Vesti
Kultura

Slike Branislava Ilića: Akvareli i pejzaži nepromenljivog rukopisa

Izložba slika istaknutog umetnika iz Zvečana, Branislava Baneta Ilića, otvorena je sinoć u Studentskom klubu u Kosovskoj Mitrovici.

Slike Branislava Ilića: Akvareli i pejzaži nepromenljivog rukopisa
Detalj sa izložbe (Foto Radio Kontakt Plus)

Izloženo je pedesetak radova - akvarela i pejzaža. Profesor Velimir Matanović ocenio je da je Ilić ostao veran svojoj slikarskoj tradiciji, odnosno jednoj od najtežih tehnika - akvarelu, navodeći da kroz pejzaže obeležava slikarskim radom sredinu u kojoj živi i radi.

Matanović podseća da je Ilić bio i učenik Vladimira Vlade Radovića, čuvenog slikara iz Peći, koji je osnovao tada važnu školu primenjenih umetnosti u Peći koja je, naveo je Matanović - u to doba bila na nivou bilo koje akademije u ondašnjoj Jugoslaviji.

"Pratim dugo njegov rad, i njegov rukopis je nepromenljiv u kontekstu tematike, tehnike. Njega zanima akvarel i pejzaž. Struktura njegovih akvarela je ’sukob’ toplog i hladnog, mekog i tvrdog, lirskog i nežnog. Akvareli su ponekad barokni, razigrani. Glavna uloga njegovih akvarela i slika je boja kojom vlada, koju dobro oseća i što je najbitnije on je dobar crtač, jer je u osnovi akvarela i slikarstva - crtež" - dodao je Matanović, ocenjujući da se Ilić nalazi u samom vrhu akvarelista i slikara Srbije.

Direktor mitrovičkog Kulturnog centra "Dragica Žarković" podsetio je da je Ilić jedan od pokretača zvečanske likovne kolonije i manifestacije "Sokolica".

"Bane je to osmislio kroz svoj rukopis. Ponosan sam i srećan što je Bane Ilić i prošle godine bio jedan od najplodonosnijih učesnika likovne kolonije Mladen Popović koji organizuje KC Dragica Žarković u Kosovskoj Mitrovici", kazao je Milan Mihajlović, dodajući da mu je privilegija da je Ilićev prijatelj.

Dodaje da svaka porodica u Zvečanu i Kosovskoj Mitrovici ima bar jedan Ilićev rad.

"Mnogo puta je znao i da pokloni svoje radove, zato što je Bane jednostavno širok čovek, to pokazuju i njegova dela", kazao je Mihajlović.

Mitrovčanin Miodrag Antić koji je Ilićev prijatelj od detinjstva govorio je o njegovoj svestranosti.

Ilić se u Peći upoznao i sa radom tamošnjeg amaterskog pozorišta, naveo je Antić.

"Bane nas je naučio kada je došao iz Peći kako se pravi scenografija, kako se šminkaju glumci, kako se postavlja bina, sve ono gde se pojavljuju likovnjaci" - kazao je Antić.

Sam autor nije želeo da govori dugo.

"Hvala vam na ovoj velikoj poseti, veliko vam hvala, još postoje ljubitelji umetnosti i kulture", kazao je u kratkom obraćanju na otvaranju izložbe.

Organizator izložbe je Studentski centar "Priština".Ostale vesti

Kabaretska predstava
Na sceni Doma kulture "Gračanica" u ponedeljak 03. aprila u 20.00 časova biće izvedena kabaretska predstva "Čeznem da vam kažem" Teatra Vuk.
  • 28.03.2023
Koreodrama ’’700’’ ponovo u Gračanici
Ansambl narodnih igara i pesama Кosova i Metohije „Venac“ iz Prištine sa sedištem u Gračanici, zaigraće po drugi put svoj novi program, koreodramu „700 – Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanica“ u Domu kulture u Gračanici 7. aprila 2023. godine sa početkom u 19:30.  
  • 27.03.2023
Nagrade za mlade balerine iz Gračanice u Beogradu
Odlukom žirija Unstoppable dance competition (UDC), Baletska škola Doma kulture "Gračanica" osvojila je sedam nagrada na jučerašnjem takmičenju u Dečijem kulturnom centru u Beogradu u solo, duo i trio formaciji.
  • 27.03.2023

Predstava "Zvonar Bogorodičine crkve" po tekstu Viktora Igoa, a u režiji Dejana Cicmilovića, biće izvedena u četvrtak 30.3. od 12.30 u Domu kulture "Stari Кolašin" u Zubinom Potoku.

  • 27.03.2023
„Kasica prasica“ u Gračanici: Komedija ko komedija, čudesna
U Domu kulture „Gračanica“ premijerno je izvedena komedija-vodvilja Ežena Labiša „Kasica-prasica“, u prevodu Danila Kiša, a u režiji Ksenije Krnajski. Komad star više od jednog veka akutuelan je i danas.
  • 23.03.2023
Brankica Damjanović u Kosovskoj Mitrovici: Ipak sve ima smisla

Sve književne večeri su posebne, ali kada dođete u svoj zavičaj, onda srce malo jače zaigra, rekla je književnica i novinarka Brankica Damjanović, predstavljajući svoje književno stvaralaštvo u prepunoj sali Mitrovačkog dvora.

  • 21.03.2023