Spasovdanski dani u Prizrenu

Društvo prijatelja Manastira Svetih Arhangela i Dom kulture Gračanica organizuju manifestaciju "Spasovdanski dani u Prizrenu", 16. i 17. maja.

Podeli ovaj članak sa:
  • Crkva Svetog Spasa u Prizrenu (Foto arhiva Kim)

U zavisnosti od vremena manifestacija će biti održana u atrijumu crkve Svetog Spasa ili u prostorijama Bogoslovije.

Dvodnevni program počeće u sredu u 17:00. Nakon pozdravnog govora predsednika Društva prijatelja manastira Svetih Arhangela kod Prizrena Bojan Babića, biće otvorena izložba fotografija "Prizrenski vremeplov - fotografije mitropolita i episkopa Raško-prizrenske eparhije (1854-1941) i rektora Prizrenske bogoslovije (1871-1941)" autorke dr Aleksandre Novakov. Izložbu će otvoriti prof. dr Vladan Virijević.

Zatim će uslediti predstavljanje knjige Crkveni život pravoslavnih Srba u Prizrenu i njegovoj okolini u XIX veku (sa uspomenama pisca) Petra Kostića. O ovom delu govoriće Jovan Aleksić, Aleksandar Gudžić i dr Aleksandra Novakov.

U umetničkom delu programa učestvovaće hor učenika Srpske pravoslavne bogoslovije "Sveti Kirilo i Metodije".

Nakon slavske liturgije u crkvi Svetog Spasa koja će biti služena u četvrtak u 9:00, uslediće otvaranje izložbe "Jesen u Prizrenu" na kojoj će biti predstavljene slike sa likovne kolonije održane u manastiru Svetih Arhangela. O izložbi će govoriti istoričar umetnosti Nebojša Jevtić, a otvoriće je iguman manastira Svetih Arhangela arhimandrit Mihajlo.

U umetničkom programu učestvovaće hor "Car Dušan" iz Štrpca i muzička grupa Sanvila.

Ostale vesti

  • "Književnost KiM je marginalizovana"

    "Srpska književnost Kosova i Metohije je marginalizovana kada se posmatra sa strane glavnog toka srpske književnosti, koji je negde kanonski i koji je neko merilo za ono što treba da uđe u taj glavni tok, odnosno u taj kanon", rekao je u emisiji “Život i umetnost” RTV Kim pisac i književni kritičar Žarko Milenković.

  • "Zadatak umetnosti je da progovori"

    Rusko ostvarenje "Dovlatov" u kojem glavnu ulogu tumači mladi srpski glumac Milan Marić otvorilo je četvrti po redu "Kosovo i Metohija filmski festival".

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane