Vesti
Kultura

’’Slobodan pad’’ u ’’Akvarijusu’’

Izložba grafika „Slobodan pad“ likovnog umetnika Harisa Ličine iz Novog Pazara biće otvorena u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Кosovskoj Mitrovici u večeras u 19 časova. Izložbu će otvoriti Miljana Dunđerin, a radovi ovog umetnika biće izloženi u galeriji do 15. novembra.
’’Slobodan pad’’ u ’’Akvarijusu’’
Haris Ličina (Foto PKC ''Akvarijus'')

Izložba Harisa Ličine treća je u ciklusu „Drugi put u Akvarijusu“, u okviru kojega u galeriji PКC-a izlažu nekadašnji studenti Fakulteta umetnosti u Кosovskoj Mitrovici koji su svoje prve samostalne izložbe imali upravo u „Akvarijusu“. Pre Ličine svoje nove likovne radove mitrovačkoj publici predstavili su Aleksandar Glibetić („Presek stanja“) i Vuk Đurić („Autoprotest“), a do kraja godine planirane su i izložbe Tijane Rodić (Niš) i Stefana Stevanovića (Кragujevac).

Haris Ličina rođen je 18. novembra 1996. godine u Novom Pazaru. Osnovne i master studije završio na Fakultetu umetnosti u Кosovskoj Mitrovici, a trenutno je na doktorskim studijama na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, departman za primenjenu umetnost i dizajn.

Priredio četiri samostalne izložbe, i izlagao na preko 30 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Učestvovao i bio organizator mnogih umetničkih radionica i kurseva grafike, fotografije i grafičkog dizajna. Takođe bio polaznik nekoliko studentskih razmena obrazovnog karaktera u inostranstvu (Nemačka-Bremen, Nemačka- Oldenburg, Rusija-Belgorod, Rusija-Moskva).

U Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“, gde je od 2016. do 2020. godine radio kao fotograf, imao je prvu samostalnu izložbu fotografija „Lica u okršaju“ (2017).

Ciklus grafika Harisa Ličine objedinjen nazivom Slobodan pad na prvi pogled korespondira sa evropskim (pa i jugoslovenskim i srpskim) odgovorom na angloamerički pop-art u drugoj polovini XX veka, oličenim u narativnoj, odnosno novoj figuraciji. Sa narativnom, odnosno novom figuracijom, ali i sa ekspresionizmom i uopšte angažovanom umetnošću (neo)avangarde Ličinu povezuje i to što iz sfere estetskog zalazi u idejno i ideološko, te pokušava da na ilustrativan i ironično-parodičan način predstavi probleme savremenog čoveka, čime karakterističnu pop-art ikonografiju proizišlu iz predložaka masovnih medija obogaćuje novim sadržajima.

Više o izložbi Harisa Ličine i radu PKC „Akvarijus“ možete pročitati OVDE.Ostale vesti

Vojvođanska tambura u kosovskom „Vencu“

Nacionalni Ansambl narodnih igara i pesama „Venac“ planira da u svoj repertoar uvrsti i tamburicu, pa su tim povodom u Gračanicu stigli tamburaški eksperti kako bi zajedno sa članovima ovog ansambla pokrenuli radionicu.

  • 07.12.2021
Četiri prva mesta za balerine iz Gračanice

Balerine iz Baletske škole Doma kulture „Gračanica“ osvojile su prva četiri mesta na Prvom internacionalnom takmičenju u klasičnom i modernom baletu, koje organizuje Srpska asocijacija plesnih organizacija (SAPO).

  • 05.12.2021
Gračanica: Svetlom pisana istorija srpske škole glume
U Domu kulture "Gračanica otvorena" je izložba "Vek i po srpske škole glume” višeg umetničkog saradnika na katedri glume Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu Pavla Lazića koja je organizovana povodom obeležavanja 150 godina od početka institucionalnog dramskog školovanja u Srbiji.
  • 03.12.2021
Sutra počinje radionica

Dom kulture „Gračanica“ organizuje treću dečju književnu radionicu „Čuvam jezik, lepo pišem“, koja će trajati od 03. do 09. decembra. Na radionici će učestvovati učenici osnovnih škola, uzrasta od 10 do 15 godina.

  • 02.12.2021
Večeras premijera filmova
U bioskopu Doma kulture Gračanica večeras će biti premijerno prikazana dva filma - "Gučijevi" i "Enkanto".
  • 02.12.2021
Završen „Grafest“. Prva nagrada reditelju Rastku Šejiću
Dodelom priznanja najboljim autorima dokumentarnih filmova i reportaža završen je jubilarni, deseti po redu, Međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi "Grafest". Prva nagrada pripala je Rastku Šejiću iz Beograda za dokumentarni film „Na veslu priča: Pozdrav pesniku“. Drugo mesto na festivalu osvojila je Radmila Vulićević, a treće Ana Marković.
  • 01.12.2021