Vesti
Kultura

„Sirano“ ponovo oduševio mališane u Gračanici

Izvođenjem predstave „Sirano“ Narodno pozorište u Prištini započelo je novu godinu. Mališani su uživali u komadu Edmonda Rostana, a Dom kulture Gračanica otvorio je svoj program za 2021. godinu.
„Sirano“ ponovo oduševio mališane u Gračanici
Detalj sa predstave (Foto Kim)

Komad Edmonda Rostana „Sirano de Beržerak“ oslikava ljubavni zaplet u renesansnom periodu. Predstavu je režirao Nenad Todorović, dok je za adaptaciju i dramaturgiju bio zadužen Igor Bojović. Pred publikom u Gračanici prikazana je treći put, a mališani i njihovi roditelji ponovo su sa puno pažnje i smeha pratili izvođenje komada. Uz aplauz su pozdravili glumce na sceni.

„Predstava je bila zabavna i smešna i najviše mi se svideo lik Kristijana“, rekao je Andrej Stolić.

„Super je bila predstava, plava princeza Roksana je moj omiljeni lik“, kazala je Natalija Bogdanović.

„Predstava je bila dobra. Najzanimljiviji je bio deo kada je kraljica pročitala pismo i ona mi je najomiljeniji lik“, kazala je Irena Gudžić.

Glumica Tamara Tomanović koja u predstavi tumači lik Šizele, kazala je za RTV Kim da je Narodno pozorište u Prištini izvođenjem predstave započelo novu godinu, kao i da je zadovoljna reakcijom publike.

“Ja jako volim ovu predstavu i uživam u njoj, a vidim da i deca uživaju, pa čak i odrasli vole da dođu, da je pogledaju. Srećna sam što smo nakon cele ove situacije oko korone, neigranja predstava i nemogućnosti dolaska u Gračanicu, predstavom `Sirano` započeli novu godinu”, rekla je Tomanovićeva.

Narodno pozorište u Prištini za svoju publiku u narednom periodu priprema predstavu “Ribarske svađe” Milana Karadžića, čija je premijera planirana za 28. januar u Domu kulture Gračanica.

“Tu predstavu pripremamo već godinu dana, ali smo zbog situacije sa koronavirusom morali da je pauziramo. Publika nam je nedostajala, kao i sva ova energija. Planirano je da nakon premijere u Gračanici ona bude prikazana i publici u Zubinom Potoku”, kazala je ova glumica i dodala da publiku u februaru očekuje i premijera predstave “Antigona” u režiji Nenada Todorovića.

Ovom predstavom Dom kulture Gračanica otvorio je svoj program za 2021. godinu.

„Našu publiku smo već godinama navikli na raznovrstan program sačinjen od pozorišnih predstava, zanimljivih tribina, promocija knjiga, koncerata, od svega pomalo. Dom kulture Gračanica inače pretenduje da, ako to već nije, bude elitna ustanova kulture, gde promovišemo tu elitnu i vrhunsku umetnost, sa što manje jeftinog sadržaja. Naravno, nastojimo da negde ne zanemarimo i tu obrazovnu komponentu koju imaju ustanove kulture, a ovakve predstave i sadržaji koji podrazumevaju okupljanje dece i učenika svakako upotpunjuju tu obrazovnu komponentu“, kazao je Aleksandar Gudžić ispred Doma kulture Gračanica.

Nakon prikazivanja u Gračanici, „Sirano“ će se već sutra, 13. januara, pokloniti i publici u Donjoj Gušterici.Ostale vesti

Nova premijera NPP: „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“
Glumci Narodnog pozorišta Priština u saradnji sa kolegama iz Kruševca izvode novu predstavu u Gračanici. U ponedeljak 26. aprila publiku očekuje premijera predstave „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“, po tekstu Bore Ćosića, a u režiji Ivana Vukovića.
  • 22.04.2021
Gimnazijalka Mila Mihajlović objavila zbirku ljubavnih pesama
Mila Mihajlović, učenica prvog razreda Gimnazije u Lapljem Selu objavila je u novembru zbirku ljubavnih pesama pod nazivom „Večni trag“.
  • 07.04.2021
Premijera predstave „Deobe“ i Festival „Mali Joakim“ odlažu se za maj
Dva dana pre najavljene premijere u Gračanici, odlaže se izvođenje predstave „Deobe“ u režiji Juga Radivojevića. Zbog novih mera protiv širenja epidemije koje je uvela Vlada Kosova, pomereno je i održavanje 13. Festivala predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije „Mali Joakim“, saznaje RTV Kim.
  • 06.04.2021
Gračanica: Od 12. do 18. aprila festival
Narodno pozorište u Prištini i Dom kulture "Gračanica" će od 12 do 18. aprila biti domaćini pozorišnog festivala za decu "Mali Joakim".
  • 01.04.2021
Predstava
Premijerno izvođenje koprodukcijske predstave "Deobe" Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, Narodnog pozorišta Niš i Narodnog pozorišta u Prištini, po tekstu Dobrice Ćosića i u režiji Juga Radivojevića, zakazano je za četvrtak, 8. april u 19:00 časova, u Domu kulture u Gračanici.
  • 01.04.2021
Premijera predstave
Porozišna predstava „Polomljeno rebro“ reditelja Janka Cekića, po scenariju Nadice Đorđević, biće premijerno izvedena večeras pred publikom u Gračanici.
  • 31.03.2021