Vesti
Kultura

SKC Priština: Sutra predavanje o krsnoj slavi i izložba fotografija

17. avgusta u 17 sati u Srpskom kulturnom centru u Prištini biće održano predavanje na temu Кrsne slave i biće postavljena izložba fotografija slavskih kolača autorke Olivere Radić.
SKC Priština: Sutra predavanje o krsnoj slavi i izložba fotografija
SKC u Prištini (Foto Dom kulture Gračanica)

O krsnoj slavi i njenom značaju govoriće prištinski sveštenik, otac Staniša Arsić i profesorka književnosti Olivera Radić koja se godinama unazad bavi zapisivanjem običaja na Кosovu.

Takođe, u Srpskom kulturnom centru će biti postavljena i izložba fotografija slavskih kolača, koje je Olivera Radić zabeležila obilazeći kosovsko-metohijske svetinje.

Predavanje o Кrsnoj slavi i izložba slavskih kolača deo su projekta „Nematerijalno je bogatstvo“ koji je podržalo Ministarstvo za Кulturu i informisanje Republike Srbije.Ostale vesti

Kosovska rediteljka dobila dve nagrade u Veneciji
Kosovska rediteljka Kaltrina Krasnići, dobila je nagradu na Filmskom festivalu u Veneciji za najbolju režiju za film "Letnji snovi o moru" koja se dodeljuje autorima mlađim od 40 godina, a film je dobio nagradu "Edipo Re".
  • 12.09.2021
Kosovski kandidat za Oskara film
Film "Košnica" Bljerte Bašoli, inače trostrukog pobednika "Sandens festivala" (Juta, SAD), Kosovo je predložilo za svog zvaničnog kandidata za Oskara.
  • 09.09.2021

Promocija knjige „Književni džem sešn“ novinarke Ivane Vanovac održana je sinoć u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici.

  • 09.09.2021
Promocija knjige eseja o umetnosti Ivane Vanovac
Promocija knjige eseja o umetnosti Ivane Vanovac „Кnjiževni džem sešn“ biće održana u sredu, 8. septembra u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Кosovskoj Mitrovici, u 18:30.
  • 07.09.2021
Audicija za glumce u lutkarskoj predstavi
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ organizuje audiciju za lutkarsku predstavu „Misterija nestalog jajeta“ u subotu 4. septembra 2021. godine u 13 časova u Domu kulture „Gračanica“.
  • 02.09.2021
Otkazano finalno veče festivala „Medimus“

Usled pogoršane epidemijske situacije na Kosovu, drugo finalno veče festivala srednjevekovne muzike „Medimus“ je otkazano.

  • 29.08.2021