Vesti
Kultura

Sever se uželeo pozorišta

U prepunoj sali Doma kulture u Zvečanu glumci Narodnog pozorišta iz Prištine i reditelj Maurisi Fare sinoć su pozdravljeni višeminutnim aplauzom nakon izvođenja Gogoljevog komada "Revizor".
Sever se uželeo pozorišta
Detalj iz predstave ''Revizor'' (Foto Milan Kabašić)

Publika u Zvečanu je, napuštajući Dom kulture nakon predstave, komentarisala da ne bi bilo loše da neki "revizor" svrati i do njihovog mesta. Čak i da ne bude koristi od njega, bilo bi zabave.

"Uželeli smo se pozorišta i dobrih predstava. Dugo ih nije bilo ovde, a ovo večeras je bilo odlično", rekla je Ružica Simić nakon predstave.

"Ozbiljan je to tekst, a glumci su ’goreli’ na sceni, baš je bilo sjajno", kratko je prokomentarisala predstavu studentiknja Jelena Milošević.

Da je "Revizor" u Zvečanu bio pun pogodak slažu se i glumci Narodnog pozorišta, koji ističu da je puna sala uvek dodatna inspiracija da na sceni pruže sve što mogu.

Nakon predstave, glumac Milan Vasić je podsetio na obećanje sa konferencije za novinare.

"Rekao sam da smo spremni i da ćemo dati maksimum. Tako je i bilo. Posebno mi je drago što smo igrali na sceni na kojoj sam i ja kao glumac, i mi kao pozorište započeli i obnovili svoj rad. Najviše me raduje to što je publika došla u ovolikom broju, što nama glumcima uvek daje dodatnu snagu i entuzijazam. Iskreno im se zbog toga zahvaljujem i nadam se da ćemo ovde što češće i redovno nastupati", zaključio je Vasić.

"Ova predstava je jako naporna za igranje, uvek se potrošim u ova dva sata. Večeras smo zaista dali sve od sebe, išli smo na ’krv i znoj’. Mislim da je publika to prepoznala", rekao je nakon predstave glumac Igor Filipović.

"Ne samo ovaj komad večeras, ova publika i atmosfera, već uopšte čitav repertoar NPP-a i ambiciozni planovi za konstantno igranje predstava na Kosovu i Metohiji, čine da pomislim da je zatvoren jedan ozbiljan kulturni i pozorišni krug", rekao je dugogodišnji saradnik ovog teatra i glumac Narodnog pozorišta iz Niša Aleksandar Mihailović.

"Svaki put kada dođem na Kosovo, osećam se kao kod kuće. Deluje mi da je publika veoma dobro prihvatila i razumela predstavu, što mi govori da je univerzalna tema korupcije koja podjednako opterećuje ove prostore kao i samu EU, a koju je maestralno obradio Gogolj, podjednako bliska ljudima i pre jednog veka kao i sada, ovde, kao i bilo gde. Zaista sam prijatno iznenadjen i brojem gledalaca i reakcijama koje su imali tokom predstave i nadam se da će se "Revizor" i dalje sa uspehom izvoditi. Sa oduševljenjem sam prihvatio predlog da se sa glumcima poklonim publici na kraju predstave", rekao je za RTV Kim reditelj Maurisi Fare.

"Lepo veče za nas u pozorištu, za Zvečan i Kosovsku Mitrovicu, kulturnu scenu na KiM i građane. Raduje me što je ovo zapravo i početak redovnog izvođenja našeg repertoara u Domu kulture u Zvečanu sa čijim smo predstavnicima potpisali protokol o saradnji koji podrazumeva naše ustaljeno prisustvo ovde. Mislim da to zaslužuju i stanovnici na severu Kosova, kao i naše pozorište", rekao je direktor NPP-a Predrag Radonjić.

Narodno pozorište iz Prištine je na institucionalnom nivou obnovilo saradnju sa Domom kulture u Zvečanu, što ansamblu omogućava najmanje jedno gostovanje mesečno u ovom mestu.

Repertoar NPP-a za oktobar možete preuzeti ovde.Ostale vesti

Američki glumac snimio pesmu o Kosovu
Džonatan Džekson, glumac, muzičar i pisac, dobitnik pet Emi nagrada, snimio je i objavio pesmu "Kosovo (svih žalosnih radost)".
  • 30.06.2020
Vidovdansko pesničko bdenije:
U porti manastira Gračanica, večeras je održano 30. Vidovdansko pesničko bdenije. Piscu Milisavu Saviću dodeljena je nagrada "Zlatni krst Kneza Lazara", a on se zahvalio rečima da "od ove, praznične noći, lepše nema".
  • 27.06.2020
Nevena Milivojević izabrana za Kosovku devojku
U porti manastira Gračanica večeras je održan "Izbor za Kosovku devojku". Titulu najlepše je ponela Nevena Milivojević iz Zubinog Potoka.
  • 26.06.2020
Priština: Promocija knjige „Mitovi srpske istorije“
U Srpskom kulturnom centru u Prištini predstavljena je knjiga „Mitovi srpske istorije“ istoričara Dejana Ristića. Mitska tradicija je u prethodnim vekovima na Kosovu i Metohiji odigrala provorazrednu ulogu, istakao je autor. 
  • 26.06.2020
Književniku Goranu Petroviću nagrada
Nagrada "Grigorije Božović" za 2019. godinu pripala je književniku Goranu Petroviću za Izabrana dela.
  • 26.06.2020
Dodeljene likovne nagrade i otvorena izložba radova
Sinoć su u Domu kulture "Gračanica" uručene vidovdanske likovne nagrade ovogodišnjim dobitnicima, a otvorena je izložba radova sa likovne kolonije "Vidovdan 2020".
  • 26.06.2020