Vesti
Kultura

„Sirano“ ponovo oduševio mališane u Gračanici

Izvođenjem predstave „Sirano“ Narodno pozorište u Prištini započelo je novu godinu. Mališani su uživali u komadu Edmonda Rostana, a Dom kulture Gračanica otvorio je svoj program za 2021. godinu.
„Sirano“ ponovo oduševio mališane u Gračanici
Detalj sa predstave (Foto Kim)

Komad Edmonda Rostana „Sirano de Beržerak“ oslikava ljubavni zaplet u renesansnom periodu. Predstavu je režirao Nenad Todorović, dok je za adaptaciju i dramaturgiju bio zadužen Igor Bojović. Pred publikom u Gračanici prikazana je treći put, a mališani i njihovi roditelji ponovo su sa puno pažnje i smeha pratili izvođenje komada. Uz aplauz su pozdravili glumce na sceni.

„Predstava je bila zabavna i smešna i najviše mi se svideo lik Kristijana“, rekao je Andrej Stolić.

„Super je bila predstava, plava princeza Roksana je moj omiljeni lik“, kazala je Natalija Bogdanović.

„Predstava je bila dobra. Najzanimljiviji je bio deo kada je kraljica pročitala pismo i ona mi je najomiljeniji lik“, kazala je Irena Gudžić.

Glumica Tamara Tomanović koja u predstavi tumači lik Šizele, kazala je za RTV Kim da je Narodno pozorište u Prištini izvođenjem predstave započelo novu godinu, kao i da je zadovoljna reakcijom publike.

“Ja jako volim ovu predstavu i uživam u njoj, a vidim da i deca uživaju, pa čak i odrasli vole da dođu, da je pogledaju. Srećna sam što smo nakon cele ove situacije oko korone, neigranja predstava i nemogućnosti dolaska u Gračanicu, predstavom `Sirano` započeli novu godinu”, rekla je Tomanovićeva.

Narodno pozorište u Prištini za svoju publiku u narednom periodu priprema predstavu “Ribarske svađe” Milana Karadžića, čija je premijera planirana za 28. januar u Domu kulture Gračanica.

“Tu predstavu pripremamo već godinu dana, ali smo zbog situacije sa koronavirusom morali da je pauziramo. Publika nam je nedostajala, kao i sva ova energija. Planirano je da nakon premijere u Gračanici ona bude prikazana i publici u Zubinom Potoku”, kazala je ova glumica i dodala da publiku u februaru očekuje i premijera predstave “Antigona” u režiji Nenada Todorovića.

Ovom predstavom Dom kulture Gračanica otvorio je svoj program za 2021. godinu.

„Našu publiku smo već godinama navikli na raznovrstan program sačinjen od pozorišnih predstava, zanimljivih tribina, promocija knjiga, koncerata, od svega pomalo. Dom kulture Gračanica inače pretenduje da, ako to već nije, bude elitna ustanova kulture, gde promovišemo tu elitnu i vrhunsku umetnost, sa što manje jeftinog sadržaja. Naravno, nastojimo da negde ne zanemarimo i tu obrazovnu komponentu koju imaju ustanove kulture, a ovakve predstave i sadržaji koji podrazumevaju okupljanje dece i učenika svakako upotpunjuju tu obrazovnu komponentu“, kazao je Aleksandar Gudžić ispred Doma kulture Gračanica.

Nakon prikazivanja u Gračanici, „Sirano“ će se već sutra, 13. januara, pokloniti i publici u Donjoj Gušterici.Ostale vesti

Predstava
Pozorišna predstava "Sirano" Narodnog pozorišta u Prištini, a u režiji Nenada Todorovića, igraće se danas u Domu kulture "Gračanica".
  • 12.01.2021
Ansambl NPP-a izvešće sledeće nedelje predstavu "Sirano" u Domu kulture u Gračanici i Donjoj Gušterici.
  • 08.01.2021
Ansambl „Venac“ započeo proces digitalizacije
Ansambl narodnih igara i pesama "Venac" iz Gračanice počeo je sa digitalizacijom. Cilj je da se celokupni umetnički rad putem interneta prikaže široj narodnoj masi i postane dostupan svima, kazala je za RTV Kim direktorica ove kulturne ustanove Snežana Jovanović.
  • 04.01.2021
Likovna scena u 2020: Pomeranje granice mogućeg
Prošlogodišnja produkcija institucija i pojedinaca koji se bave likovnom umetnošću na Кosovu i Metohiji predstavlja pomeranje granice mogućeg delanja i prezentacije u vanrednim okolnostima. Iako nepoznata široj kulturnoj javnosti, ona svedoči i nanovo potvrđuje svojevrsni fenomen stvaralačke postojanosti i kreativnosti savremene srpske umetnosti i kulture, napisao je za radiokim.net istoričar umetnosti i urednik likovnih programa Doma kulture Gračanica Nebojša Jevtić.
  • 03.01.2021
Uprkos neslobodi i ugroženosti: Najlepša književnost 2020.
Godina iza nas sasvim sigurno neće ostati upamćena po izdavačkim poduhvatima. Pandemija, odnosno percepcija pandemije u većem delu sveta, uslovila je niz do sada nezapamćenih mera i uskraćivanja sloboda, koje, dakako, nisu pogodavale životu umetnosti, pa tako ni afirmaciji pisane reči. Takva situacija verovatno je primorala i srpske pisce sa Кosova i Metohije da svoje završene rukopise ne predaju u štampu ove godine, jer je bilo jasno da usled otkazivanja gotovo svih književnih manifestacija, neće moći da svoje knjige predstave javnosti na adekvatan način, piše za radiokim.net Aleksandar Dunđerin.
  • 30.12.2020
NPP:  Virtuelni festival uz želje za neposrednim susretima sa publikom
Za novogodišnje i božićne praznike Narodno pozorište u Prištini sa sedištem u Gračanici organizovalo je revijalni onlajn festival svojih predstava „Uprkos svemu“ koje su izvođene i snimljene tokom prethodnih nekoliko godina. Za realizaciju ovog virtuelnog festivala je izrađena i posebna internet platforma. Shodno periodu godine, iz NPP-a stižu i praznične želje.
  • 29.12.2020