Vesti
Kultura

Slike Dušana Jovovića u kući kralja Petra I

Večeras će u 19 časova u kući kralja Petra I u Beogradu biti otovrena izložba slika CINQUE TERRE umetnika Dušana Jovovića. U svom radu on je spojio različite vidove umetničkog izraza interaktivnu, digitalnu umetnost, video i slikarstvo.
Slike Dušana Jovovića u kući kralja Petra I
(Foto Ulje na platnu, Dušan Jovović)

Važan deo njegovih radova iz oblasti digitalne umetnosti nalazi inspiraciju u srpskom srednjovekovnom stvaralaštvu Kosova i Metohije. U skladu sa trenutnim svetskim umetničkim trendovima njegova ostvarenja, ličnosti i freske prikazane su na fasadama poznatih beogradskih gradjevina.

Publici će se večeras predstaviti sa 15 ulja na platnu, a izložbu će otvoriti pisac i novinar Živojin Rakočević.

Jovovićev rad „Teslin vremeplov“ u Berlinu je izabran među pet najboljih projekata u Evropi u oblasti nauke i obrazovanja za 2017. godinu, a 29. i 30. septemra biće prikazan na zgradi Tehničkog fakulteta u Beču.

Jovović je završio slikarstvo i grafički dizajn, a potom je magistrirao i doktorirao digitalnu umetnost na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. U Kancelariji za Kosovo i Metohiju zadužen je za brigu o kulturnom nasleđu na KiM.Ostale vesti

Koreodrama ’’700’’ ponovo u Gračanici
Ansambl narodnih igara i pesama Кosova i Metohije „Venac“ iz Prištine sa sedištem u Gračanici, zaigraće po drugi put svoj novi program, koreodramu „700 – Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanica“ u Domu kulture u Gračanici 7. aprila 2023. godine sa početkom u 19:30.  
  • 27.03.2023
Nagrade za mlade balerine iz Gračanice u Beogradu
Odlukom žirija Unstoppable dance competition (UDC), Baletska škola Doma kulture "Gračanica" osvojila je sedam nagrada na jučerašnjem takmičenju u Dečijem kulturnom centru u Beogradu u solo, duo i trio formaciji.
  • 27.03.2023

Predstava "Zvonar Bogorodičine crkve" po tekstu Viktora Igoa, a u režiji Dejana Cicmilovića, biće izvedena u četvrtak 30.3. od 12.30 u Domu kulture "Stari Кolašin" u Zubinom Potoku.

  • 27.03.2023
„Kasica prasica“ u Gračanici: Komedija ko komedija, čudesna
U Domu kulture „Gračanica“ premijerno je izvedena komedija-vodvilja Ežena Labiša „Kasica-prasica“, u prevodu Danila Kiša, a u režiji Ksenije Krnajski. Komad star više od jednog veka akutuelan je i danas.
  • 23.03.2023
Brankica Damjanović u Kosovskoj Mitrovici: Ipak sve ima smisla

Sve književne večeri su posebne, ali kada dođete u svoj zavičaj, onda srce malo jače zaigra, rekla je književnica i novinarka Brankica Damjanović, predstavljajući svoje književno stvaralaštvo u prepunoj sali Mitrovačkog dvora.

  • 21.03.2023
’’Kasica prasica’’ premijerno u Gračanici: Život kao groteska

Premijera predstave "Kasica prasica" Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) u režiji Ksenije Krnajski, koja je rađena po tekstu Ežena Labiša, biće izvedena sutra (sreda, 22. mart) u Domu kulture "Gračanica" sa početkom u 20.00 časova.

  • 21.03.2023