Vesti
Kultura

Sjajna ’’Ženidba’’ u Skoplju

Pred oko 600 gledalaca u Makedonskom narodnom teatru (MNT) u Skoplju glumci Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) su sinoć po 29. put izveli predstavu "Ženidba". Prezadovoljna publika je glumce nagradila višeminutnim aplauzom.
Sjajna ’’Ženidba’’ u Skoplju
Publika u Skoplju pred početak predstave (Foto Kim)

"Zašto samo jedno igranje?", "Kada ćete opet doći?", "Kako mogu detaljnije da pratim vaš rad?", samo su neka od pitanja koja su glumcima i osoblju NPP-a postavljana od strane publike u foaeju MNT-a nakon predstave.

"Ne pamtim kada sam se poslednji put ovoliko smejala u pozorištu", rekla je u razgovoru sa Igorom Damnjanovićem Milanka Rašić.

Novi objekat MNT-a u Skoplju je sagrađen 2013. na temeljima starog pozorišta iz 1927. godine. Njegova izgradnja i opremanje su koštali oko 30 miliona evra. Makedonsko narodno pozorište ima najsavremeniju i najsofisticiraniju tehničku opremu u okviru scenske tehnologije, pokretne platforme i dizalice. Cela pozornica je modularnog tipa sa dvostrukim dnom.

Poznavaoci tvrde da je MNT, uz Cankarjev dom u Ljubljani, bilo najopremljenije pozorište i u bivšoj Jugoslaviji.

"Ja sam zaista fasciniran izgledom ovog teatra i dočekom koji smo ovde imali, ali i brojem gledalaca na ovom našem igranju "Ženidbe". Mislim da je ovo, nakon 16-17 igranja u Novom Sadu, nakon reprize u Gračanici i izvođenja ove predstave u drugim delovima Srbije, nakon dobijanja nekih nagrada, pomenuću "Zlatnog ćurana", ovo večeras na neki način kruna života ovog komada. Očekujem da će ovo biti samo početak dugoročnije saradnje MNT-a i našeg pozorišta", rekao je za RTV Kim direktor NPP-a Predrag Radonjić.

Direktorka MNT-a Simona Ugrinovska je u razgovoru sa kolegom Radonjićem navela da joj je vrlo drago što je imala priliku da ugosti ansambl NPP-a, ističući da u Skoplju uvek ima publike za dobra pozorišna ostvarenja.

Najizvođenija predstava u novijoj istoriji NPP-a, koju je po tekstu Nikolaja Gogolja režirao Milan Karadžić, u teatru kraj Vardara je izvedena po 29. put. Njeno naredno izvođenje u Novom Sadu zakazano za početak marta biće odlična prilika za obeležavanje malog jubileja, posebno jer je "Ženidba" rađena u koprodukciji sa Srpskim narodnim pozorištem.

Više fotografija i nekoliko kratkih snimaka sa gostovanja NPP-a u Skoplju možete pogledati OVDE.Ostale vesti

Kulturni program putem Fejsbuka
Dom kulture „Gračanica“ je za četvrtu nedelju koliko već traje ograničeno kretanje i vanredno stanje izazvano epidemijom virusa Кorona pripremio raznovrsni program koji se može pratiti online.
  • 05.04.2020
Filmski dan Doma kulture na internetu
Dom kulture za danas preporučuje filmski program na internetu i poziva gledaoce da prate filmski festival "Moj off" i pogledaju neke od najnovijih i najprestižnijih naslova svetske kinematografije koji su obeležili festivalsku scenu.
  • 02.04.2020
Večeras predstava „Nasmejani snovi“
Dom kulture „Gračanica“ je danas za sve posetioce njihove Fejsbuk stranice pripremio dečju predstavu „Nasmejani snovi“ po tekstu, scenariju i režiji Boška Boškova u sklopu kulturnog programa “Kultura u doba Korone”.
  • 01.04.2020
Dom kulture "Gračanica" nastavlja da priprema događaje u okviru programa "Kultura u doba Korone" koje deli sa posetiocima njihove Fejsbuk i Instagram stranice. Da su ljudi zainteresovani za sadržaj koji im ova kulturna ustanova nudi, pokazuje podatak da je protekle nedelje njihova stranica imala 10.000 pregleda.
  • 30.03.2020
Dom kulture Gračanica nastavlja sa programima
Dom kulture Gračanica je i za treću nedelju, koliko već traje ograničeno kretanje i vandredno stanje izazvano koronavirusom, pripremio programe u okviru "Kulture u doba Korone".
  • 29.03.2020
Večeras razgovor sa pesnikom Gojkom Božovićem
Za sve ljubitelje književnosti, Dom kulture Gračanica za petak je pripremio književno-tribinski program, u 18 časova održaće se onlajn razgovor sa pesnikom, književnim kritičarem, esejistom i izdavačem Gojkom Božovićem iz Beograda.
  • 27.03.2020