Vesti
Kultura

Šilovo: Izložba narodne nošnje i hrane Kosovskog Pomoravlja

Izložba narodne nošnje i tradicionalne kuhinje iz Kosovskog Pomoravlja otvorena je juče u Kulturno prosvetnom centru „Božidar Mitrović Šandor“ u Šilovu, uz poštovanje epidemioloških mera protiv koronavirusa.
Šilovo: Izložba narodne nošnje i hrane Kosovskog Pomoravlja
Izložba u Šilovu (Foto Puls)

Kako kažu organizatori, cilj izložbe je podsećanje na naše bogato kulturno nasleđe i raznolikosti narodne nošnje, a pre svega „bošči“.

„Nadamo se da ćemo ovom aktivnošću podstaći srpske porodice iz Kosovskog Pomoravlja i ohrabriti ih u cilju očuvanja i promocije našeg kulturnog blaga. Ovaj događaj je i svojevrsni poziv svim zainteresovanim građanima da narodnu nošnju koju ne koriste donesu u Dom kulture u Šilovu ili obaveste zaposlene kako bi je preuzeli i izložili ili barem pozajmili, fotografisali i uredno vratili, kaže direktor centra Mladen Stanković.

„Postoje ljudi koji ne koriste narodnu nošnju, a mogu da ih donesu ovde jer mi imamo želju da pored stalne postavke bošči sačuvamo sve one vredne premete koji su deo kulturnog nasleđa s ovih prostora. Posebnu zahvalnost dugujem i predsedniku Privremenog organa opštine Gnjilane Saši Miloševiću koji je najavio veću podršku i ulaganja za očuvanje našeg kulturnog nasleđa i boljeg funkcionisanja Kulturno prosvetnog centra“ rekao je Stanković.

Na izložbi je prikazano više od pedeset različitih originalnih bošči iz Kosovskog Pomoravlja za sve generacije i razne povode, a bilo je i bošči koje datiraju iz polovine prošlog veka. Među najstarijim je i vunena bošča karakterstična po tome što su je nosile starije žene i to u svečanim prilikama.

Takođe, izloženi su i primerci tradicionalne srpske narodne nošnje iz pomoravskog kraja: čakšire i jelek napravljen od čoje i košulja od pamuka, u narodu poznato kao klašnje i autentični razboj na kojem se nošnja tkala.Ostale vesti

Učenici muzičke škole u Lapljem Selu nagrađeni sa devet priznanja
Na Međunarodnom takmičenju klavirista koje je od 23. do 30. decembra 2020. godine održano u OŠ „Vladimir Đorđević“ u Aleksincu, učenici Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ Gračanica – Laplje Selo osvojili su tri treće nagrade i jednu pohvalu. Tako su okončali godinu koja je za njih bila zaista uspešna jer su za nepunih mesec dana osvojili čak devet priznanja i nagrada.
  • 23.01.2021
Tamara Tomanović: Nasilje poprima sve veće razmere

"Nažalost, mislim da će proći i hiljadu godina i da će priča o demonstraciji sile nad slabijima biti aktuelna. Nakon premijere filma "Polomljeno rebro" mnogo žena mi je pisalo da mi kažu da su se pronašle u svakoj mojoj rečenici i šta su sve proživele od partnera. Ni sama nisam bila svesna koliko je nasilje učestalo i ne pričam samo o fizičkom, govorim i o psihičkom nasilju, koje poprima sve veće razmere. Nadam se da će ovaj film ohrabriti one žene koje nemaju snage ili mogućnosti ili se, prosto, plaše da napuste zlostavljača, kaže za Telegraf glumica Tamara Tomanović, junakinja "Polomljenog rebra", koje je podržao Populacioni fond Ujedinjenih nacija.

  • 22.01.2021
Gračanica: Tribina

Dom kulture „Gračanica“ organizuje tribinu „Strah i raseljeništvo u stvaranju mladih“ u okviru koje će predstaviti likovni portret mlade goranske likovne umetnice Julije Hočko. Tribina će se održati u petak u 18 časova putem Fejsbuk stranice Doma kulture.

  • 21.01.2021
„Sirano“ ponovo oduševio mališane u Gračanici
Izvođenjem predstave „Sirano“ Narodno pozorište u Prištini započelo je novu godinu. Mališani su uživali u komadu Edmonda Rostana, a Dom kulture Gračanica otvorio je svoj program za 2021. godinu.
  • 12.01.2021
Predstava
Pozorišna predstava "Sirano" Narodnog pozorišta u Prištini, a u režiji Nenada Todorovića, igraće se danas u Domu kulture "Gračanica".
  • 12.01.2021
Ansambl NPP-a izvešće sledeće nedelje predstavu "Sirano" u Domu kulture u Gračanici i Donjoj Gušterici.
  • 08.01.2021