Vesti
Kultura

Šesti Međunarodni festival srednjovekovnih veština i zanata

Šesti Međunarodni festival srednjovekovnih veština i zanata "Šild" (Shield) biće održan u Srednjovekovnom tematskom parku "Ordo Drakonis" u Gračanici od 16. do 18. septembra.
Šesti Međunarodni festival srednjovekovnih veština i zanata
Strelac u Srednjovekovnom tematskom parku ''Red zmaja'' u Gračanici (Foto arhiva Kim)

Organizatori festivala su viteško udruženje "Red zmaja" iz Gračanice, viteško udruženje "Beli orlovi" iz Beograda, Kulturno-prosvetna zajednica KiM i tematski park "Ordo Drakonis".

Za petak 16.9. u 16.00 je predviđeno otvaranje srednjovekovnog kampa za posetioce, a potom će uslediti bacanje sekire i svečano otvaranje Shield festivala uz nastup Ansambla "Venac".

Srednjevekovni kamp će u subotu 17.9. biti otvoren tokom celog dana. Biće organizovane radionice srednjovekovnih zanata i mala škola mačevanja za decu, odvijaće se vežbe u streličarstvu i bacanju sekire, a u 12.00 će biti organizovan defile učesnika od tematskog parka "Ordo Drakonis" do manastira Gračanica. Zainteresovani će u toku dana još moći da uživaju u prikaznim borbama vitezova, streličarskom turniru i takmičenju u bacanju sekira, dok će uveče biti organizovan koncert etno grupe Kos.

Za nedelju je planirana dodela nagrada najboljim takmičarima i u 14.00 zatvaranje Shield festivala.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Opština Gračanica i Privremeni organ opštine Priština.

Festival pomažu Ansambl Venac i Elektrotehnička škola Mihajlo Pupin iz Sušica kraj Gračanice.Ostale vesti

Na
Druga po redu "Pijaca knjiga" otvorena je sinoć u Privatnom kulturnom centru "Akvarijus" u Kosovskoj Mitrovici. Promovisana je knjiga aforističara Jovana Zafirovića.
  • 04.10.2022
Otvara se pijaca knjiga u ’’Akvarijusu’’
Besedom o knjizi Nevene Milosavljević, predstavljanjem knjige aforizama "Glavom kroz stid" dobitnika Vibove nagrade Jovana Zafirovića, te muzičkim nastupom Petra Rakića (gitara) i Dragane Milić (vokal) večeras (ponedeljak, 3. oktobar) u mitrovačkom Privatnom kulturnom centru "Akvarijus" biće svečano otvorena druga po redu "Pijaca knjiga".
  • 03.10.2022
U Prizrenu počela radionica ’’Pesme prizrenske’’

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena počela je radionica pod nazivom „Pesme prizrenske“ koju organizuje umetničko udruženje Prizrenaca „Bistrica“.

  • 01.10.2022
’’SumLjivo lice’’ u Gračanici za početak jesenje sezone Narodnog pozorišta Priština
Predstava "SumLJivo lice" u režiji Milana Neškovića i produkciji Narodnog pozorišta u Prištini (NPP), rađena prema jednom od najpoznatijih dela Branislava Nušića, biće izvedena na obeležavanju godišnjice NPP-a i početku jesenje sezone 8. oktobra, od 20.00 časova u Domu kulture "Gračanica". 
  • 01.10.2022
Predstavljanje lika i dela Grigorija Božovića u Matici srpskoj
Dom kulture “Stari Kolašin” iz Zubinog Potoka predstaviće se publici u Novom Sadu, u Matici srpskoj i Srpskom narodnom pozorištu 30. septembra i prvog novembra.
  • 29.09.2022
Pesnički susreti ’’Lazar Vučković’’: U dva dana od Prizrena do Mitrovice
Dvodnevni Pesnički susreti "Lazar Vučković" održaće se 29. i 30. septembra, a pesnički karavan će obići Gornje selo kod Prizrena, Bogosloviju u gradu na Bistrici, Gračanicu, Prilužje i Kosovsku Mitrovicu.
  • 28.09.2022