Šilovo: Ovacije za "Ženidbu"

Glumci Narodnog pozorišta u Prištini, nakon uspešne premijere u Gračanici, izveli su sinoć u Šilovu Gogoljev komad "Ženidba" u režiji Milana Karadžića.

Podeli ovaj članak sa:
 • ''Ženidba'' u Šilovu (Foto RTV Puls)

Ovom predstavom krunisano je obeležavanje 70 godina postojanja i rada najstarije srpske kulturne institucije na Kosovu i Metohiji.

"Ženidba" je komedija u kojoj se kroz muško-ženske odnose ismejava malograđanstvo i prikazuje ruski građanski život 19. veka. Gogolj temi ženidbe prilazi na tragikomičan način, govoreći o pokušajima da se napravi bračna veza između dvoje mladih. Međutim, sve se završava bez srećnog kraja.

Milan Vasić koji je tumačio glavnu mušku ulogu, kazao je za RTV puls da je lik Ivana Kuzmiča, koji tumači u predstavi "vrlo sličan njemu" i da mu "nije bilo teško da na pravi način iznese ulogu".

Jelena Orlović je vešto oživela lik mlade neveste Agafje Tihonovne, pa je publika u Šilovu mogla da uživa u njenom kvalitetnom glumačkom performansu.

Branko Babović, poznat i kao Đuro Palica, istakao je da se reakcije publike u Šilovu ne razlikuje od onih u Gračanici, gde je ansambl NPP-a dan ranije premijerno izveo ovaj komad.

Tamara Tomanović je u ovoj predstavi imala specifičan zadatak da bez teksta predstavi lik kućne pomoćnice Dunjaške koja tokom predstave obigrava oko svih aktera na sceni.

Komedija "Ženidba" obiluje neuhvatljivim karakterima i autsajderima koji pokušavaju da pronađu svoje mesto u svetu. Tekst je prvi put objavljen 1842. godine, a sam Gogolj ga je kvalifikovao kao "neverovatni događaj u dva čina".

"Ženidba" je rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta u Prištini i Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Publika u najvećem gradu Vojvodine biće u prilici da je pogleda 11. i 12. oktobra na sceni "Pera Dobrinović".

Ostale vesti

 • „Nema stajanja iako je ovo težak i prljav posao“

  „Nema stajanja iako je ovo težak i prljav posao“

  "Vajaru je najbitnija upornost i tvrdoglavost. Desi se da skulptura pukne, na pola ili na kraju posla, i da sve to mora iz početka. Nema stajanja, to je mnogo bitno", rekao je gostujući u emisiju „Život i umetnost“, vajar Branislav Ristić.

 • ’’Suočila sam se sa svojom tugom’’

  ’’Suočila sam se sa svojom tugom’’

  "Održite svoj identitet gde god da se nađete, šta god da vam se dešava. To je jedini način da opstanete i da trajete", poručila je u emisiji RTV Kim „Život i umetnost“, rediteljka, glumica, spisateljica i dramski edukator Radmila Knežević.

 • ’’Ni Davidov, ni carski, ni spahijski’’

  ’’Ni Davidov, ni carski, ni spahijski’’

  “Mi nemamo kancelariju, nemamo telefon, nemamo svoj računar, nemamo radni prostor i sastajemo se po kafanama. Očigledno da nema razumevanja u društvu za jednu krovnu organizaciju književnika. To je sramota za jedno društvo i za jednu državu“, rekao je u emisiji „Život i umetnost“ na RTV Kim predsednik Književnog društva Kosova i Metohije i potpredsednik Udruženja književnika Srbije Novica Sovrlić.

 • Cvetković: Nema budućnosti, sve je beskonačna sadašnjost

  Cvetković: Nema budućnosti, sve je beskonačna sadašnjost

  „Kada potičete sa Kosova i Metohije, vaš rad ostaje u senci vas i same informacije odakle dolazite. To je negde značajno u istoj ravni kao da je došlo neko mitološko biće koje je tu i postoji“, rekla je u emisiji RTV Kim „Život i umetnost“ grafičarka Milena Cvetković.

 • Blaga KiM: Velika Hoča

  Blaga KiM: Velika Hoča

  Večeras će u 20:30 sati na RTS2 biti prikazana druga epizoda iz serijala "Blaga Kosova i Metohije" posvećena Velikoj Hoči.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane