Vesti
Kultura

Slike Branislava Ilića: Akvareli i pejzaži nepromenljivog rukopisa

Izložba slika istaknutog umetnika iz Zvečana, Branislava Baneta Ilića, otvorena je sinoć u Studentskom klubu u Kosovskoj Mitrovici.

Slike Branislava Ilića: Akvareli i pejzaži nepromenljivog rukopisa
Detalj sa izložbe (Foto Radio Kontakt Plus)

Izloženo je pedesetak radova - akvarela i pejzaža. Profesor Velimir Matanović ocenio je da je Ilić ostao veran svojoj slikarskoj tradiciji, odnosno jednoj od najtežih tehnika - akvarelu, navodeći da kroz pejzaže obeležava slikarskim radom sredinu u kojoj živi i radi.

Matanović podseća da je Ilić bio i učenik Vladimira Vlade Radovića, čuvenog slikara iz Peći, koji je osnovao tada važnu školu primenjenih umetnosti u Peći koja je, naveo je Matanović - u to doba bila na nivou bilo koje akademije u ondašnjoj Jugoslaviji.

"Pratim dugo njegov rad, i njegov rukopis je nepromenljiv u kontekstu tematike, tehnike. Njega zanima akvarel i pejzaž. Struktura njegovih akvarela je ’sukob’ toplog i hladnog, mekog i tvrdog, lirskog i nežnog. Akvareli su ponekad barokni, razigrani. Glavna uloga njegovih akvarela i slika je boja kojom vlada, koju dobro oseća i što je najbitnije on je dobar crtač, jer je u osnovi akvarela i slikarstva - crtež" - dodao je Matanović, ocenjujući da se Ilić nalazi u samom vrhu akvarelista i slikara Srbije.

Direktor mitrovičkog Kulturnog centra "Dragica Žarković" podsetio je da je Ilić jedan od pokretača zvečanske likovne kolonije i manifestacije "Sokolica".

"Bane je to osmislio kroz svoj rukopis. Ponosan sam i srećan što je Bane Ilić i prošle godine bio jedan od najplodonosnijih učesnika likovne kolonije Mladen Popović koji organizuje KC Dragica Žarković u Kosovskoj Mitrovici", kazao je Milan Mihajlović, dodajući da mu je privilegija da je Ilićev prijatelj.

Dodaje da svaka porodica u Zvečanu i Kosovskoj Mitrovici ima bar jedan Ilićev rad.

"Mnogo puta je znao i da pokloni svoje radove, zato što je Bane jednostavno širok čovek, to pokazuju i njegova dela", kazao je Mihajlović.

Mitrovčanin Miodrag Antić koji je Ilićev prijatelj od detinjstva govorio je o njegovoj svestranosti.

Ilić se u Peći upoznao i sa radom tamošnjeg amaterskog pozorišta, naveo je Antić.

"Bane nas je naučio kada je došao iz Peći kako se pravi scenografija, kako se šminkaju glumci, kako se postavlja bina, sve ono gde se pojavljuju likovnjaci" - kazao je Antić.

Sam autor nije želeo da govori dugo.

"Hvala vam na ovoj velikoj poseti, veliko vam hvala, još postoje ljubitelji umetnosti i kulture", kazao je u kratkom obraćanju na otvaranju izložbe.

Organizator izložbe je Studentski centar "Priština".Ostale vesti

Festival filmova o umetnosti i umetnicima prvi put u Gračanici
"Festival filmova o umetnosti i umetnicima" održaće se po prvi put u Domu kulture "Gračanica" od 3. do 6. oktobra. Ulaz na sve projekcije je slobodan.
  • 02.10.2023
NPP sledeće sedmice obeležava 75 godina postojanja i otvara novu sezonu
Narodno pozorište u Prištini (NPP) će tokom naredne sedmice otvoriti sezonu 2023/2024. i obeležiti 75. godišnjicu postojanja i rada novim izvođenjima predstave "Ženidba", predstavljanjem dopunjenog izdanja monografije o ovom teatru, izložbom fotografija i najavom nove premijere.
  • 30.09.2023
Izložba slika Zorana Furunovića u Galeriji Doma kulture Gračanica 2. oktobra

Galerija umetnosti Priština i Dom kulture „Gračanica“ organizuju izložbu slika Zorana Furunovića u ponedeljak (2. oktobar) sa početkom od 20 časova, u Galeriji Doma kulture Gračanica.

  • 29.09.2023
Izložba Maje Todić u Novom Sadu
Matica srpska, Srpsko narodno pozorište i Fondacija "Simonida" organizuju izložbu slika "Identiteti" akademske slikarke Maje Todić iz Gračanice, 27.9.2023. godine sa početkom od 18 časova u foajeu Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.
  • 26.09.2023
Tamari Denić Studentski Oskar za film ’’Istina’’
Rediteljka iz Berlina Tamara Denić jedna je od dobitnica ovogodišnjeg Studentskog Oskara. Nagrada joj je pripala za kratki film "Istina" čija su mesta radnje Beograd i Hamburg.
  • 18.09.2023
YU grupa na ’’Rok festu’’ 22. septembra u Leposaviću
Tradicionalna muzička manifestacija “Rok fest”, biće održana 22. septembra na platou Centra za kulturu “Sava Dečanac” u Leposaviću kada će nastupiti i YU grupa.
  • 18.09.2023