Vesti
Kultura

Slovo o jeziku: Prizrenski gradski govor

O prizrenskom govoru danas znamo mnogo zahvaljujući činjenici da je Prizrenac, general Dimitrije Čemerikić na zahtev Srpske akademije nauka i umetnosti više decenija beležio reči iz Prizrena. Njegov rad nastavili su, tokom vremena, Slobodan Remetić, Snežana Petrović, Radivoje Mladenović, Tanja Milosavljević i drugi.
Slovo o jeziku: Prizrenski gradski govor
Prizren (Foto arhiva Kim)

Za potrebe dokumentarnog serijala „Blaga Kosova i Metohije“ koji je krajem prošle i početkom ove godine emitovan na RTS-u, o jezičkim specifičnostima pojedinih zaokruženih celina govorio je lingvista profesor doktor Radivoje Mladenović.

Novo izdanje rubrike „Slovo o jeziku“ na radiokim.net donosi njegova zapažanja o prizrenskom govoru.

Dvojezičnost u Prizrenu

"Prizrenski gradski govor oformljen je u najznačajnijoj urbanoj sredini u ovom delu Balkanskog poluostrva. S obzirom na dugotrajni život u Otomanskoj imperiji i s obzirom na prestižni status turskog jezika, u prizrenskom gradskom govoru uočava se povećan broj turcizama, uočava se uticaj turske frazeologije. Mnogi su Prizrenci u prošlosti u gradu bili bilingve, bili su dvojezični, pa je dvojezičnost uticala na to da se prihvate i određeni frazeologizmi i određena leksika iz tog, tada prestižnog, jezika", naveo je profesor Mladenović.

Rukopisna zbirka reči iz Prizrena i naslednici generala Čemerikića

"O prizrenskom govoru danas znamo mnogo zahvaljujući jednoj srećnoj činjenici da je Prizrenac, general Dimitrije Čemerikić, na zahtev Srpske akademije nauka i umetnosti, više decenija beležio reči iz Prizrena. Ostala je zbirka od nekih 16.000 reči. Na osnovu te zbirke reči, najpre je nastala monografija Slobodana Remetića "Srpski prizrenski govor - glasovi i oblici", potom je Snežana Petrović proučila jedan leksički sloj u prizrenskom govoru, a to su turcizmi. Tako je nastala monografija "Turcizmi u srpskom prizrenskom govoru", a onda je nedavno, pre dve-tri godine, Tanja Milosavljević odbranila doktorsku disertaciju koja je kasnije objavljena kao "Leksika srpskog prizrenskog govora". Tako da je ovo najproučeniji govor u ovom delu srpskog jezičkog prostora", rekao je Mladenović, koji je i sam pisao o pojedinim elementima ovoga govora.

Bez gramatičkih razlika

"Podgor i Podrima se geografski naslanjaju na Prizren, stanovništvo koje dolazi u Prizren, srpsko stanovništvo, dolazi iz ovih naselja. Ne razlikuje se gramatički od okolnih govora. U osnovi, i dalje je to govor prizrensko-južnomoravskog tipa, broj padežnih distinkcija je onakav kakav je u Podrimi, kakav je u Podgoru. Akcenat se približava Podrimi, a udaljava se od Podgora", kazao je Radivoje Mladenović.

Još turskih uticaja

"Socio-lingvistički je interesantna sudbina afrikata. U prizrenskom govoru, kako je i u Metohiji, nema razlike između Č, Ć, DŽ i Đ. Dok je u Podrimi i u Podgoru, umesto Č, Ć, DŽ i Đ, uopšteno Ć i Đ, pa je "kuća" i "on će", ali je i "većera". U Prizrenu su Č i DŽ afrikati slični turskom jeziku. Najverovatnije je u pitanju prilagođavanje prema turskoj fonetici. To je ona fonetska specifičnost koja je najverovatnije posledica kontakta sa turskim jezikom", istakao je Mladenović.

Poseban pod-dijalekat

"Padežni oblici u prizrenskom govoru su veoma dobro očuvani, naravno, ne svi. Promena imenica ženskog roda na A očuvana je u jednini skoro u potpunosti. Tako je u čitavoj južnoj Metohiji, tako je u južnom Kosovu, tako je u Siriniću. U okviru srpskog jezičkog prostora možemo razlikovati poseban pod-dijalekat, a to je dakle, metohijsko-kosovsko-sirinićki", zaključio je profesor Mladenović.

Ko je Dimitrije Čemerikić

Dimitrije Čemerikić (6. novembar 1882. - 26. oktorbar 1960.), general, učesnik dva balkanska i dva svetska rata, nosilac je 15 odlikovanja za ratne i mirnodopske zasluge.

Drugi svetski rat dočekao je kao konjički brigadni general, zarobljen je 20. aprila 1941. godine u Dečanima, odakle je deportovan za Nemačku, u oficirski logor za ratne zarobljenike, gde je i ostao sve do 6. aprila 1945. godine. Za zasluge stečene u ratu i miru dobio je 15 domaćih i stranih odlikovanja. Umro je 26. oktobra 1960. godine u Beogradu.

Tokom života je sakupio i leksikografski obradio više od 16.000 reči iz svog rodnog grada. Po povratku iz zarobljeništva posvetio se radu na rečniku srpskog govora Prizrena.

Rukopisna zbirka reči iz Prizrena Dimitrija Čemerikića čuva se u Institutu za srpski jezik SANU.

Čemerikić nije bio lingvista i nije koristio jezičku metodologiju, pa je njegova zbirka mnogo više od dijalekatskog rečnika. Ona sadrži spisak imena, prezimena, nadimaka i priča iz porodične istorije prizrenskih Srba, Turaka, Albanaca, anegdote i priče o njihovoj odeći, jelu, verovanjima, o međunacionalnim i socijalnim odnosima.

Pročitaj još:

Slovo o jeziku: govor Sirinićke župe
Slovo o jeziku: Goranski govorOstale vesti

’’To što ti je u srcu iznesi odmah, ne čekaj sutra’’
Više knjiga Penelope Skaj, jedne od najprodavanijih autorki Njujork Tajmsa, knjiga Slavoja Žižeka "Kao lopov usred belog dana", "Tuđa pravila" i "Svet po Garpu" Džona Irvinga u izdanju "Lagune", "Konstantinovo raskršće" Dejana Stojiljkovića, "Zamalek" Dejana Tiaga Stankovića, knjige Megi Stivoter u izdanju ’Publik praktikuma" – iza korica svih ovih knjiga stoji Predrag Peđa Marković.
  • 27.06.2022
Večeras dodela knjževnih nagrada i nastup Big benda RTS-a
U okviru Vidovdanskih svečanosti večeras će biti dodeljene književne nagrade "Zlatni krst kneza Lazara", "Gračanička povelja", "Кondir Кosovke devojke" i "Pero despota Stefana Lazarevića". Očekuje se i nastup Big benda RTS-a.
  • 27.06.2022
Marijana Simić izabrana za Kosovku devojku
U porti manastira Gračanica sinoć je održan „Izbor za Kosovku devojku“. Titulu najlepše je ponela Marijana Simić iz Batusa.
  • 27.06.2022
Uručene nagrade ‘’Longin’’ i ‘’Dimitrije Popović’’
U Galeriji Doma kulture "Gračanica" svečano je otvorena izložba sa 24. Vidovdanske likovne kolonije i dodeljena nagrada “Longin“ akademiku Svetomiru Arsiću Basari za sveobuhvatno likovno stvaralaštvo. Zvezdani Gerić je uručena nagrada "Dimitrije Popović" za najuspešniju mladu umetnicu na likovnoj koloniji "Vidovdan 2022".
  • 25.06.2022
Promocija Vidovdanskog glasnika: Štampani osvrt na godinu koju nije pojelo ćutanje
"Sudeći po ovom broju, nešto se u velikoj meri pomerilo kada je u pitanju naše stvaralaštvo na Kosovu i Metohiji", rekao je glavni i odgovorni urednik časopisa Vidovdanski glasnik Živojin Rakočević na promociji ove publikacije u Domu kulture "Gračanica".
  • 25.06.2022
Politička karijera i javni rad Tomislava Sekulića ostavili su zapažen trag na političkoj sceni Kosova i Metohije krajem 20. veka. U knjigu "Кosovska hronika Tomislava Sekulića", koja je sinoć promovisana u Domu kulture "Gračanica" autor Stojan Sekulić je utkao dokumenta, novinske tekstove, rukopise svog strica, kako bi sačuvao od zaborava njegov dopripnos sredini u kojoj je delovao, ali i stavio na uvid javnosti sve što je relevantno za razumevanje i tumačenje života i rada ovog kosovskog političara.
  • 24.06.2022