Vesti
Kultura

Sever se uželeo pozorišta

U prepunoj sali Doma kulture u Zvečanu glumci Narodnog pozorišta iz Prištine i reditelj Maurisi Fare sinoć su pozdravljeni višeminutnim aplauzom nakon izvođenja Gogoljevog komada "Revizor".
Sever se uželeo pozorišta
Detalj iz predstave ''Revizor'' (Foto Milan Kabašić)

Publika u Zvečanu je, napuštajući Dom kulture nakon predstave, komentarisala da ne bi bilo loše da neki "revizor" svrati i do njihovog mesta. Čak i da ne bude koristi od njega, bilo bi zabave.

"Uželeli smo se pozorišta i dobrih predstava. Dugo ih nije bilo ovde, a ovo večeras je bilo odlično", rekla je Ružica Simić nakon predstave.

"Ozbiljan je to tekst, a glumci su ’goreli’ na sceni, baš je bilo sjajno", kratko je prokomentarisala predstavu studentiknja Jelena Milošević.

Da je "Revizor" u Zvečanu bio pun pogodak slažu se i glumci Narodnog pozorišta, koji ističu da je puna sala uvek dodatna inspiracija da na sceni pruže sve što mogu.

Nakon predstave, glumac Milan Vasić je podsetio na obećanje sa konferencije za novinare.

"Rekao sam da smo spremni i da ćemo dati maksimum. Tako je i bilo. Posebno mi je drago što smo igrali na sceni na kojoj sam i ja kao glumac, i mi kao pozorište započeli i obnovili svoj rad. Najviše me raduje to što je publika došla u ovolikom broju, što nama glumcima uvek daje dodatnu snagu i entuzijazam. Iskreno im se zbog toga zahvaljujem i nadam se da ćemo ovde što češće i redovno nastupati", zaključio je Vasić.

"Ova predstava je jako naporna za igranje, uvek se potrošim u ova dva sata. Večeras smo zaista dali sve od sebe, išli smo na ’krv i znoj’. Mislim da je publika to prepoznala", rekao je nakon predstave glumac Igor Filipović.

"Ne samo ovaj komad večeras, ova publika i atmosfera, već uopšte čitav repertoar NPP-a i ambiciozni planovi za konstantno igranje predstava na Kosovu i Metohiji, čine da pomislim da je zatvoren jedan ozbiljan kulturni i pozorišni krug", rekao je dugogodišnji saradnik ovog teatra i glumac Narodnog pozorišta iz Niša Aleksandar Mihailović.

"Svaki put kada dođem na Kosovo, osećam se kao kod kuće. Deluje mi da je publika veoma dobro prihvatila i razumela predstavu, što mi govori da je univerzalna tema korupcije koja podjednako opterećuje ove prostore kao i samu EU, a koju je maestralno obradio Gogolj, podjednako bliska ljudima i pre jednog veka kao i sada, ovde, kao i bilo gde. Zaista sam prijatno iznenadjen i brojem gledalaca i reakcijama koje su imali tokom predstave i nadam se da će se "Revizor" i dalje sa uspehom izvoditi. Sa oduševljenjem sam prihvatio predlog da se sa glumcima poklonim publici na kraju predstave", rekao je za RTV Kim reditelj Maurisi Fare.

"Lepo veče za nas u pozorištu, za Zvečan i Kosovsku Mitrovicu, kulturnu scenu na KiM i građane. Raduje me što je ovo zapravo i početak redovnog izvođenja našeg repertoara u Domu kulture u Zvečanu sa čijim smo predstavnicima potpisali protokol o saradnji koji podrazumeva naše ustaljeno prisustvo ovde. Mislim da to zaslužuju i stanovnici na severu Kosova, kao i naše pozorište", rekao je direktor NPP-a Predrag Radonjić.

Narodno pozorište iz Prištine je na institucionalnom nivou obnovilo saradnju sa Domom kulture u Zvečanu, što ansamblu omogućava najmanje jedno gostovanje mesečno u ovom mestu.

Repertoar NPP-a za oktobar možete preuzeti ovde.Ostale vesti

Kabaretska predstava
Na sceni Doma kulture "Gračanica" u ponedeljak 03. aprila u 20.00 časova biće izvedena kabaretska predstva "Čeznem da vam kažem" Teatra Vuk.
  • 28.03.2023
Koreodrama ’’700’’ ponovo u Gračanici
Ansambl narodnih igara i pesama Кosova i Metohije „Venac“ iz Prištine sa sedištem u Gračanici, zaigraće po drugi put svoj novi program, koreodramu „700 – Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanica“ u Domu kulture u Gračanici 7. aprila 2023. godine sa početkom u 19:30.  
  • 27.03.2023
Nagrade za mlade balerine iz Gračanice u Beogradu
Odlukom žirija Unstoppable dance competition (UDC), Baletska škola Doma kulture "Gračanica" osvojila je sedam nagrada na jučerašnjem takmičenju u Dečijem kulturnom centru u Beogradu u solo, duo i trio formaciji.
  • 27.03.2023

Predstava "Zvonar Bogorodičine crkve" po tekstu Viktora Igoa, a u režiji Dejana Cicmilovića, biće izvedena u četvrtak 30.3. od 12.30 u Domu kulture "Stari Кolašin" u Zubinom Potoku.

  • 27.03.2023
„Kasica prasica“ u Gračanici: Komedija ko komedija, čudesna
U Domu kulture „Gračanica“ premijerno je izvedena komedija-vodvilja Ežena Labiša „Kasica-prasica“, u prevodu Danila Kiša, a u režiji Ksenije Krnajski. Komad star više od jednog veka akutuelan je i danas.
  • 23.03.2023
Brankica Damjanović u Kosovskoj Mitrovici: Ipak sve ima smisla

Sve književne večeri su posebne, ali kada dođete u svoj zavičaj, onda srce malo jače zaigra, rekla je književnica i novinarka Brankica Damjanović, predstavljajući svoje književno stvaralaštvo u prepunoj sali Mitrovačkog dvora.

  • 21.03.2023