Vesti
Kultura

„Sirano“ večeras premijerno pred publikom u Gračanici

Deca iz Gračanice i okoline, ali i njihovi roditelji, večeras u 20:00 časova premijerno će moći da pogledaju novu predstavu Narodnog pozorišta u Prištini. Ljubiteljima teatra će sa bine Doma kulture pokloniti Sirano, Roksana, Šizela, Grof de Pliš i Lepi Kristijan.
„Sirano“ večeras premijerno pred publikom u Gračanici
Milica Majstorović i Aleksandar Gligorić kao Roksana i Sirano (Foto Ivan Stojković)

Adaptaciju i dramaturgiju komada Edmonda Rostana „Sirano de Beržerak“ radio je Igor Bojović. Predstavu je režirao Nenad Todorović. 

Komad oslikava ljubavni zaplet u renesansnom periodu. Iako se radi o dečjoj predstavi, reditelj je rekao da je predstava napravljena za publiku od 7 do 77 godina.

“Mi smo probali da damo nešto što je blisko baroknom, komediografskom, sa malim elementima mjuzikla. Čak smo malo i drsko odlučili da napravimo komad koji može da objedini decu i roditelje, u istoj sali, sa istom pažnjom i sa istim razumevanjem znakova, imali smo taj paralelni niz“, naveo je Todorović.

Tekstopisac Igor Bojović je rekao da mu je vrlo drago što je ponovo deo Prištinskog pozorišta, da očekuje puno od ove predstave i izrazio nadu da će “Sirano” imatu dug pozorišni život.

“Rostanov `Sirano de Beržerak` je nešto što me prati celog života i zbog toga mi je, na neki način, bilo lako da se identifikujem sa glavnim junakom, s obzirom na svoj uzrast, s obzirom na to da poezija izvire upravo iz nečega što je, gledano sa strane, robusno”, istakao je Bojović.

Lik hrabrog i nosatog komadira musketara Sirana koji je jednako vešt sa mačem i stihovima, tumači beogradski glumac Aleksandar Gligorić. On je kazao da se nada da je ansambl Narodnog pozorišta u Prištini ovom predstavom uspeo da napravi ono što je bilo planirano.

“Zahtevna je predstava jako. Ja nisam glumac koji radi po pozorištima, deset godina nisam stao na scenu. Evo, sada sam prekinuo tu apstinenciju, nadam se uspešno”, kazao je Gligorić.

Glumica NPP-a Aleksandra Cucić koja u predstavi igra lik Markize Šizele kaže da glumci nisu imali lak zadatak jer je predstava prilično zahtevna.

“Nenad nam je postavio zadatke na visokom nivou, tražio je od nas veoma jak izraz i veliku preciznost, imaćete prilike da vidite da je veoma dinamično. Nadam se da smo sklopili to što je on želeo. Mislim da ćemo se stegnuti večeras i da ćemo iznenaditi sami sebe, ali i da ćete vi (publika) biti zadovoljni nama. To je drugačiji izraz od onog koji su deca ovde navikla da gledaju i mislim da treba da ih učimo takvom vidu pozorišta, da se edukuju kao što tu mogućnost imaju deca u Beogradu, Novom Sadu, Nišu…”, kazala je Cucićeva.

Pored Aleksandra Gligorića i Aleksandre Cucić u predstavi igraju i Tamara Tomanović, Milica Majstorović, Strahinja Bičanin i Nikola Đorđević. Za kostime je bila zadužena Bojana Kostadinović, a koregorafiju i scenski pokret je radio Nebojša Gromilić. Originalna muzika je delo Jugoslava Hadžića. 

Nakon premijere u Gračanici, priliku da pogleda „Sirana“ će već sutradan imati publika u Zubinom Potoku.Ostale vesti

Dom kulture ’’Gračanica’’ i Kulturni centar ’’Lukijan Mušicki’’ potpisali protokol o saradnji
Dom kulture “Gračanica” i Kulturni centar “Lukijan Mušicki” iz Temerina potpisali su danas protokol o saradnji koji predviđa razmenu kulturnih sadržaja.
  • 20.05.2022
Gračanica: Prezentacija KC ’’Lukijan Mušicki’’  iz Temerina

Prezentacija Кulturnog centra „Lukijan Mušicki “ iz Temerina održaće se u petak 20. maja 2022. godine u 11 časova u čitaonici „Darinka Jevrić“ Doma kulture „Gračanica“.

  • 19.05.2022
Lidija Dimkovska: Čovekov identitet je relativna stvar
Lidija Dimkovska je trenutno jedan od najboljih i najaktivnijih severnomakedonskih pisaca koji ne želi da bude određen nijednom nacionalnom književnošću. Piše na makedonskom jeziku, ali odbija da bude deo makedonske nacionalne književnosti sve dok ona bude zatvorena za makedonske pisce koji ne pišu na makedonskom jeziku.
  • 19.05.2022
KM: Noć muzeja tragom jevrejskih lekara
Uzbudljivom gradskom šetnjom kroz Кosovsku Mitrovicu, Privatni kulturni centar „Akvarijus“ obeležiće večeras Noć muzeja.
  • 18.05.2022
Dve nagrade za ’’Zvonara’’ u Zaječaru
Predstava "Zvonar Bogorodičine crkve", nastala kao rezultat poslovno-tehničke saradnje Fakulteta umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Кosovskoj Mitrovici, Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) i Doma kulture u Gračanici je dvostruko nagrađena na upravo završenom 12. Pozorišnom festivalu za decu "ZajeČAR".
  • 13.05.2022
Lidija Dimkovska u PKC ’’Akvarijus’’
Lidija Dimkovska, jedna od najznačajnijih savremenih severnomakedonskih spisateljica, dobitnica Nagrade za književnost Evropske unije biće gošća Privatnog kulturnog centra (PKC) „Akvarijus“ u ponedeljak, 16. maja 2022. godine.
  • 13.05.2022