Vesti
Kultura

"Sporazum" zatvara Dane balkanskog filma u Nišu

Igrani film "Sporazum" Predraga Peđe Radonjića biće prikazan 4. marta na zatvaranju manifestacije Dani balkanskog filma u sali Niškog kulturnog centra.
Predrag Radonjić na setu filma ''Sporazum'' u Gračanici (Foto arhiva Kim)

Dani balkanskog filma su ove godine nastavak tradiocionalne manifestacije Dani bugarskog filma koja počinje danas i traje do petka, 3. marta. U okviru ovog programa, publika će moći da pogleda filmove "Tragovi u pesku" Ivajla Hristova, "Iza kadra" Svetoslava Ovčarova, "Istine o čoveku i životu: Metodi-Meta Petrov" Petra Videnova i "Staklena reka" Stanimira Trifonova.

U okviru programa balkanskog filma biće prikazana ostvarenja "Velika voda" Iva Trajkova (u subotu) i "Sporazum" (u subotu).

Sve projekcije su u sali Niškog kulturnog centra sa početkom u 18 časova, а ulaz je slobodan.

"Sporazum" je prvi igrani film čiji su svi kadrovi snimljeni na Kosovu i Metohiji nakon 1999. godine. Glavni junak je srpski povratnik koji posle godina izgnanstva odlučuje da se vrati u svoje rodno mesto što će mu doneti velika životna iskušenja. Film je prikazan na otvaranju prošlogodišnjih Filmskih susreta u ovom gradu, a videla ga je i publika u Vrnjačkoj Banji, Beogradu, širom Kosova i Metohije, kao i gledaoci u Barseloni, Londonu, Klužu i Sočiju.

U ovom filmu igraju Aleksandar Mihailović, Bora Nenić, Vasilija Kokotović, Marjan Todorović, Dejan Cicmilović, Zdravko Maletić i drugi. Direktor fotografije je Slavenko Smiljanić, montažer Snežana Ivanović, a autor originalne muzike Bratislav Radovanović iz benda Fish In Oil. Film je snimljen u koprodukciji Frejm production i RTV Kim.Ostale vesti

Likovna kolonija i početak Vidovdanskih svečanosti bez publike
Večeras, u galeriji Doma kulture „Gračanica“ sa početkom u 19 časova, počinju Vidovdanske svečanosti i otvaranje 22. gračaničke Likovne kolonije „Vidovdan 2020“. Otvaranju Kolonije prisustvovaće samo slikari, predstavnici medija i pokrovitelji.
  • 04.06.2020
Virtuelnom izložbom obeležen Međunarodni dan dece
Povodom Međunarodnog dana deteta, organizacija Domovik u saradnji sa Privatnim kulturnim centrom „Akvarijus“, a uz podršku UNICEF-a, organizovala je virtuelnu izložbu dečijih radova pod nazivom „Mala umetnost cveta dok sloboda čeka“.
  • 01.06.2020
U četvrtak počinju Vidovdanske svečanosti
Dom kulture Gračanica, bez obzira na epidemiju virusa KOVID-19, za Vidovdanske svečanosti sprema „redovan“ repertoar. Svečanosti će zvanično biti otvorene 04. juna kada će u galeriji Doma kulture početi „Vidovdanska likovna kolonija 2020.“
  • 01.06.2020
„Riznica“, portal za kulturu i tradiciju
Osnovna ideja za pokretanje portala Riznica (riznica.net) jeste promocija „zaboravljenih i nepravedno potisnutih vrednosti zbog dnevno-političkih tema“, rekao je glavni i odgovorni uredni tog portala iz Gračanice Ivan Miljković za Udruženje novinara Srbije (UNS).
  • 28.05.2020
Zajednica pozorišta Srbije spremna da obnovi rad
Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije, koja okuplja šesnaest institucionalnih pozorišta van Beograda i Vojvodine, saopštila je da su članice spremne da nastave sa radom odmah po dobijanju preporuka od nadležnog ministarstva u vezi sa uslovima pod kojima se mogu organizovati probe i predstave.
  • 28.05.2020
U PKC „Akvarijus“ večeras izložba Mimoze Studenice
U virtuelnoj galeriji Privatnog kulturnog centra “Akvarijus” večeras u 19:00 časova biće predstavljena izložba kolaža pod nazivom “Žena”,  likovne umetnice iz Prištine Mimoze Studenice.
  • 22.05.2020