Šobajić: Kosovo je naša kolevka, a Crkva stub oko koga se držimo

Longin, priznanje za životno delo ove godine je pripalo Milošu Šobajiću, srpskom i francuskom slikaru i vajaru.  Njegovom mladom kolegi Lazaru Šoševiću dodeljena je nagrada “Dimitrije Popović”, za najuspešnijeg stvaraoca na “Vidovdanskoj likovnoj koloniji”.

Podeli ovaj članak sa:
  • Miloš Šobajić, dobitnik Longina (Foto Kim)
  • Šobajić u majici sa likom ubijenom Dimitrija Popovića (Foto Kim)
  • Srđan Popović uručuje priznanje Lazaru Šoševiću (Foto Kim)

Miloš Šobajić ističe da je ovo priznanje za njega posebno i da je to jedna od najfantastičnijih nagrada koju je primio jer je, kako kaže, dobijena od srpskog naroda na Kosovu.

“Od naroda koji hrabro ostaje i nastavlja da opstaje na ovom opasnom mestu koje se zove Kosovo i koje je naša kolevka. Utoliko mi je draža i veličanstvenija nagrada "Longin" koju sam dobio baš od srpskog naroda ovde na Kosovu”.

Šobajić ističe da je kultura na Kosovu najvažnija od svega i da je ona neophodna za povezivanje srpskog naroda.

“A Srpska crkva je, može se reći, stub ovog našeg društva i zahvaljujući njoj je stvorena srpska država. Maločas sam bio u obilasku Dečana, fantastičnog primera srpske kulture koju čuvamo i trudimo se da se oko nje okupimo i da preko srpskih manastira na Kosovu sačuvamo jedinstvo našeg naroda. To je naš stub oko koga se svi držimo”, kazao je Šobajić.

Priznanje za mladog stvaraoca koje nosi ime ubijenog mladića Dimitrija Popovića pripalo je Lazaru Šoševiću čije je poreklo iz Uroševca. Nagradu mu je uručio predsednik opštine Gračanica i brat ubijenog Dimitrija, Srđan Popović.

Šošević je kazao da je počastvovan što je nagrađen u Gračanici, nedaleko od svog rodnog grada.

“Kao dobitnik nagrade “Dimitrije Popović” želim da kažem da ovo za mene ima izuzetan značaj zato što biti ovde nakon dvadeset godina, jako blizu mog rodnog mesta, i imati priliku da slikam za vas i pritom budem nagrađen za to, u meni zaista izaziva neki poseban osećaj časti i zadovoljstva”, kazao je mladi slikar nakon preuzimanja nagrade.

Majka ubijenog Dimitrija, Jorgovanka je poklonila je majice dobitnicima likovnih priznanja.

“Ovo mi mnogo znači i celoj porodici i prijateljima koji spominju Dimitrija i umetnicima koji slikaju slike i misle na Dimitrija. Mnogo mi je teško i mnogo mi je drago”, kazala je u suzama Jorgovanka Popović.

Vidovdansku izložbu je otvorio direktor Narodnog pozorišta u Prištini sa sedištem u Gračanici, Predrag Radonjić koji je istakao fenomen Doma kulture u Gračanici kao organizatora brojnih i značajnih kulturnih događaja.

“Čini mi se da kvalitetom rada i kvalitetom događaja kojima se obeležava ovogodišnji Vidovdan, na najbolji mogući način mi pokazujemo našu snagu i našu spremnost da izdržimo ova vremena”, kazao je Radonjić.

"Vidovdanska likovna kolonija" održana je u Gračanici 21 put, a na njoj je ove godine učestvovalo devet umetnika: Saša Dobrić, Jelena Živković, Zvonko Pavličić, Slaviša Mihajlović, Suzana Stojadinović, Snežana Pešić Rančić, Kristina Ristić, Lazar Šošević i Marieta Konova iz Bugarske.

Organizator "Vidovdanske likovne kolonije" je Dom kulture Gračanica, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Kancelarija za KiM, Privremeni organ Prištine sa sedištem u Gračanici i Opština Gračanica.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane