Vesti
Kultura

“Sporazum” prihvaćen uz ovacije publike

Film “Sporazum” Predraga Peđe Radonjića premijerno je prikazan sinoć na 40. Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji.
“Sporazum” prihvaćen uz ovacije publike
Ekipa filma pred publikom (Foto Kim)

Ovo ostvarenje, koje je u potpunosti snimljeno na Kosovu i u Metohiji, prikazano je na festivalu samo nekoliko dana od završetka postprodukcije, a u konkurenciji je sa još petnaest filmova koji se takmiče za najbolji scenario.

Drama koja govori o sudbini srpskih povratnika na Kosovu izazvala je emocije publike u bioskopskoj sali u Vrnjačkoj Banji, koja je film pozdravila dugim aplauzom i ovacijama.

Nakon projekcije publici se, zajedno sa rediteljem i scenaristom Peđom Radonjićem, poklonila filmska ekipa.

“Ja sam prezadovoljan činjenicom da je film odmah nakon što je napravljen prihvaćen na festivalu fimskog scenarija u Vrnjačkoj Banji i na glumačkom festivalu u Nišu, što govori da smo napravili jedan relevantan, nacionalno kvalitetan film koji može konkurisati sa svim drugim ostvarenjima. S obzirom da je ovo praktično prvi srpski film snimljen na Kosovu i Metohiji nakon rata i da smo ga radili u ekstremno teškim produkcionim i finansijskim uslovima mislim da smo uspeli da napravimo jedan vrlo solidan autorski film sa kojim se možemo ponositi“, kaže Peđa Radonjić.

Vasilija Kokotović, koja u „Sporazumu“ tumači glavnu žensku ulogu, kaže da prezadovoljna filmom koji na pravi način prikazuje sudbinu srpskog naroda na Kosovu.

„Ovo mi je bilo prvi put da vidim film, ovo je i za mene bila premijera. Prosto me je uvukao u priču od početka tako da sam potpuno zanemarila sve druge aspekte koje sam htela da vidim, poput sopstvene glume. Što se tiče scenarija, mogu da kažem samo da kada sam ga pročitala ja sam plakala dva sata“, kaže Vasilja.

I za glumca Boru Nenića ovo veče je bilo puno emocija.

„Videli smo rekaciju publike, ovo je i za njih jedan emotivan film. Tužna jedna priča i mislim da je drmnulo ljude, da niko nije ravnodušan. Ovaj film vredi“, ističe glumac.

Mladi glumac Vladimir Jocović kaže da je film prevazišao njegova očekivanja sobzirom na uslove u kojima je sniman.

„Film je za mene bio veoma potresan i u jednom trenutku sam morao da izađem iz sale. Ja sam na Kosovu živeo tri godine i znam sve što se dešavalo i znam dosta o uslovima u kojima ljudi žive i meni je lično film bio veoma potresan“, kazao je Jocović.

Na premijeru filma u Vrnjačkoj Banji došli su i gladaoci sa Kosova, iz Gračanice, Čaglavice, Kosovske Mitrovice...

„Imala sam čast da budem na premijeri našeg filma i gledala sam ga sa knedlom u grlu. Ipak, srećna sam da postoji jedan ovakav film, da je ostavljen neki trag o našem životu poslednjih petnaest godina“, каže Ružica Simić iz Kosovske Mitrovice.

„Sporazum“ će nakon Vrnjačke Banje biti prikazan i na niškim „Filmskim susretima“, a tokom jeseni krenuće i bioskopska distribucija. Premijerno će biti prikazan u Gračanici a potom i drugim srpskim sredinama, kao i u centralnoj Srbiji.

Film "Sporazum" snimila je produkcijska kuća Frejm u saradnji sa RTV Kim.Ostale vesti

Tri premijere u ovoj godini

Ansambl Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) će u 2023. godini izvesti tri premijere. Najpre će, krajem februara ili početkom marta obradovati najmlađu publiku predstavom "Princeza Snežana i deset patuljaka" po tekstu Branislava Milićevića (Branka Kockice), a u režiji Igora Damnjanovića.

  • 01.02.2023
Gračanica na starim fotografijama. Prva posleratna izložba Arhiva KiM
Izložba "Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama" otvorena je večeras u Galeriji Doma kulture "Gračanica". Ovo je prva posleratna izložba koju je organizovao Arhiv Kosova i Metohije.
  • 31.01.2023
Film ’’Peto pismo Hilde Dajč’’ i tribina ’’Кozara 1942’’ sutra u Prizrenu i Gračanici
Dom kulture "Gračanica", Muzej žrtava genocida i Bogoslovija Sveti Ćirilo i Metodije, organizuju projekciju dokumentarno-igranog filma "Peto pismo Hilde Dajč" reditelja Ivice Vidanovića i tribinu Кozara 1942 u utorak 31. januara u Bogosloviji u Prizrenu sa početkom  u 12 časova i u Domu kulture „Gračanica“ u 19 časova.
  • 30.01.2023
Nasleđe od kamena i neba u Vašingtonu
Uoči Dana Svetog Save, 26. januara 2023. godine, u Ambasadi Republike Srbije u Vašingtonu otvorena je izložba fotografija "Nasleđe od kamena i neba" inspirisana Uneskovom svetskom kulturnom baštinom Srbije. Izložbu su otvorili Ambasador Republike Srbije u SAD Marko Đurić i Svetlana Rogić, osnivačica i direktorka organizacije "Art eksčejndž" (Art Exchange) iz Vašingtona, koja je i organizatorka izložbe.
  • 29.01.2023
Dokumentarni film: Životna škola i filmska istina

Životna škola i filmska istina - ovako jedan od najpoznatijih dokumentarista u regionu, Boris Mitić, objašnjava autorski dokumentarni film. U Privatnom kulturnom centru Akvarijus ove nedelje su posetioci mogli da razgovaraju sa najpoznatijim imenima srpske dokumentaristike - Milošem Tomićem, Milošem Ivanovićem, Borisom Mitićem i Nikolom Dragovićem.

  • 29.01.2023
Svetosavska akademija u Gračanici: Priznanje Sunčici Denić
Tradicionalno, pred praznik posvećen prvom srpskom prosvetitelju, u Gračanici je održana Svetosavska akademija. Priznanje "Đorđe Lekić" ove godine dodeljeno je književnici i naučnoj radnici prof. dr Sunčici Denić iz Vranja.
  • 26.01.2023