Vesti
Kultura

Školski čas kulture govora i monodrama ’’Miloš Obrenović’’ u Lapljem Selu

Udruženje za razvoj i unapređivanje kulture javnog govora „Izražajnost“ iz Beograda i Dom kulture „Gračanica“ za učenike OŠ “Miladin Mitić” iz Lapljeg Sela i Gimnazije organizuju radionicu o unapređenja kulture javnog govora i izvođenje monodrame “Miloš Obrenović”.
Školski čas kulture govora i monodrama ’’Miloš Obrenović’’ u Lapljem Selu
Osnovna škola ''Miladin Mitić'' u Lapljem Selu (Foto Kim arhiva)

Školski čas kulture govora u OŠ “Miladin Mitić” u Lapljem Selu održaće se 18. septembra sa početkom u 12 časova. Istoga dana u istom terminu monodrama “Miloš Obrenović” biće izvedena u Srednjoškolskom centru.

Monodramu “Miloš Obrenović” će izvesti proslavljeni glumac Aleksandar Dunjić široj javnosti poznat kao Ćirko iz serije “Bela lađa”.

Na školskom času kulture govora učenici OŠ “Miladin Mitić” u Lapljem Selu osnovnih i srednjih škola će dobiti osnovne uvide u značaj negovanja kulture govora za uspeh u školi i životu uopšte.

“Zašto je važno razvijati usmeni izraz? Kako da poboljšamo artikulaciju? Kako da čuvamo jezik – eliminacija poštapalica, tuđica, skraćenica? Kako da budemo dinamičniji i izražajniji, samo su neka pitanja na koja će đaci dobiti odgovore”, navodi se u saopštenju Doma kulture “Gračanica”.

Radionicu će voditi glumac Milan Bosiljčić, osnivač i predsednik Udruženja u javnosti poznat kao Marinko iz serije “Igra sudbine”.

Pokrovitelj akcije je Arno Gujon i “Solidarnost za Kosovo”.Ostale vesti

Izložba Maje Todić u Novom Sadu
Matica srpska, Srpsko narodno pozorište i Fondacija "Simonida" organizuju izložbu slika "Identiteti" akademske slikarke Maje Todić iz Gračanice, 27.9.2023. godine sa početkom od 18 časova u foajeu Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.
  • 26.09.2023
Tamari Denić Studentski Oskar za film ’’Istina’’
Rediteljka iz Berlina Tamara Denić jedna je od dobitnica ovogodišnjeg Studentskog Oskara. Nagrada joj je pripala za kratki film "Istina" čija su mesta radnje Beograd i Hamburg.
  • 18.09.2023
YU grupa na ’’Rok festu’’ 22. septembra u Leposaviću
Tradicionalna muzička manifestacija “Rok fest”, biće održana 22. septembra na platou Centra za kulturu “Sava Dečanac” u Leposaviću kada će nastupiti i YU grupa.
  • 18.09.2023
Tribina i izložba fotografija i razglednica „Uroševac hram i grad“
Povodom devedeset godina od osvećenja crkve u Uroševcu posvećene Svetom Caru Urošu (Nemanjiću) Dom kulture „Gračanica“, Arhiv Кosova i Metohije, Galerija umetnosti Priština i Eparhija raško-prizrenska organizuju tribinu i izložbu fotografija i razglednica „Uroševac hram i grad“. 
  • 08.09.2023
Gračanica: Audicija za predstavu „Pepeljuga u zemlji čuda“
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ sekcija glume Doma kulture „Gračanica“ u nedelju 10. septembra 2023. godine od 13 časova organizuje audiciju za predstavu „Pepeljuga u zemlji čuda“.
  • 06.09.2023
Jovanu Zafiroviću nagrada ’’Poenta’’ za knjigu ’’Glavom kroz stid’’
Aforističar Jovan Zafirović je dobitnik ovogodišnje nagrade „Poenta“ koja se tradicionalno dodeljuje mladom autoru u okviru Novosadskog festivala knjige. Zafirović je nagrađen za knjigu „Glavom kroz stid“ koju su 2022. godine objavili mitrovački Privatni kulturni centar (PKC) „Akvarijus“ i Društvo književnika КiM.
  • 01.09.2023