Vesti
Kultura

Slikari posetili Prizren

Akademski slikari koji učestvuju na likovnoj koloniji „Vidovdan 2020“ posetili su Prizren, Svete Arhangele i Bogorodicu Ljevišku. Prema programu rada ove kolonije u organizaciji Doma kulture „Gračanica“, slikari obilaze najvažnije kulturne i duhovne spomenike na Kosovu i Metohiji. 
Slikari posetili Prizren
Slikari u poseti Prizrenu (Foto Kim)

Urednik Galerije Doma kulture „Gračanica“ Nebojša Jevtić smatra da je ovo važan trenutak u kome se savremeni slikari sa Kosova i Metohije neposredno susreću sa srpskom srednjevekovnom umetnošću.

„Slikarstvo Bogorodice Ljeviške je sam vrh naše umetnosti i slikari modernog izraza i shvatanja bi trebalo da budu neposredno u kontaktu sa njim. Imali smo retku i posebnu privilegiju da prisustvujemo službi u Bogorodici Ljeviškoj“, rekao je za RTV Kim istoričar umetnosti Nebojša Jevtić.

Svetu liturgiju u Bogorodici Ljeviškoj služio je umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije (Jevtić), sa igumanom Svetih Arhangela arhimandritom Mihailom, prorektorom prizrenske Bogoslovije ocem Isidorom i prizrenskim sveštenicima.

U Bogorodici Ljeviškoj i u Prizrenu, prvi put posle 1999. godine, bio je i mladi slikar iz Suve Reke Petar Petrović Ksiropotam. Današnju posetu i koloniju „Vidovdan 2020.“ smatra važnima za svoj umetnički razvoj. Budući da je Suva Reka u neposrednoj blizini Prizrena, ovo mu je bila jedna vrsta povratka u zavičaj.

„Šetam ulicama, gledam u ogromne kamene zidove koji su podeljeni drvenim gredama. Ti zidovi su deo kuća i poput su barijere koja deli dve strane. Sa jedne strane sam ja koji se pita šta je iza tih zidova. Šetanjem tim ulicama dolazim do dragulja, čudotvornih spomenika koji nose teret vremena“ rekao je Petrović.

Osim Ksiropotama Petrovića, na ovogodišnjoj likovnoj koloniji povodom Vidovdana učestvuju i Dragoslav Božović (Zubin Potok), Goran Mihajlović (Šilovo), Igor Čepkenović (Lipljan), Miljana Dunđerin (Kosovska Mitrovica), Marija Mojović Filipović (Ranilug), Miloš Bogdanović (Novo Brdo), Filip Ristić (Štrpce), Miloš Mitrović (Gračanica), Anđela Radenković (Kosovska Mitrovica) i Vesna Sekulić (Leposavić).Ostale vesti

Milan Vasić predstavio muzički spot snimljen na Kosovu
Milan Vasić, glumac Narodnog pozorišta Priština, predstavio je sinoć muzički spot za pesmu “Ja sam momče sa Kosova” Svetomira Ilića. Ovu pesmu Milan izvodi uz pratnju najpopularnijeg srpskog trubača Dejana Petrovića.
  • 30.10.2020
Đuren, događaj koji Gorance vraća u dom
Proslava Đurena u Gori je tradicionalni događaj koji uprkos promenama, iseljavanju i drugim društvenim i političkim događajima i dalje okuplja Gorance iz celog sveta. Đuren ili Đurđevdan je simbol identiteta ovog naroda. O samom događaju i o goranskom narodu i običajima danas se govorilo na tribini „„Nematerijalno kulturno nasleđe Goranaca” održanoj u Domu kulture “Gračanica”.
  • 28.10.2020

Pozorišna predstava "Sirano de Beržerak" u režiji Nenada Todorovića igra se danas u 11 časova u Domu kulture u Gračanici. 

  • 28.10.2020
Gračanica: Tribina o nematerijalnom kulturnom nasleđu Goranaca
Dom kulture „Gračanica“ organizuje tribinu „Nematerijalno kulturno nasleđe Goranaca: Proslava Đurđevdana (Đurena) – tradicija za održivu budućnost“. Tribina će biti održana u sredu, 28. oktobra, sa početkom u 13 časova.
  • 26.10.2020
Prestižne muzičke nagrade i priznanja za Kosovsku Mitrovicu
U toku meseca oktobra, prestižnim muzičkim nagradama i priznanjima okitili su se Crkveni hor “Branislav Nušić”, doajen mitrovičke muzičke scene Petar Rakić, kao i Džez i bluz festival “North city”.
  • 23.10.2020
Počinju Pesnički susreti “Lazar Vučković”
Pesnički susreti “Lazar Vučković” svečano će biti otvoreni večeras u 19 časova u Domu kulture “Gračanica”.
  • 21.10.2020