Vesti
Kultura

Škola baleta u Gračanici izvela javni čas

Učenice Škole baleta u Gračanici koja radi pri Domu kulture večeras su izvele javni čas koji je pripremio Nikola Korać, student Instituta za umetničku igru, odsek Baletska pedagogija.
Škola baleta u Gračanici izvela javni čas
Baletski čas u Gračanici (Foto Kim)

Preko sedamdeset polaznica ove škole podeljene u tri grupe prikazale su program klasičnog baleta koji je ujedno i priprema za prvu baletsku predstavu ove škole "Fabrika lutaka" koja će premijerno biti izvedena 25. januara 2020. godine u okviru Svetosavske nedelje u koreografiji Nikole Koraća.

"Imali ste priliku da vidite kratku formu baletskih časova koje smo pripremili za vas. To su neke parterne vežbe i osnove klasičnog baleta koje su deca za ovaj period od četiri meseca naučila. 25. januara imamo prvu baletsku predstavu i tada ćete imati priliku da vidite razne koreografije, razne kostime i čujete različitu muziku", kaže za RTV Kim učitelj baleta Nikola Korać.

Baltesku školu u Gračanici trenutno pohađa 77 polaznica, a kako su nam rekli u Domu kuture, broj zainteresovanih devojčica svakodnevno raste.

"Puno talentovane dece ima za balet. San svake devojčice je da postane balerina. Već u ovoj najstarijoj i srednjoj grupi mogu da se istaknu neke balerine koje će možda kasnije postati prave balerine. Zadovoljan sam odzivom grupe, sve su skoro popunjene i od februara meseca ćemo napraviti novi upit za polaznike nove grupe, tako da će biti puna škola", kaže Korać.

Javni čas koji su održale balerine iz sve tri grupe pratili su njihovi roditelji. Nakon časa bili su zadovoljni i oni i učitelj baleta, a najviše male balerine koje su dobile diplome za uspešno pohađanje časova klasičnog baleta.

"Sobzirom da je prvi javni čas, mogu da pohvalim i njihovog učitelja Nikolu Koraća koji je izuzetno spremio sve balerine, od najmlađe do najstarije grupe. Mislim da su devojčice savršeno uradile svoje zadatke", kaže mama dve balerine Snežana Bogdanović.

"I meni se dopalo. Lepe su bile balerine, lepi su im kostimi, sve su lepo izgledale i zaista su lepo su naučile. Jedva čekam predstavu 25. januara", kaže Bojana Grujić.

"Bilo je prelepo, svidelo mi se stvarno i jedva čekam 25 januar i njihovu predstavu", kaže Mirjana Marković.

Škola baleta u Gračanici osnovana je 2017. godine na inicijativu Doma kulture i uz podršku Ministarstva kulture i informisanja koja radi po planu i programu Instituta za umetničku igru iz Beograda. Školu baleta je najpre vodila profesorka Lidija Pavlović, da bi od pre četiri meseca nasledio student baleta Nikola Korać.

"U Gračanici do 2017. godine deca nikada gledala baletsku predstavu. Ovde ima folklora, ima škole fudbala, škole odbojke, i nekako smo smatrali da bi trebalo otvoriti i školu baleta, pošto je san svake devojčice da bude balerina. Mislili smo da bi to bio dobar potez, što se kasnije ispostavilo kao tačno. Sala je puna dece koja nam dolazi zbog baleta", kaže Snežana Bursać Petrović iz Doma kulture.

Nakon uspeha u Gračanici, Škola baleta je otvorena i u Šilovu kraj Gnjilana. Tamo je pohađa 35 devojčica, a časovi se održavaju jednom nedeljno.Ostale vesti

Slike Branislava Ilića: Akvareli i pejzaži nepromenljivog rukopisa

Izložba slika istaknutog umetnika iz Zvečana, Branislava Baneta Ilića, otvorena je sinoć u Studentskom klubu u Kosovskoj Mitrovici.

  • 02.02.2023
Tri premijere u ovoj godini

Ansambl Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) će u 2023. godini izvesti tri premijere. Najpre će, krajem februara ili početkom marta obradovati najmlađu publiku predstavom "Princeza Snežana i deset patuljaka" po tekstu Branislava Milićevića (Branka Kockice), a u režiji Igora Damnjanovića.

  • 01.02.2023
Gračanica na starim fotografijama. Prva posleratna izložba Arhiva KiM
Izložba "Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama" otvorena je večeras u Galeriji Doma kulture "Gračanica". Ovo je prva posleratna izložba koju je organizovao Arhiv Kosova i Metohije.
  • 31.01.2023
Film ’’Peto pismo Hilde Dajč’’ i tribina ’’Кozara 1942’’ sutra u Prizrenu i Gračanici
Dom kulture "Gračanica", Muzej žrtava genocida i Bogoslovija Sveti Ćirilo i Metodije, organizuju projekciju dokumentarno-igranog filma "Peto pismo Hilde Dajč" reditelja Ivice Vidanovića i tribinu Кozara 1942 u utorak 31. januara u Bogosloviji u Prizrenu sa početkom  u 12 časova i u Domu kulture „Gračanica“ u 19 časova.
  • 30.01.2023
Nasleđe od kamena i neba u Vašingtonu
Uoči Dana Svetog Save, 26. januara 2023. godine, u Ambasadi Republike Srbije u Vašingtonu otvorena je izložba fotografija "Nasleđe od kamena i neba" inspirisana Uneskovom svetskom kulturnom baštinom Srbije. Izložbu su otvorili Ambasador Republike Srbije u SAD Marko Đurić i Svetlana Rogić, osnivačica i direktorka organizacije "Art eksčejndž" (Art Exchange) iz Vašingtona, koja je i organizatorka izložbe.
  • 29.01.2023
Dokumentarni film: Životna škola i filmska istina

Životna škola i filmska istina - ovako jedan od najpoznatijih dokumentarista u regionu, Boris Mitić, objašnjava autorski dokumentarni film. U Privatnom kulturnom centru Akvarijus ove nedelje su posetioci mogli da razgovaraju sa najpoznatijim imenima srpske dokumentaristike - Milošem Tomićem, Milošem Ivanovićem, Borisom Mitićem i Nikolom Dragovićem.

  • 29.01.2023