Spasovdanski dani u Prizrenu

Društvo prijatelja Manastira Svetih Arhangela i Dom kulture Gračanica organizuju manifestaciju "Spasovdanski dani u Prizrenu", 16. i 17. maja.

Podeli ovaj članak sa:
 • Crkva Svetog Spasa u Prizrenu (Foto arhiva Kim)

U zavisnosti od vremena manifestacija će biti održana u atrijumu crkve Svetog Spasa ili u prostorijama Bogoslovije.

Dvodnevni program počeće u sredu u 17:00. Nakon pozdravnog govora predsednika Društva prijatelja manastira Svetih Arhangela kod Prizrena Bojan Babića, biće otvorena izložba fotografija "Prizrenski vremeplov - fotografije mitropolita i episkopa Raško-prizrenske eparhije (1854-1941) i rektora Prizrenske bogoslovije (1871-1941)" autorke dr Aleksandre Novakov. Izložbu će otvoriti prof. dr Vladan Virijević.

Zatim će uslediti predstavljanje knjige Crkveni život pravoslavnih Srba u Prizrenu i njegovoj okolini u XIX veku (sa uspomenama pisca) Petra Kostića. O ovom delu govoriće Jovan Aleksić, Aleksandar Gudžić i dr Aleksandra Novakov.

U umetničkom delu programa učestvovaće hor učenika Srpske pravoslavne bogoslovije "Sveti Kirilo i Metodije".

Nakon slavske liturgije u crkvi Svetog Spasa koja će biti služena u četvrtak u 9:00, uslediće otvaranje izložbe "Jesen u Prizrenu" na kojoj će biti predstavljene slike sa likovne kolonije održane u manastiru Svetih Arhangela. O izložbi će govoriti istoričar umetnosti Nebojša Jevtić, a otvoriće je iguman manastira Svetih Arhangela arhimandrit Mihajlo.

U umetničkom programu učestvovaće hor "Car Dušan" iz Štrpca i muzička grupa Sanvila.

Ostale vesti

 • NPP: Revolucija u Berlinu

  NPP: Revolucija u Berlinu

  Izvođenjem predstave Dantonova smrt na sceni Mombižu teatru u Berlinu, glumci Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici u utorak su zaključili petodnevni boravak u nemačkoj prestonici.

 • Danton umire u Berlinu!

  Danton umire u Berlinu!

  Narodno pozorište u Prištini sa sedištem u Gračanici obeležava nizom aktivnosti u avgustu jubilarnu sedamdesetu godišnjicu postojanja.

 • D. Vojnov: Politički problem ili puko ignorisanje

  D. Vojnov: Politički problem ili puko ignorisanje

  Posle objavljivanja rezultata Кonkursa za sufinansiranje žanrovski određenog celovečernjeg filma sa komercijalnim potencijalom, dramaturg, scenarista, glumac i filmski kritičar Dimitrije Vojnov odlučio je da se članovima Upravnog odbora Filmskog centra Srbije obrati otvorenim pismom.

 • “Savršeni sklad“ Hamida Isljamija Šoleta

  “Savršeni sklad“ Hamida Isljamija Šoleta

  U Domu kulture “Gračanica“ je posthumno predstavljena kniga “ Savršen sklad“ pesnika sa Gore Hamida isljamija Šoleta. Promociji zbirke koja je nastala 1998. godine prisustvovali su porodica i prijatelji pokojnog pesnika.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane