Vesti
Kultura

Sjajna ’’Ženidba’’ u Skoplju

Pred oko 600 gledalaca u Makedonskom narodnom teatru (MNT) u Skoplju glumci Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) su sinoć po 29. put izveli predstavu "Ženidba". Prezadovoljna publika je glumce nagradila višeminutnim aplauzom.
Sjajna ’’Ženidba’’ u Skoplju
Publika u Skoplju pred početak predstave (Foto Kim)

"Zašto samo jedno igranje?", "Kada ćete opet doći?", "Kako mogu detaljnije da pratim vaš rad?", samo su neka od pitanja koja su glumcima i osoblju NPP-a postavljana od strane publike u foaeju MNT-a nakon predstave.

"Ne pamtim kada sam se poslednji put ovoliko smejala u pozorištu", rekla je u razgovoru sa Igorom Damnjanovićem Milanka Rašić.

Novi objekat MNT-a u Skoplju je sagrađen 2013. na temeljima starog pozorišta iz 1927. godine. Njegova izgradnja i opremanje su koštali oko 30 miliona evra. Makedonsko narodno pozorište ima najsavremeniju i najsofisticiraniju tehničku opremu u okviru scenske tehnologije, pokretne platforme i dizalice. Cela pozornica je modularnog tipa sa dvostrukim dnom.

Poznavaoci tvrde da je MNT, uz Cankarjev dom u Ljubljani, bilo najopremljenije pozorište i u bivšoj Jugoslaviji.

"Ja sam zaista fasciniran izgledom ovog teatra i dočekom koji smo ovde imali, ali i brojem gledalaca na ovom našem igranju "Ženidbe". Mislim da je ovo, nakon 16-17 igranja u Novom Sadu, nakon reprize u Gračanici i izvođenja ove predstave u drugim delovima Srbije, nakon dobijanja nekih nagrada, pomenuću "Zlatnog ćurana", ovo večeras na neki način kruna života ovog komada. Očekujem da će ovo biti samo početak dugoročnije saradnje MNT-a i našeg pozorišta", rekao je za RTV Kim direktor NPP-a Predrag Radonjić.

Direktorka MNT-a Simona Ugrinovska je u razgovoru sa kolegom Radonjićem navela da joj je vrlo drago što je imala priliku da ugosti ansambl NPP-a, ističući da u Skoplju uvek ima publike za dobra pozorišna ostvarenja.

Najizvođenija predstava u novijoj istoriji NPP-a, koju je po tekstu Nikolaja Gogolja režirao Milan Karadžić, u teatru kraj Vardara je izvedena po 29. put. Njeno naredno izvođenje u Novom Sadu zakazano za početak marta biće odlična prilika za obeležavanje malog jubileja, posebno jer je "Ženidba" rađena u koprodukciji sa Srpskim narodnim pozorištem.

Više fotografija i nekoliko kratkih snimaka sa gostovanja NPP-a u Skoplju možete pogledati OVDE.Ostale vesti

Američki glumac snimio pesmu o Kosovu
Džonatan Džekson, glumac, muzičar i pisac, dobitnik pet Emi nagrada, snimio je i objavio pesmu "Kosovo (svih žalosnih radost)".
  • 30.06.2020
Vidovdansko pesničko bdenije:
U porti manastira Gračanica, večeras je održano 30. Vidovdansko pesničko bdenije. Piscu Milisavu Saviću dodeljena je nagrada "Zlatni krst Kneza Lazara", a on se zahvalio rečima da "od ove, praznične noći, lepše nema".
  • 27.06.2020
Nevena Milivojević izabrana za Kosovku devojku
U porti manastira Gračanica večeras je održan "Izbor za Kosovku devojku". Titulu najlepše je ponela Nevena Milivojević iz Zubinog Potoka.
  • 26.06.2020
Priština: Promocija knjige „Mitovi srpske istorije“
U Srpskom kulturnom centru u Prištini predstavljena je knjiga „Mitovi srpske istorije“ istoričara Dejana Ristića. Mitska tradicija je u prethodnim vekovima na Kosovu i Metohiji odigrala provorazrednu ulogu, istakao je autor. 
  • 26.06.2020
Književniku Goranu Petroviću nagrada
Nagrada "Grigorije Božović" za 2019. godinu pripala je književniku Goranu Petroviću za Izabrana dela.
  • 26.06.2020
Dodeljene likovne nagrade i otvorena izložba radova
Sinoć su u Domu kulture "Gračanica" uručene vidovdanske likovne nagrade ovogodišnjim dobitnicima, a otvorena je izložba radova sa likovne kolonije "Vidovdan 2020".
  • 26.06.2020