„Škola filmske magije“ peti put u Gračanici

Dom kulture „Gračanica" u saradnji sa „GARGANTUAFILMS" iz Beograda organizuju „Školu filmske magije 5" u Gračanici od 23. do 26. avgusta, a prijava je od 19. do 23. avgusta u Domu kulture „Gračanica“.

Podeli ovaj članak sa:
  • „Škola filmske magije” (Foto arhiva Kim)

Opšti cilj „Škole filmske magije” je integracija mladih u kulturne tokove pružanjem teorijskih znanja i praktičnih veština neophodnih za rad u filmskoj umetnosti i proizvodnji. Polaznici dobijaju priliku da na licu mesta saznaju kako je biti reditelj, glumac, montažer, scenarista ili producent.

Tokom trajanja radionice biće obuhvaćene sve oblasti stvaralaštva na filmu od scenarija, režije, kamere do montaže.

Predavači su ugledni i ostvareni stvaraoci i autori koji svoja iskustva, znanja i veštine žele da prenesu novim generacijama na jedan brz, moderan i elokventan način.

Iako je škola otvorena za sve, bez obzira na godine, primarnu ciljnu grupu čine srednjoškolci. To je uzrast koji je najotvoreniji za nova saznanja i to je doba kada se formiraju stavovi i mišljenja o „lepom”. Stoga, osim osnovne edukacije škola je usmerena i na fomiranje stavova i karaktera mladih, kao i njihove odnose prema pravim vrednostima.

Tema ovogodišnje škole je: MIZANКADAR - КADAR SEКVENCE

Mizankadar (mise-encadre, long take, seunce shot) je rediteljski postupak specifičan po tome što se promene planova i uglova postižu kretanjem glumaca i kamere u samom kadru, umesto uobičajenih rezova i promene kadrova. Ovom tehnikom ističe se trodimenzionalnost filmskog prostora, ali se pre svega uspostavlja specifična vizura zahvaljujući kojoj gledalac ima ustisak pojačane realističnosti.

Poktovitelji su Кancelarija za Кosovo i Metohiju, Ministarstvo kulture i informirasanja Vlade republike Srbije.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane