Vesti
Kultura

“Sporazum” u Gračanici: Suze i ovacije

Nakon dva festivalska prikazivanja u Vrnjačkoj Banji i Nišu, film “Sporazum” reditelja Predraga Peđe Radonjića premijerno je prikazan i pred domaćom publikom u Gračanici.
“Sporazum” u Gračanici: Suze i ovacije
Ekipa filma pred publikom (Foto Kim)

Publika u Gračanici koja je imala priliku da pogleda film premijerno, nije mogla da sakrije svoje oduševljenje. Tome svedoče ovacije i dugotrajni gromoglasni aplauz na kraju prve projekcije.

“Još uvek smo pod utiskom. Mislim da će biti potrebno vreme kako bi se utisci sredili. Sva istina koja nas prati svih ovih godina prikazana je u ovom filmu. Želim da čestitam Peđi Radonjiću na njegovom ostvarenju, jer je zaista obuhvatio sve elemente naših života”, kazao je Zvonimir Stašević.

“Film je zaista fenomenalan. Sve pohvale, kako reditelju filma, tako i čitavoj ekipi koja je na njemu radila. Sa velikom dozom emocija smo propratili film. Mislim da je vrhunski”, rekla je jedna od gledateljki.

Nakon prve projekcije filma, glumačka i autorska ekipa filma poklonila se mnogobrojnoj publici koja se okupila da ih pozdravi.

Uoči premijere filma, deo filmske ekipe zajedno sa rediteljem Predragom Radonjićem i direktorom filma Isakom Vorgučićem u svom kabinetu dočekao je gradonačelnik Vladeta Kostić.

On je tom prilikom kazao da je izuzetna čast meštanima Gračanice da pogledaju film koji je nakon 1999. godine snimljen na Kosovu i Metohiji.

“Izuzetna je čast i zadovoljstvo što je ovaj film u više od 75 odsto svog trajanja snimljen u opštini Gračanica. Opština Gračanica možda nije mnogo materijalno pomogla ovaj film, ali smo se trudili da u skladu sa svojim mogućnostima pružimo potpunu logističku podršku. Stojimo vam na raspolaganju u promociji filma, ne samo ovde kod nas, nego na čitavom Kosovu. Vi ste uvek dobrodošli ne samo kao gosti, već da se ovde osećate kao svoji na svome. Opština Gračanica je vaša kuća”, istakao je Kostić.

Direktor filma Isak Vorgučić je kazao da je film "Sporazum" okupio glumce sa prostora Kosova i Metohije, ali u glumačku ekipu činili i glumci Niškog, Kragujevačkog i Beogradskog pozorišta.

“Neki od njih su imali veze sa Kosovom od ranije, pa su praktično došli po drugi put jer su tu bili pre rata. Inače, oni sami kažu da su njihovi prvi dani pre snimanja i tokom priprema za film bili presudni da na pravi način pripreme uloge, jer su imali prilike da se susreću sa ljudima čije likove tumače”, kazao je Vorgučić.

Glumac Bora Nenić, koji u filmu igra ulogu Petra, kaže da je bilo teško ostaviti emocije po strani tokom snimanja filma.

“Meni je bilo najteže da u nekim situacijama kontrolišem svoje lične emocije. Ono što treba da uradiš kao glumac i izvršiš zadatke, to se, kao, nekako podrazumeva, ali bilo je takvih situacija i takvih susreta sa ljudima i ljudskim sudbinama da je postojala knedla u grlu, da bio sam na ivici suza. Mislim da su to, nažalost, nezaboravni trenuci”, rekao je Nenić.

Ova višeslojna filmska priča o odnosima Srba i Albanaca, inspirisana istinitim događajima već je prikazana na dva značajna festivala u Srbiji, u Vrnjačkoj Banji i u Nišu.

Predviđeno je da film "Sporazum’’, tokom 14 dana oktobra, pogleda publika u 16 mesta na Kosovu i Metohiji.

Naredna projekcija je u Kosovskoj Mitrovici.Ostale vesti

Tri premijere u ovoj godini

Ansambl Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) će u 2023. godini izvesti tri premijere. Najpre će, krajem februara ili početkom marta obradovati najmlađu publiku predstavom "Princeza Snežana i deset patuljaka" po tekstu Branislava Milićevića (Branka Kockice), a u režiji Igora Damnjanovića.

  • 01.02.2023
Gračanica na starim fotografijama. Prva posleratna izložba Arhiva KiM
Izložba "Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama" otvorena je večeras u Galeriji Doma kulture "Gračanica". Ovo je prva posleratna izložba koju je organizovao Arhiv Kosova i Metohije.
  • 31.01.2023
Film ’’Peto pismo Hilde Dajč’’ i tribina ’’Кozara 1942’’ sutra u Prizrenu i Gračanici
Dom kulture "Gračanica", Muzej žrtava genocida i Bogoslovija Sveti Ćirilo i Metodije, organizuju projekciju dokumentarno-igranog filma "Peto pismo Hilde Dajč" reditelja Ivice Vidanovića i tribinu Кozara 1942 u utorak 31. januara u Bogosloviji u Prizrenu sa početkom  u 12 časova i u Domu kulture „Gračanica“ u 19 časova.
  • 30.01.2023
Nasleđe od kamena i neba u Vašingtonu
Uoči Dana Svetog Save, 26. januara 2023. godine, u Ambasadi Republike Srbije u Vašingtonu otvorena je izložba fotografija "Nasleđe od kamena i neba" inspirisana Uneskovom svetskom kulturnom baštinom Srbije. Izložbu su otvorili Ambasador Republike Srbije u SAD Marko Đurić i Svetlana Rogić, osnivačica i direktorka organizacije "Art eksčejndž" (Art Exchange) iz Vašingtona, koja je i organizatorka izložbe.
  • 29.01.2023
Dokumentarni film: Životna škola i filmska istina

Životna škola i filmska istina - ovako jedan od najpoznatijih dokumentarista u regionu, Boris Mitić, objašnjava autorski dokumentarni film. U Privatnom kulturnom centru Akvarijus ove nedelje su posetioci mogli da razgovaraju sa najpoznatijim imenima srpske dokumentaristike - Milošem Tomićem, Milošem Ivanovićem, Borisom Mitićem i Nikolom Dragovićem.

  • 29.01.2023
Svetosavska akademija u Gračanici: Priznanje Sunčici Denić
Tradicionalno, pred praznik posvećen prvom srpskom prosvetitelju, u Gračanici je održana Svetosavska akademija. Priznanje "Đorđe Lekić" ove godine dodeljeno je književnici i naučnoj radnici prof. dr Sunčici Denić iz Vranja.
  • 26.01.2023