Vesti
Kultura

„Sirano“ spreman za publiku u Gračanici

U novoj godini nova predstava Narodnog pozorišta u Prištini sa sedištem u Gračanici. Najmlađa publika na centralnom Kosovu će u sredu uveče imati priliku da pogleda adaptaciju Rostanovog komada „Sirano de Beržerak“ prema tekstu i dramatizaciji Igora Bojovića, u režiji Nenada Todorovića.
„Sirano“ spreman za publiku u Gračanici
Aleksandar Gligorić i Aleksandra Cucić, glavni junaci predstave Sirano (Foto Kim)

Ansambal Narodnog pozorišta u Prištini završava poslednje pripreme pred premijeru na matičnoj sceni u Gračanici. Komad Edmunda Rostana inspirisao je Bojovića i Todorovića da naprave predstavu, pre svega, za decu.

„Edmon Rostan je jedan od mojih omiljenih pisaca od malena i „Sirano de Beržerak“ je ozbiljna priča i velika tema i uvek zabavna. Naravno, mi kao nadmeni reditelji često nipodaštvamo pozorište za decu ali suštinski kad mu se vratimo uvek nam je značajno. Onda imamo te bazične elemente zanata pozorišne prakse koja je zabavljačka ali sa druge strane opet ozbiljna“, objašnjava za RTV Kim reditelj Nenad Todorović.

Iako je blizu, ovaj komad nije bajka, kaže reditelj.

„Igor Bojović koji je napisao ovaj komad je probao da ga izmesti u neki vanvremenski okvir međutim, mi smo ga stabilizovali na nekom nivou mediteransko-azurnog što se vidi po likovnosti predstave i meni se čini da će ova predstava biti jedna od najznačajnijih dečijih predstava našeg pozorišta“.

Ovaj komad u kome je glavni lik Sirano, oslikava ljubavni zaplet u renesansnom periodu. Lik Sirana tumači beogradski glumac Aleksandar Gligorić.

„U principu ovaj Sirano nije bazično različit od tog pravog Sirana. To je jedan isti lik ali se drugačije igra, drugačiji je žanr u pitanju. Drugačije se igra za decu, drugačije je napisano. To je jedan tužan gospodin koji ima svoje vrline, hrabar je i lud, neustrašiv, ali duboko u sebi je usamljen. On ima taj fizički nedostatak, veliki nos, i onda smatra da nije zaslužio da bude voljen i pati jako zbog toga“, kaže Aleksandar.

Uloga vragolaste Šizele pripala je glumici NPP-a Aleksandri Cucić. „Šizela je šiznuta. To joj je ime pa sam tako i radila lik. Šizela je temperamenta, jedna ćaknuta madmazela koja baš i nema puno manira kao dvorska dama“, kaže Aleksandra o svojoj junakinji.

Govoreći o očekivanjima publike u Gračanici, ona kaže da je ovaj komad od prethodnih zahtevniji. „Ako se i nisu navikli na takav tip komada vreme je i da se edukuju deca ovde u Gračanici na takve pozorišne predstave kao što ima „Buha“, „Puž“ ili druga beogradska pozorišta za decu. Vreme je za tako nešto“.

Osim glumački, predstava je i fizički zahtevna, pa će publika na sceni videti i borbe mačevima, puno trčanja i skakanja. Tu su i neizostavni songovi.

„Moram da priznam da nije lako i ovde ima dosta posla naročito što u predstavi ima dosta koreografije, dosta pevamo, mačujemo se, tučemo se, skačemo, igramo u nekim štiklama od 9 cm, a nisam navikao na to pa me bole noge, ali se nadam da ćemo se izboriti“, kaže glumac Aleksandar Gligorić.

Ipak je „Sirano de Beržerak“ u pitanju, kaže koreograf Nebojša Gromulić.

Treba pristupiti jednako ozbiljno kao i svakoj drugoj predstavi. Ne treba biti na nekom nivou „to za decu“ pa je sad mnogo lakše. Uopšte nije, jer deca su najiskrenija. Reaguju na predstavu iskreno i ako nešto ne valja odmah će reagovati, neće to zadržati za sebe“.

Nakon premijere u Gračanici, „Sirana“ će sledećeg dana gledati deca i njihovi roditelji u Zubinom Potoku. Reditelj Nenad Todorović očekuje dug život predstave, pa nakon enklava na Kosovu, slede izvođenja po drugim mestima u centralnoj Srbiji.

 Ostale vesti

Dve nagrade za ’’Zvonara’’ u Zaječaru
Predstava "Zvonar Bogorodičine crkve", nastala kao rezultat poslovno-tehničke saradnje Fakulteta umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Кosovskoj Mitrovici, Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) i Doma kulture u Gračanici je dvostruko nagrađena na upravo završenom 12. Pozorišnom festivalu za decu "ZajeČAR".
  • 13.05.2022
Lidija Dimkovska u PKC ’’Akvarijus’’
Lidija Dimkovska, jedna od najznačajnijih savremenih severnomakedonskih spisateljica, dobitnica Nagrade za književnost Evropske unije biće gošća Privatnog kulturnog centra (PKC) „Akvarijus“ u ponedeljak, 16. maja 2022. godine.
  • 13.05.2022
Srbija u finalu Eurosonga
Predstavnica Srbije Ana Đurić Konstrakta plasirala se u finale "Pesme Evrovizije" u Torinu. U finale su se plasirali predstavnici Belgije, Azerbejdžana, Finske, Australije, Estonije, Rumunije, Poljske, Švedske i Češke. Tokom izvođenja, cela dvorana „Pala Olimpiko” tapšala je uz taktove pesme In corpore sano predstavnice Srbije Ane Đurić Konstrakte.
  • 13.05.2022
Rakić: Džez i bluz festival početkom juna
Petar Rakić, jedan od osnivača džez i bluz festivala u Kosovskoj Mitrovici, potvrdio je za Radio Kontakt Plus da će pomenuti festival nakon dve godine pauze usled pandemije koronavirusa, biti održan u Kosovskoj Mitrovici u junu.
  • 12.05.2022
Muzički i likovni program za decu u Velikoj Hoči
Velika Hoča će predstojećeg vikenda, 13. i 14. maja, ugostiti muzičare i likovne umetnike.
  • 12.05.2022
Sterijini ’’Ajduci’’ u novom ruhu
Gračanička publika imala je priliku da sinoć konačno pogleda izvođenje predstave "Ajduci", nastale  po istoimenom komadu Jovana Sterije Popovića, a u režiji Anđelke Nikolić. "Paralela sa sadašnjicom može svakako da se povuče", rekao je glumac Nebojša Đorđević.
  • 11.05.2022