Vesti
Kultura

Škola baleta u Gračanici izvela javni čas

Učenice Škole baleta u Gračanici koja radi pri Domu kulture večeras su izvele javni čas koji je pripremio Nikola Korać, student Instituta za umetničku igru, odsek Baletska pedagogija.
Škola baleta u Gračanici izvela javni čas
Baletski čas u Gračanici (Foto Kim)

Preko sedamdeset polaznica ove škole podeljene u tri grupe prikazale su program klasičnog baleta koji je ujedno i priprema za prvu baletsku predstavu ove škole "Fabrika lutaka" koja će premijerno biti izvedena 25. januara 2020. godine u okviru Svetosavske nedelje u koreografiji Nikole Koraća.

"Imali ste priliku da vidite kratku formu baletskih časova koje smo pripremili za vas. To su neke parterne vežbe i osnove klasičnog baleta koje su deca za ovaj period od četiri meseca naučila. 25. januara imamo prvu baletsku predstavu i tada ćete imati priliku da vidite razne koreografije, razne kostime i čujete različitu muziku", kaže za RTV Kim učitelj baleta Nikola Korać.

Baltesku školu u Gračanici trenutno pohađa 77 polaznica, a kako su nam rekli u Domu kuture, broj zainteresovanih devojčica svakodnevno raste.

"Puno talentovane dece ima za balet. San svake devojčice je da postane balerina. Već u ovoj najstarijoj i srednjoj grupi mogu da se istaknu neke balerine koje će možda kasnije postati prave balerine. Zadovoljan sam odzivom grupe, sve su skoro popunjene i od februara meseca ćemo napraviti novi upit za polaznike nove grupe, tako da će biti puna škola", kaže Korać.

Javni čas koji su održale balerine iz sve tri grupe pratili su njihovi roditelji. Nakon časa bili su zadovoljni i oni i učitelj baleta, a najviše male balerine koje su dobile diplome za uspešno pohađanje časova klasičnog baleta.

"Sobzirom da je prvi javni čas, mogu da pohvalim i njihovog učitelja Nikolu Koraća koji je izuzetno spremio sve balerine, od najmlađe do najstarije grupe. Mislim da su devojčice savršeno uradile svoje zadatke", kaže mama dve balerine Snežana Bogdanović.

"I meni se dopalo. Lepe su bile balerine, lepi su im kostimi, sve su lepo izgledale i zaista su lepo su naučile. Jedva čekam predstavu 25. januara", kaže Bojana Grujić.

"Bilo je prelepo, svidelo mi se stvarno i jedva čekam 25 januar i njihovu predstavu", kaže Mirjana Marković.

Škola baleta u Gračanici osnovana je 2017. godine na inicijativu Doma kulture i uz podršku Ministarstva kulture i informisanja koja radi po planu i programu Instituta za umetničku igru iz Beograda. Školu baleta je najpre vodila profesorka Lidija Pavlović, da bi od pre četiri meseca nasledio student baleta Nikola Korać.

"U Gračanici do 2017. godine deca nikada gledala baletsku predstavu. Ovde ima folklora, ima škole fudbala, škole odbojke, i nekako smo smatrali da bi trebalo otvoriti i školu baleta, pošto je san svake devojčice da bude balerina. Mislili smo da bi to bio dobar potez, što se kasnije ispostavilo kao tačno. Sala je puna dece koja nam dolazi zbog baleta", kaže Snežana Bursać Petrović iz Doma kulture.

Nakon uspeha u Gračanici, Škola baleta je otvorena i u Šilovu kraj Gnjilana. Tamo je pohađa 35 devojčica, a časovi se održavaju jednom nedeljno.Ostale vesti

Dve nagrade za ’’Zvonara’’ u Zaječaru
Predstava "Zvonar Bogorodičine crkve", nastala kao rezultat poslovno-tehničke saradnje Fakulteta umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Кosovskoj Mitrovici, Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) i Doma kulture u Gračanici je dvostruko nagrađena na upravo završenom 12. Pozorišnom festivalu za decu "ZajeČAR".
  • 13.05.2022
Lidija Dimkovska u PKC ’’Akvarijus’’
Lidija Dimkovska, jedna od najznačajnijih savremenih severnomakedonskih spisateljica, dobitnica Nagrade za književnost Evropske unije biće gošća Privatnog kulturnog centra (PKC) „Akvarijus“ u ponedeljak, 16. maja 2022. godine.
  • 13.05.2022
Srbija u finalu Eurosonga
Predstavnica Srbije Ana Đurić Konstrakta plasirala se u finale "Pesme Evrovizije" u Torinu. U finale su se plasirali predstavnici Belgije, Azerbejdžana, Finske, Australije, Estonije, Rumunije, Poljske, Švedske i Češke. Tokom izvođenja, cela dvorana „Pala Olimpiko” tapšala je uz taktove pesme In corpore sano predstavnice Srbije Ane Đurić Konstrakte.
  • 13.05.2022
Rakić: Džez i bluz festival početkom juna
Petar Rakić, jedan od osnivača džez i bluz festivala u Kosovskoj Mitrovici, potvrdio je za Radio Kontakt Plus da će pomenuti festival nakon dve godine pauze usled pandemije koronavirusa, biti održan u Kosovskoj Mitrovici u junu.
  • 12.05.2022
Muzički i likovni program za decu u Velikoj Hoči
Velika Hoča će predstojećeg vikenda, 13. i 14. maja, ugostiti muzičare i likovne umetnike.
  • 12.05.2022
Sterijini ’’Ajduci’’ u novom ruhu
Gračanička publika imala je priliku da sinoć konačno pogleda izvođenje predstave "Ajduci", nastale  po istoimenom komadu Jovana Sterije Popovića, a u režiji Anđelke Nikolić. "Paralela sa sadašnjicom može svakako da se povuče", rekao je glumac Nebojša Đorđević.
  • 11.05.2022