Vesti
Kultura

Slovačka: "Pozorište iz kutije za cipele" u trci za nagradu

Dokumentarni film Predraga Radonjića u produkciji "Srpskog slova" ušao je u uži izbor za nagradu na ovogodišnjem 21. međunarodnom festivalu IFOLT koji se održava u Košicama u Slovačkoj.

Film o sudbini proteranog srpskog pozorišta iz Prištine, koji je prethodno prikazivan na Beldoksu i festivalima u Solunu i Krakovu, izabran je između više od 300 pristiglih ostvarenja iz 49 zemalja, u uži izbor od 30, za nagradu "Zlatni prosjak" u tri kategorije.

O filmu "Pozorište iz kutije za cipele" u dnevnom listu Politika su u više navrata objavljivani afirmativni prikazi.

Festival, koji se održava pod patronatom zamenika premijera i ministra spoljnih poslova Slovačke Miroslava Lajčaka, otvoren je danas u 18.00 premijerom slovačkog dokumentarnog filma "Ostrvo" rediteljke Olge Sedrovicove.

Međunarodni žiri objaviće svoju odluku o ovogodišnjim dobitnicima nagrada na završnoj večeri festivala u subotu, 20. juna.

Produkciju filma "Pozorište iz kutije za cipele" pomogli su Ministarstvo kulture Republike Srbije i Kancelarija za Kosovo i Metohiju.Ostale vesti

Putujući bioskop stigao u Goraždevac

Putujući bioskop iz Gračanice gostovao je sinoć u Goraždevcu gde su prikazana dva filma - “Ala je lep ovaj svet” i “Kašej: Kradljivac nevesti”.

  • 06.10.2022
Uroš Petrović u ’’Akvarijusu’’
Najpopularniji srpskih književnik za decu i mlade, inovator u oblasti literature i obrazovanja, Uroš Petrović, biće gost Privatnog kulturnog centra (PKC) "Akvarijus" u Кosovskoj Mitrovici u četvrtak, 6. oktobra od 18.00 časova.
  • 05.10.2022
Milan Knežević: Kad god dođem na KiM, ustvari se vraćam kući
U Domu kulture u Gračanici sinoć je održan Književni portret Milana Kneževića, kome je uručeno i priznanje „Velika Gramata“ Društva književnika KiM. „Ako mi zaboravimo Kosovo i Metohiju, neka nas ne zaboravi samo desnica, nego neka nas proklinju naši potomci, a neka nas se preci stide gore na nebu“, poručio je u Gračanici pesnik i političar iz Podgorice Milan Knežević.
  • 05.10.2022
Na
Druga po redu "Pijaca knjiga" otvorena je sinoć u Privatnom kulturnom centru "Akvarijus" u Kosovskoj Mitrovici. Promovisana je knjiga aforističara Jovana Zafirovića.
  • 04.10.2022
Otvara se pijaca knjiga u ’’Akvarijusu’’
Besedom o knjizi Nevene Milosavljević, predstavljanjem knjige aforizama "Glavom kroz stid" dobitnika Vibove nagrade Jovana Zafirovića, te muzičkim nastupom Petra Rakića (gitara) i Dragane Milić (vokal) večeras (ponedeljak, 3. oktobar) u mitrovačkom Privatnom kulturnom centru "Akvarijus" biće svečano otvorena druga po redu "Pijaca knjiga".
  • 03.10.2022
U Prizrenu počela radionica ’’Pesme prizrenske’’

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena počela je radionica pod nazivom „Pesme prizrenske“ koju organizuje umetničko udruženje Prizrenaca „Bistrica“.

  • 01.10.2022