Vesti
Kultura

„Sirano“ večeras premijerno pred publikom u Gračanici

Deca iz Gračanice i okoline, ali i njihovi roditelji, večeras u 20:00 časova premijerno će moći da pogledaju novu predstavu Narodnog pozorišta u Prištini. Ljubiteljima teatra će sa bine Doma kulture pokloniti Sirano, Roksana, Šizela, Grof de Pliš i Lepi Kristijan.
„Sirano“ večeras premijerno pred publikom u Gračanici
Milica Majstorović i Aleksandar Gligorić kao Roksana i Sirano (Foto Ivan Stojković)

Adaptaciju i dramaturgiju komada Edmonda Rostana „Sirano de Beržerak“ radio je Igor Bojović. Predstavu je režirao Nenad Todorović. 

Komad oslikava ljubavni zaplet u renesansnom periodu. Iako se radi o dečjoj predstavi, reditelj je rekao da je predstava napravljena za publiku od 7 do 77 godina.

“Mi smo probali da damo nešto što je blisko baroknom, komediografskom, sa malim elementima mjuzikla. Čak smo malo i drsko odlučili da napravimo komad koji može da objedini decu i roditelje, u istoj sali, sa istom pažnjom i sa istim razumevanjem znakova, imali smo taj paralelni niz“, naveo je Todorović.

Tekstopisac Igor Bojović je rekao da mu je vrlo drago što je ponovo deo Prištinskog pozorišta, da očekuje puno od ove predstave i izrazio nadu da će “Sirano” imatu dug pozorišni život.

“Rostanov `Sirano de Beržerak` je nešto što me prati celog života i zbog toga mi je, na neki način, bilo lako da se identifikujem sa glavnim junakom, s obzirom na svoj uzrast, s obzirom na to da poezija izvire upravo iz nečega što je, gledano sa strane, robusno”, istakao je Bojović.

Lik hrabrog i nosatog komadira musketara Sirana koji je jednako vešt sa mačem i stihovima, tumači beogradski glumac Aleksandar Gligorić. On je kazao da se nada da je ansambl Narodnog pozorišta u Prištini ovom predstavom uspeo da napravi ono što je bilo planirano.

“Zahtevna je predstava jako. Ja nisam glumac koji radi po pozorištima, deset godina nisam stao na scenu. Evo, sada sam prekinuo tu apstinenciju, nadam se uspešno”, kazao je Gligorić.

Glumica NPP-a Aleksandra Cucić koja u predstavi igra lik Markize Šizele kaže da glumci nisu imali lak zadatak jer je predstava prilično zahtevna.

“Nenad nam je postavio zadatke na visokom nivou, tražio je od nas veoma jak izraz i veliku preciznost, imaćete prilike da vidite da je veoma dinamično. Nadam se da smo sklopili to što je on želeo. Mislim da ćemo se stegnuti večeras i da ćemo iznenaditi sami sebe, ali i da ćete vi (publika) biti zadovoljni nama. To je drugačiji izraz od onog koji su deca ovde navikla da gledaju i mislim da treba da ih učimo takvom vidu pozorišta, da se edukuju kao što tu mogućnost imaju deca u Beogradu, Novom Sadu, Nišu…”, kazala je Cucićeva.

Pored Aleksandra Gligorića i Aleksandre Cucić u predstavi igraju i Tamara Tomanović, Milica Majstorović, Strahinja Bičanin i Nikola Đorđević. Za kostime je bila zadužena Bojana Kostadinović, a koregorafiju i scenski pokret je radio Nebojša Gromilić. Originalna muzika je delo Jugoslava Hadžića. 

Nakon premijere u Gračanici, priliku da pogleda „Sirana“ će već sutradan imati publika u Zubinom Potoku.Ostale vesti

Večeras predstava „Nasmejani snovi“
Dom kulture „Gračanica“ je danas za sve posetioce njihove Fejsbuk stranice pripremio dečju predstavu „Nasmejani snovi“ po tekstu, scenariju i režiji Boška Boškova u sklopu kulturnog programa “Kultura u doba Korone”.
  • 01.04.2020
Dom kulture "Gračanica" nastavlja da priprema događaje u okviru programa "Kultura u doba Korone" koje deli sa posetiocima njihove Fejsbuk i Instagram stranice. Da su ljudi zainteresovani za sadržaj koji im ova kulturna ustanova nudi, pokazuje podatak da je protekle nedelje njihova stranica imala 10.000 pregleda.
  • 30.03.2020
Dom kulture Gračanica nastavlja sa programima
Dom kulture Gračanica je i za treću nedelju, koliko već traje ograničeno kretanje i vandredno stanje izazvano koronavirusom, pripremio programe u okviru "Kulture u doba Korone".
  • 29.03.2020
Večeras razgovor sa pesnikom Gojkom Božovićem
Za sve ljubitelje književnosti, Dom kulture Gračanica za petak je pripremio književno-tribinski program, u 18 časova održaće se onlajn razgovor sa pesnikom, književnim kritičarem, esejistom i izdavačem Gojkom Božovićem iz Beograda.
  • 27.03.2020
Sutra počinje onlajn filmski festival
Dom kulture Gračanica nastavlja sa programom kulturnih sadržaja. U petak počinje sa radom prvi onlajn filmski festival "Moj of".
  • 26.03.2020
Predstava
Narodno pozorište Priština sa sedištem u Gračanici objavilo je da će predstava "Strah i beda Trećeg rajha" moći da se pogleda online na njihovom web sajtu pristina.theater.
  • 26.03.2020