Vesti
Kultura

"Sporazum" zatvara Dane balkanskog filma u Nišu

Igrani film "Sporazum" Predraga Peđe Radonjića biće prikazan 4. marta na zatvaranju manifestacije Dani balkanskog filma u sali Niškog kulturnog centra.
Predrag Radonjić na setu filma ''Sporazum'' u Gračanici (Foto arhiva Kim)

Dani balkanskog filma su ove godine nastavak tradiocionalne manifestacije Dani bugarskog filma koja počinje danas i traje do petka, 3. marta. U okviru ovog programa, publika će moći da pogleda filmove "Tragovi u pesku" Ivajla Hristova, "Iza kadra" Svetoslava Ovčarova, "Istine o čoveku i životu: Metodi-Meta Petrov" Petra Videnova i "Staklena reka" Stanimira Trifonova.

U okviru programa balkanskog filma biće prikazana ostvarenja "Velika voda" Iva Trajkova (u subotu) i "Sporazum" (u subotu).

Sve projekcije su u sali Niškog kulturnog centra sa početkom u 18 časova, а ulaz je slobodan.

"Sporazum" je prvi igrani film čiji su svi kadrovi snimljeni na Kosovu i Metohiji nakon 1999. godine. Glavni junak je srpski povratnik koji posle godina izgnanstva odlučuje da se vrati u svoje rodno mesto što će mu doneti velika životna iskušenja. Film je prikazan na otvaranju prošlogodišnjih Filmskih susreta u ovom gradu, a videla ga je i publika u Vrnjačkoj Banji, Beogradu, širom Kosova i Metohije, kao i gledaoci u Barseloni, Londonu, Klužu i Sočiju.

U ovom filmu igraju Aleksandar Mihailović, Bora Nenić, Vasilija Kokotović, Marjan Todorović, Dejan Cicmilović, Zdravko Maletić i drugi. Direktor fotografije je Slavenko Smiljanić, montažer Snežana Ivanović, a autor originalne muzike Bratislav Radovanović iz benda Fish In Oil. Film je snimljen u koprodukciji Frejm production i RTV Kim.Ostale vesti

’’Uprkos svemu’’ u gradu na Ibru
Dokumentarni film „Uprkos svemu“ Gorana Avramovića, posvećen radu Narodnog pozorišta u Prištini sa privremenim sedištem u Gračanici, priča je o kolektivu koji je pokazao da se ljubav prema umetnosti ne može uništiti. Film koji kroz priču o životu jedne institucije, govori o sudbini srpskog naroda, kulture, postojanja i identiteta na Kosovu, prikazan je sinoć u severnom delu Kosovske Mitrovice.
  • 26.02.2021
Projekcija filma
Dokumentarni film „Uprkos svemu“ Gorana Avramovića posvećen radu Narodnog pozorišta Priština biće premijerno prikazan danas u Kosovskoj Mitrovici, u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“.
  • 25.02.2021
Veče ruskih romansi u Gračanici
U Domu kulture u Gračanici večeras će biti održan Koncert ruskih romansi.
  • 25.02.2021
Ne postoji pilula za sreću
Predstava „Placebo“, po tekstu Aleksandra Jugovića, a u režiji Isidore Goncić, premijerno je izvedena pred publikom u Gračanici. "Predstava je izgledala baš kako sam želela, tako da sam presrećna", rekla je rediteljka nakon premijere. Publika je trud ekipe NPP-a pozdravila dugotrajnim aplauzom.
  • 24.02.2021
Nova pozorišna komedija pred publikom u Gračanici
Crna komedija „Placebo“ po tekstu Aleksandra Jugovića a u režiji mlade rediteljke Isidore Goncić premijerno će biti izvedena večeras pred publikom u Gračanici. Predstavu izvodi Narodno pozorište Priština, a sa domaćim glumcima zajedno na sceni će igrati i nekoliko beogradskih.
  • 24.02.2021
Koncert Ruske romanse u četvrtak u Gračanici

Pokrajinski kulturni centar Priština-Leposavić i Dom kulture „Gračanica“ 25. februara u 19 časova organizuju koncert Ruskih romansi u velikoj sali Doma kulture.

  • 22.02.2021