Vesti
Kultura

Spasovdanski dani u Prizrenu

Društvo prijatelja Manastira Svetih Arhangela i Dom kulture Gračanica organizuju manifestaciju "Spasovdanski dani u Prizrenu", 16. i 17. maja.
Spasovdanski dani u Prizrenu
Crkva Svetog Spasa u Prizrenu (Foto arhiva Kim)

U zavisnosti od vremena manifestacija će biti održana u atrijumu crkve Svetog Spasa ili u prostorijama Bogoslovije.

Dvodnevni program počeće u sredu u 17:00. Nakon pozdravnog govora predsednika Društva prijatelja manastira Svetih Arhangela kod Prizrena Bojan Babića, biće otvorena izložba fotografija "Prizrenski vremeplov - fotografije mitropolita i episkopa Raško-prizrenske eparhije (1854-1941) i rektora Prizrenske bogoslovije (1871-1941)" autorke dr Aleksandre Novakov. Izložbu će otvoriti prof. dr Vladan Virijević.

Zatim će uslediti predstavljanje knjige Crkveni život pravoslavnih Srba u Prizrenu i njegovoj okolini u XIX veku (sa uspomenama pisca) Petra Kostića. O ovom delu govoriće Jovan Aleksić, Aleksandar Gudžić i dr Aleksandra Novakov.

U umetničkom delu programa učestvovaće hor učenika Srpske pravoslavne bogoslovije "Sveti Kirilo i Metodije".

Nakon slavske liturgije u crkvi Svetog Spasa koja će biti služena u četvrtak u 9:00, uslediće otvaranje izložbe "Jesen u Prizrenu" na kojoj će biti predstavljene slike sa likovne kolonije održane u manastiru Svetih Arhangela. O izložbi će govoriti istoričar umetnosti Nebojša Jevtić, a otvoriće je iguman manastira Svetih Arhangela arhimandrit Mihajlo.

U umetničkom programu učestvovaće hor "Car Dušan" iz Štrpca i muzička grupa Sanvila.Ostale vesti

„Kasica prasica“ u Gračanici: Komedija ko komedija, čudesna
U Domu kulture „Gračanica“ premijerno je izvedena komedija-vodvilja Ežena Labiša „Kasica-prasica“, u prevodu Danila Kiša, a u režiji Ksenije Krnajski. Komad star više od jednog veka akutuelan je i danas.
  • 23.03.2023
Brankica Damjanović u Kosovskoj Mitrovici: Ipak sve ima smisla

Sve književne večeri su posebne, ali kada dođete u svoj zavičaj, onda srce malo jače zaigra, rekla je književnica i novinarka Brankica Damjanović, predstavljajući svoje književno stvaralaštvo u prepunoj sali Mitrovačkog dvora.

  • 21.03.2023
’’Kasica prasica’’ premijerno u Gračanici: Život kao groteska

Premijera predstave "Kasica prasica" Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) u režiji Ksenije Krnajski, koja je rađena po tekstu Ežena Labiša, biće izvedena sutra (sreda, 22. mart) u Domu kulture "Gračanica" sa početkom u 20.00 časova.

  • 21.03.2023
Večeras u Mitrovačkom dvoru književno veče sa Brankicom Damjanović

Književno veče sa Brankicom Damjanović biće održano danas u Mitrovačkom dvoru sa početkom u 18 časova.

  • 21.03.2023
Predstava ’’Srpska drama’’ u četvrtak u Srednjoškolskom centru
Predstava "Srpska drama", aktuelizovana verzija komada Siniše Кovačevića u režiji Zorana Кovandžića, a u izvođenju glumaca Alternativne pozorišne trupe "Čkalja" iz Кruševca biće odigrana u četvrtak 23. marta u 11 časova u Srednjoškolskom centru u Lapljem Selu.
  • 20.03.2023
Jovan Zafirović: Aforizam je moj stav
Zbirka aforizama "Glavom kroz stid" mladog satiričara iz Kosovskog Pomoravlja Jovana Zafirovića je predstavljena večeras publici u Domu kulture "Gračanica".
  • 15.03.2023