Vesti
Kultura

Smotra folklora za radost dece

Danas je u Gračanici održana Dečija smotra folklora, izvornog narodnog stvaralaštva i koreografija. Nastupilo je 12 kulturno-umetničkih društava sa Kosova i Metohije i jedno iz Makedonije.
Smotra folklora za radost dece
Okupljanje dece u dvorištu manastira Gračanica (Foto KIM)

Pred prepunom salom Doma kulture mladi iz kulturno-umetničkih društava iz svih krajeva Kosova i Metohije trudili su se da pokažu šta su to u proteklom periodu izvežbali i sačuvali od narodne tradicije i kulturne baštine. Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović.

“Gračanica je danas bila življa, veselija i radosnija. Osećala se jedna nova snaga i zajedništvo” rekao je Stojanović.

Kulturno-umetnička društva okupila su se najpre na Gazimestanu i u porti manastira Gračanica gde su takođe imala svoj program.

Dečija smotra folklora održava se već godinama unazad. Nakon rata 1999. godine održavala se u Zubinom Potoku, 2010. i 2011. u Zvečanu, 2012. deca su se okupila u Šilovu, a prošle godine u Štrpcu.

Predsednik Saveza amatera Kosova i Metohije Đorđe Lakušić rekao je da je cilj menjanja mesta smotre da deca upoznaju prostor Kosova i Metohije i da se druže sa svojim vršnjacima.

“Mi učimo decu da čuvaju i neguju svoje korene, svoju izvornost i tradicionalnost. Da uče tradiciju svog naroda, a da pri tom poštuju i tuđe”, rekao je Lakušić za KIM radio.

Umetnički rukovodilac KUD-a “Branko Medenica” Dragan Ćirković, rekao je da radost dece na ovakvim smotrama znači jedno bolje sutra.

“Ovo za decu predstavlja jednu životnu priču koja se prenosi sa kolena na koleno. Folklor je jedna istorijska činjenica koju svi mi polako zaboravljamo. Deca su ta koja prave motivaciju od folklora, kako živeti i prezentovati svoju istoriju”, rekao je Ćirković.

Na kraju smotre svima su dodeljene zahvalnice, pehari i medalje. Dečiju smotru folklora u Gračanici organizovali su Savez amatera Kosova i Metohije i Dom kulture Gračanica.Ostale vesti

„Kasica prasica“ u Gračanici: Komedija ko komedija, čudesna
U Domu kulture „Gračanica“ premijerno je izvedena komedija-vodvilja Ežena Labiša „Kasica-prasica“, u prevodu Danila Kiša, a u režiji Ksenije Krnajski. Komad star više od jednog veka akutuelan je i danas.
  • 23.03.2023
Brankica Damjanović u Kosovskoj Mitrovici: Ipak sve ima smisla

Sve književne večeri su posebne, ali kada dođete u svoj zavičaj, onda srce malo jače zaigra, rekla je književnica i novinarka Brankica Damjanović, predstavljajući svoje književno stvaralaštvo u prepunoj sali Mitrovačkog dvora.

  • 21.03.2023
’’Kasica prasica’’ premijerno u Gračanici: Život kao groteska

Premijera predstave "Kasica prasica" Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) u režiji Ksenije Krnajski, koja je rađena po tekstu Ežena Labiša, biće izvedena sutra (sreda, 22. mart) u Domu kulture "Gračanica" sa početkom u 20.00 časova.

  • 21.03.2023
Večeras u Mitrovačkom dvoru književno veče sa Brankicom Damjanović

Književno veče sa Brankicom Damjanović biće održano danas u Mitrovačkom dvoru sa početkom u 18 časova.

  • 21.03.2023
Predstava ’’Srpska drama’’ u četvrtak u Srednjoškolskom centru
Predstava "Srpska drama", aktuelizovana verzija komada Siniše Кovačevića u režiji Zorana Кovandžića, a u izvođenju glumaca Alternativne pozorišne trupe "Čkalja" iz Кruševca biće odigrana u četvrtak 23. marta u 11 časova u Srednjoškolskom centru u Lapljem Selu.
  • 20.03.2023
Jovan Zafirović: Aforizam je moj stav
Zbirka aforizama "Glavom kroz stid" mladog satiričara iz Kosovskog Pomoravlja Jovana Zafirovića je predstavljena večeras publici u Domu kulture "Gračanica".
  • 15.03.2023