Vesti
Kultura

Slikari posetili Prizren

Akademski slikari koji učestvuju na likovnoj koloniji „Vidovdan 2020“ posetili su Prizren, Svete Arhangele i Bogorodicu Ljevišku. Prema programu rada ove kolonije u organizaciji Doma kulture „Gračanica“, slikari obilaze najvažnije kulturne i duhovne spomenike na Kosovu i Metohiji. 
Slikari posetili Prizren
Slikari u poseti Prizrenu (Foto Kim)

Urednik Galerije Doma kulture „Gračanica“ Nebojša Jevtić smatra da je ovo važan trenutak u kome se savremeni slikari sa Kosova i Metohije neposredno susreću sa srpskom srednjevekovnom umetnošću.

„Slikarstvo Bogorodice Ljeviške je sam vrh naše umetnosti i slikari modernog izraza i shvatanja bi trebalo da budu neposredno u kontaktu sa njim. Imali smo retku i posebnu privilegiju da prisustvujemo službi u Bogorodici Ljeviškoj“, rekao je za RTV Kim istoričar umetnosti Nebojša Jevtić.

Svetu liturgiju u Bogorodici Ljeviškoj služio je umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije (Jevtić), sa igumanom Svetih Arhangela arhimandritom Mihailom, prorektorom prizrenske Bogoslovije ocem Isidorom i prizrenskim sveštenicima.

U Bogorodici Ljeviškoj i u Prizrenu, prvi put posle 1999. godine, bio je i mladi slikar iz Suve Reke Petar Petrović Ksiropotam. Današnju posetu i koloniju „Vidovdan 2020.“ smatra važnima za svoj umetnički razvoj. Budući da je Suva Reka u neposrednoj blizini Prizrena, ovo mu je bila jedna vrsta povratka u zavičaj.

„Šetam ulicama, gledam u ogromne kamene zidove koji su podeljeni drvenim gredama. Ti zidovi su deo kuća i poput su barijere koja deli dve strane. Sa jedne strane sam ja koji se pita šta je iza tih zidova. Šetanjem tim ulicama dolazim do dragulja, čudotvornih spomenika koji nose teret vremena“ rekao je Petrović.

Osim Ksiropotama Petrovića, na ovogodišnjoj likovnoj koloniji povodom Vidovdana učestvuju i Dragoslav Božović (Zubin Potok), Goran Mihajlović (Šilovo), Igor Čepkenović (Lipljan), Miljana Dunđerin (Kosovska Mitrovica), Marija Mojović Filipović (Ranilug), Miloš Bogdanović (Novo Brdo), Filip Ristić (Štrpce), Miloš Mitrović (Gračanica), Anđela Radenković (Kosovska Mitrovica) i Vesna Sekulić (Leposavić).Ostale vesti

Nagrada Aleksandri Ničić za

Aleksandra Ničić, učenica prvog razreda Gimanzije Priština izmeštene u Laplje Selo, dobila je treću nagradu na literarnom konkursu "Iduć uči, u vekove gleda" koji je po šesnaesti put organizovala Zadužbina "Dositej Obradović".

  • 08.07.2020
Američki glumac snimio pesmu o Kosovu
Džonatan Džekson, glumac, muzičar i pisac, dobitnik pet Emi nagrada, snimio je i objavio pesmu "Kosovo (svih žalosnih radost)".
  • 30.06.2020
Vidovdansko pesničko bdenije:
U porti manastira Gračanica, večeras je održano 30. Vidovdansko pesničko bdenije. Piscu Milisavu Saviću dodeljena je nagrada "Zlatni krst Kneza Lazara", a on se zahvalio rečima da "od ove, praznične noći, lepše nema".
  • 27.06.2020
Nevena Milivojević izabrana za Kosovku devojku
U porti manastira Gračanica večeras je održan "Izbor za Kosovku devojku". Titulu najlepše je ponela Nevena Milivojević iz Zubinog Potoka.
  • 26.06.2020
Priština: Promocija knjige „Mitovi srpske istorije“
U Srpskom kulturnom centru u Prištini predstavljena je knjiga „Mitovi srpske istorije“ istoričara Dejana Ristića. Mitska tradicija je u prethodnim vekovima na Kosovu i Metohiji odigrala provorazrednu ulogu, istakao je autor. 
  • 26.06.2020
Književniku Goranu Petroviću nagrada
Nagrada "Grigorije Božović" za 2019. godinu pripala je književniku Goranu Petroviću za Izabrana dela.
  • 26.06.2020