Vesti
Kultura

Škola glume: Premijera predstave „Veselo povrće“ krajem oktobra

Posle letnje pauze i rada na daljinu, polaznici Škole glume NPP-a ponovo su se okupili u Dom kulture „Gračanica“. Trenutno se izvode probe za predstavu „Veselo povrće“.

Škola glume: Premijera predstave „Veselo povrće“ krajem oktobra
Polaznici Å kole glume sa svojim nastavnicama (Foto Kim)

Dvanaest mališana školskog uzrasta ponovo je na sceni Narodnog pozorišta Priština u Gračanici. Sa glumicama ovog teatra poslednjih dana intenzivno rade na predstavi „Veselo povrće“.

Radmila Knežević je scenaristkinja i rediteljka, Tamara Tomanović je zadužena za koreografiju a za scenski govor Jasmina Stojiljković.

„Predstava `Veselo povrće` je planirana za 22. ili 23. oktobar, jer ne znamo šta će se kasnije desiti vezano za nastavu. Zato smo i požurili i malo intenzivnije radimo ali nadam se da to deci ne smeta, jer je ipak početak školske godine pa nemaju puno obaveza. Rad je malo zahtevniji, imaćemo nekad i po dve probe, ali nam je cilj da ovu predstavu završimo i predstavimo do kraja oktobra“, kazala je za RTV Kim Radmila Knežević.

S obzirom da je priča o povrću, kostimi su šareni i maštoviti. Za njih je bila zadužena Nadica Jorgić.

Mali glumci, od kojih većina nije imala ranijeg iskustva sa glumom i pozorištem, s nestrpljenjem očekuje premijeru.

„Naša predstava je vrlo šaljiva i verujem da će i drugoj deci da se svidi zato što su nam uloge jako smešne i imamo vrlo zanimljive scene“, istakla je desetogodišnja Dunja Živić.

„Moja uloga je Krompir i mnogo je zanimljiva. Neka dođu svi da gledaju jer nam je predstava mnogo zanimljiva“, rekao je devetogodišnji Danilo Milovanović.

Škola glume za decu počela je sa radom u martu ove godine, ali su časovi više puta prekidani zbog pandemije koronavirusa. U jednom periodu probe su se organizovale onlajn.

„Naš plan je bio da krenemo u septembru, međutim korona nas je sprečila sada smo se ponovo okupili i nadam se da ćemo uspeti do oktobra meseca da prirpemimo predstavu. Deca su skoncetrisana i redovna, a takođe su raspoloženi za rad i talentovani su, što je najbitnije“, kazala je glumica i rediteljka Radmila Knežević.

Osim osnovnih znanja o glumi škola doprinosi i afirmaciji dramskog stvaralaštva kod dece koja su kroz časove imala prilike da obiđu celu pozorišnu scenu.

„Deci je ovde škola glume jako potrebna u svakom smislu i da se edukuju i da svoje vannastavne aktivnosti provedu na dobrom mestu, da se druže i rade sa nama. Da rade na svom izgovoru, dikciji, pokretima mislim da je to njima značajno ako žele da se bave nekim umetničkim poslom. Bolje je da budu na času glume nego uz kompijutere ili igrice“, rekla je Tomanovićeva.

Škola glume koju su pokrenuli Narodno pozorište i Dom kulture „Gračanica“ je besplatna i predviđena je za dečake i devojčice školskog uzrasta.

„Odlučila sam de se upišem na glumu zato što mi je lepše da već sada glumi, jer kad porastem biću glumica. Učiteljice su ovde jako dobre“, rekla je osmogodišnja Natalija Ognjenović.

„Ovde sam naučila da glumim. Upisala sam glumu jer mi je to kao igra. Prvi put kada sam videla scenu ja sam se oduševila, jer mi je to bilo nekako zanimljivo. Sanjala sam da upišem glumu i taj san mi se ostvario“, kazala je osmogodišnja Milica Stanojević.

Kako predstava izgleda polaznici ove škole mogli su da vide sinoć gledajući komad „Ženidba“ Nikolaja Gogolja, a u režiji Milana Karadžića.Ostale vesti

Gračanica: Letnji bioskop na otvorenom

Dom kulture Gračanica organizuje Filmsko leto za mlade prikazivanjem filmova na otvorenom. 

  • 14.08.2022
Generacija 5 i Inspektor Blaža u Leposaviću
Centar za kulturu "Sava Dečanac" iz Leposavića organizuje Rok festival u ovom gradiću na severu Kosova.
  • 11.08.2022
Povratak nosi seme nade
Tešku letnju omorinu i tišinu metohijskog sela Osojana, proteklih nekoliko dana, prekinuli su gosti i Sabor posvećen mitropolitu Amfilohiju. 
  • 10.08.2022
DokuFest: Misija OEBS-a predstavila dokumentarce o ljudskim pravima
U okviru Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest koji se održava u Prizrenu, Misija OEBS-a na Kosovu je sinoć predstavila pet kratkih dokumentarnih filmova o ljudskim pravima i demokratskim vrednostima.
  • 10.08.2022
Draganac: Završena mala letnja škola
Pri manastiru Draganac, jedinom živom manastiru u Kosovskom Pomoravlju, nedavno je održana prva Novobrdska mala letnja škola „Dragana Hrebeljanović“.
  • 10.08.2022
Vladika Teodosije: Ne prodajte nasleđenu dedovinu na KiM

Povodom godišnjice najvećeg i najuspešnijeg povratka Srba na Kosovo i Metohiju, nakon proterivanja 1999. godine, u Osojanu je održan drugi po redu "Đedov sabor" posvećen mitropolitu Amfilohiju Radoviću.

  • 07.08.2022