Vesti
Kultura

Spasovdanski dani u Prizrenu

Dom kulture „Gračanica“ i Društvo prijatelja manastira Sveti Arhangeli kod Prizrena organizuju „Spasovdanske dane u Prizrenu“ 24. i 25. maja. Posetioce očekuje promocija knjiga Mitre Reljić, izložba slika nastalih na koloniji „Jesen u Prizrenu“ 2022, kao i nastupi vokalnih solista i kazivanje stihova pesnika.
Spasovdanski dani u Prizrenu
Crkva Svetog Spasa u Prizrenu (Foto arhiva Kim)

Večeras će u Prizrenskoj bogosloviji od 19.00 časova biti upriličeno predstavljanje knjiga prof. dr Mitre Reljić: „O pojmu i reči u jeziku književnih stvaralaca“, „Identitet i integritet srpskog jezika na Кosovu i Metohiji“ i „Srpska groblja na Кosovu i Metohiji: uništena spomenička i jezička baština“. O knjigama će govoriti : prof. dr Valentina Pitulić, prof. dr Isidora Кomadina i mr Živojin Rakočević.

U četvrtak, 25. maja nakon liturgije i lomljenja kolača u crkva Svetog Spasa u Prizrenu, u atrijumu tog hrama će u 10.30 biti otvorena izložba slika „Jesen u Prizrenu“ sa likovne kolonije održane u manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena prošle godine. U okviru umetničkog programa će nastupiti vokalne solistkinje Vera i Neda Stolić, a stihove će kazivati pesnikinja Jasna Milenović iz Sremske Кamenice i pesnik Nenad Jero Radenković iz Zvečana.

Manifestacija „Spasovdanski dani“ u Prizrenu se realizuje sa blagoslovom vladike raško-prizrenskog gospodina Teodosija, a pod pokroviteljstvom Кancelarije za Кosovo i Metohiju i uz podršku Crkvene opštine Prizren.Ostale vesti

Gračanica: Promocija knjige „Suteren“ Mata Uljarevića

U okviru Vidovdanskih svečanosti Dom kulture „Gračanica“ organizuje promociju knjige dobitnika nagrade „Novica Tadić“, Mata Uljarevića „Suteren“, u sredu 7. juna 2023. sa početkom u 20 časova.

  • 06.06.2023
Vidovdanske svečanosti otvorene izložbom „U slavu svetlosti“
Izložbom „U slavu svetlosti - jedan izbor iz kolekcije Galerije Matice srpske’’ iz Novog Sada otvorene su 33. Vidovdanske svečanosti. U Domu kulture u Gračanici ujedno je potpisan protokol o saradnji između Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini, Doma kulture „Gračanica’’ i Galerije umetnosti Priština i otvorena 25. likovna kolonija „Vidovdan 2023“.
  • 05.06.2023
Dečija smotra folklora u Arhangelima: Deco čuvajte ono što su naši preci ostavili
U porti manastira Svetih Arhangela kod Prizrena u okviru Vidovdanskih svečanosti održava se dečija smotra folklora pod nazivom ,,U susret Vidovdanu“ kojom počinju Vidovdanske svečanosti 2023. godine.
  • 04.06.2023
Novi Sad: Promocija knjige Žarka Milenkovića
U čitaonici Gradske biblioteke Novi Sad održana je promocija zbirke pesama "Svakodnevno ubijanje života" kosovsko-metohijskog pesnika Žarka Milenkovića.
  • 03.06.2023
Živojinu Rakočeviću uručen Gran pri festivala poezije u Inđiji
U Inđiji je svečano uručena Gran pri nagrada međunarodng festivala poezije koji se održava u ovom gradu. Glavna nagrada pripala je književniku sa Kosova Živojinu Rakočeviću.
  • 02.06.2023
Izložbom „U slavu svetlosti“ počinju Vidovdanske svečanosti

Dom kulture „Gračanica“ i Galerija umetnosti Priština organizuju trideset dva događaja u okviru Vidovdanskih svečanosti koje se održavaju od 01. do 28. juna u Gračanici i ostalim srpskim sredinama na Кosovu.

  • 02.06.2023