Vesti
Kultura

Škola filmske magije: „Odgovor je ljubav“

Danas je u Gračanici počela sedma Škola filmske magije u organizaciji Doma kulture „Gračanica“ i „Gargantua films“ iz Beograda.

Škola filmske magije: „Odgovor je ljubav“
Sa konferencije za novinare (Foto Kim)

U školi koja ima za cilj da upozna, na prvom mestu mlade, sa znanjima iz sveta filma i filmske industrije ovogodišnji predavači i polaznici krenuli su na časove na kojima će se učiti gluma, režija, scenario, zvuk, montaža, produkcija i kamera.

„Kako da vam odgovorim šta je recept za uspeh u svetu filma? Odgovor je jednostavan – ljubav! Kada vam srce zaigra, kada volite da radite svoj posao, kada ste srećni“, rekao je na konferenciji za novinare Mihailo Laptoševic glumac i redovni predavač u Školi filmske magije.

On ima dugogodišnje iskustvo u radu sa decom i omladinom na Kosovu i Metohiji, režirao je nekoliko predstava sa Amaterskim pozorištem „Janićije Popović“ i smatra da mladi i deca ovde imaju veliki potencijal želju da se bave sedmom umetnšću.

„Igramo se, šalimo se, saznajemo nešto novo, radujemo se svakom vidjenu, svakoj nervozi, svadji koja će se možda dogadjati tokom rada. Napravićemo nešto lepo kao i svake godine“, poručio je Laptošević.

Jordančo Petkovski koji vodi radionicu produkcije očekuje uspešan rad i dobar rezultat radionice iz koje je u proteklom periodu već izraslo nekoliko mladih ljudi koji će ostati u svetu filma.

„Već znamo šta možemo da očekujemo i gde smo zapravo došli, da nas čekaju jako inteligentne mlade osobe koje su željne kulture, filma”, poručio je Petkovski.

Vežbe, analize stranih i domaćih filmova, ali i praktičan rad na terenu u okviru Škole imaće polaznici kursa režije koji vodi Dejan Radovanović.

“Odlučili smo se da imamo dve teme, neke koje bi čisto možda pomogle polaznicima da ih usmerimo. Jedna tema je San ili java i druga je Potraga. Kod prve teme postoji cilj da probamo da pružimo smernice i da polaznici imaju uvid u čitavu lepezu i čitav spektar mogućih magičnih filmskih sredstava, da se ispričaju priče koje su fantazija i snovi”, rekao je Radovanović.

Govoreći ispred organizatora Doma kulture “Gračanica” Ivan Stojković smatra da je od posebne važnosti što su predavači izuzetni i što će, većinom srednjoškolskoj deci, pružiti mogućnost da upoznaju film sa “druge strane” i što će ga oni proizvesti. “To je osnovni rezultat, da na kraju imamo film svih nas, film koji će nas predstavljati i pokazati kakvi smo bili ove teške godine” zaključio je Stojković.

Ove godine polaznici jednonedeljne Škole filmske magije su i deca iz Osojana, povratničke sredine, kod Istoka u Metohiji.

Školu su podržali Ministarstvo kulture republike Srbije i Kancelarija za Kosovo i Metohiju.Ostale vesti

Kosovska rediteljka dobila dve nagrade u Veneciji
Kosovska rediteljka Kaltrina Krasnići, dobila je nagradu na Filmskom festivalu u Veneciji za najbolju režiju za film "Letnji snovi o moru" koja se dodeljuje autorima mlađim od 40 godina, a film je dobio nagradu "Edipo Re".
  • 12.09.2021
Kosovski kandidat za Oskara film
Film "Košnica" Bljerte Bašoli, inače trostrukog pobednika "Sandens festivala" (Juta, SAD), Kosovo je predložilo za svog zvaničnog kandidata za Oskara.
  • 09.09.2021

Promocija knjige „Književni džem sešn“ novinarke Ivane Vanovac održana je sinoć u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici.

  • 09.09.2021
Promocija knjige eseja o umetnosti Ivane Vanovac
Promocija knjige eseja o umetnosti Ivane Vanovac „Кnjiževni džem sešn“ biće održana u sredu, 8. septembra u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Кosovskoj Mitrovici, u 18:30.
  • 07.09.2021
Audicija za glumce u lutkarskoj predstavi
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ organizuje audiciju za lutkarsku predstavu „Misterija nestalog jajeta“ u subotu 4. septembra 2021. godine u 13 časova u Domu kulture „Gračanica“.
  • 02.09.2021
Otkazano finalno veče festivala „Medimus“

Usled pogoršane epidemijske situacije na Kosovu, drugo finalno veče festivala srednjevekovne muzike „Medimus“ je otkazano.

  • 29.08.2021