rodnoj Gračanici. Na platnu mnoštvo toplih boja, motivi Gračanice, Patrijaršije, monaške odore, Gazimestana. „Prosto je prirodno da kao slikarka rođena u Gračanici budem i inspirisana Gračanicom, ona je vesnik našeg identiteta ali i koren koji se dalje prenosi na ostale prostore“, kaže autorka.
  • 29.11.2022

Dramska predstava "Ona koja raspušta vojske" u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića biće premijerno izvedena u sredu, 30. novembra od 20.00 časova u Domu kulture "Gračanica", a celokupan prihod od prodatih ulaznica biće uplaćen u fond za lečenje Sare Prljinčević (15) koja boluje od akutne limfoblasne leukemije.

  • 29.11.2022