SKC: Predstavljanje običaja “Bela vila”

U Srpskom kulturnom centru u Prištini u petak (12. jul) će biti predstavljen uskršnji običaj “Bela vila” koji se sreće još samo u Velikoj Hoči i koji je upisan u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije.

Podeli ovaj članak sa:
  • Srpski kulturni centar (Foto arhiva Kim)

Ovaj uskršnji običaj, kao element nematerijalnog kulturnog nasleđa Srba u Velikoj Hoči, u Srpskom kulturnom centru u Prištini predstaviće dr Aleksandar Pavlović, naučni saradnik u Institutu za srpsku kulturu.

Velika Hoča predstavlja jedno od glavnih središta srpske duhovnosti i kulture na Кosovu i Metohiji. Ovo mesto se odlikuje velikim brojem pravoslavnih svetinja, ali i bogatim kulturnim nasleđem koje je prenošenjem sa generacije na generaciju lokalno srpsko stanovništvo sačuvalo do danas.

Jedan od elemenata ovog nasleđa, specifičan po tome što se u današnjoj Srbiji sreće samo u Velikoj Hoči, jeste “Bela vila”, događaj kolektivnog karaktera koji se praktikuje na treći dan Uskrsa.

Zbog značaja koji “Bela vila” ima za očuvanje identiteta i kontinuiteta Srba u Velikoj Hoči ovaj običaj je 2017. godine upisan u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane