Vesti
Kultura

"Sporazum" zatvara Dane balkanskog filma u Nišu

Igrani film "Sporazum" Predraga Peđe Radonjića biće prikazan 4. marta na zatvaranju manifestacije Dani balkanskog filma u sali Niškog kulturnog centra.
Predrag Radonjić na setu filma ''Sporazum'' u Gračanici (Foto arhiva Kim)

Dani balkanskog filma su ove godine nastavak tradiocionalne manifestacije Dani bugarskog filma koja počinje danas i traje do petka, 3. marta. U okviru ovog programa, publika će moći da pogleda filmove "Tragovi u pesku" Ivajla Hristova, "Iza kadra" Svetoslava Ovčarova, "Istine o čoveku i životu: Metodi-Meta Petrov" Petra Videnova i "Staklena reka" Stanimira Trifonova.

U okviru programa balkanskog filma biće prikazana ostvarenja "Velika voda" Iva Trajkova (u subotu) i "Sporazum" (u subotu).

Sve projekcije su u sali Niškog kulturnog centra sa početkom u 18 časova, а ulaz je slobodan.

"Sporazum" je prvi igrani film čiji su svi kadrovi snimljeni na Kosovu i Metohiji nakon 1999. godine. Glavni junak je srpski povratnik koji posle godina izgnanstva odlučuje da se vrati u svoje rodno mesto što će mu doneti velika životna iskušenja. Film je prikazan na otvaranju prošlogodišnjih Filmskih susreta u ovom gradu, a videla ga je i publika u Vrnjačkoj Banji, Beogradu, širom Kosova i Metohije, kao i gledaoci u Barseloni, Londonu, Klužu i Sočiju.

U ovom filmu igraju Aleksandar Mihailović, Bora Nenić, Vasilija Kokotović, Marjan Todorović, Dejan Cicmilović, Zdravko Maletić i drugi. Direktor fotografije je Slavenko Smiljanić, montažer Snežana Ivanović, a autor originalne muzike Bratislav Radovanović iz benda Fish In Oil. Film je snimljen u koprodukciji Frejm production i RTV Kim.Ostale vesti

Počinju Pesnički susreti “Lazar Vučković”
Pesnički susreti “Lazar Vučković” svečano će biti otvoreni večeras u 19 časova u Domu kulture “Gračanica”.
  • 21.10.2020
„Femart“ festival u Prištini: Solidarnost i upornost
U Prištini se po osmi put održava Međunarodni festival umetnika i aktivista „Femart“. „To je prvi i jedini feministički festival na Kosovu, ujedno i najveći na Balkanu koji već godinama okuplja umetnike i aktiviste iz celog sveta”, kazala je za RTV Kim menadžerka Femart-a Venera Ismailji.
  • 19.10.2020
Glumici Ivani Kovačević nagrada na
Ivana Kovačević, glumica Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici, nagrađena je na festivalu "Dani Zorana Radmilovića" u Zaječaru za ulogu Hekube u predstavi "Žene iz Troje" Nebojše Bradića.
  • 17.10.2020
Mitrovica: Izložbom dečjih radova otvoren
Festival dečjeg stvaralaštva “Kaktus”, drugi po redu, počeo je sinoć u Privatnom kulturnom centru “Akvarijus” u Kosovskoj Mitrovici.
  • 17.10.2020
AP: Audicija za glumce nove predstave „Život geto tinejdžera“

Amatersko pozorište „Janićije Popović“ sekcija Doma kulture „Gračanica“ organizuje audiciju za predstavu „Život geto tinejdžera“ 30. i 31. oktobra 2020. godine u Domu kulture.

  • 15.10.2020
O kavalu i srpskom kolu u Prištini
O očuvanju, prezentaciji i specifičnostima kavala i srpskog kola kao prepoznatljivim elementima nematerijalne kulture u Srpskom kulturnom centru u Prištini su govorili rukovodilac nacionalnog ansambla “Venac” Miloš Cile Mitić i prvi profesor sviranja na kavalu Miloš Nikolić.
  • 13.10.2020