Vesti
Kultura

Sedmi „Štit“ festival u Gračanici

Sedmi po redu Međunarodni viteški festival „Štit“ (Shield) će se održati od 12. do 14. maja u Srednjovekovnom tematskom parku „Ordo Drakonis“ u Gračanici.
Sedmi „Štit“ festival u Gračanici
Sa jednog od prethodnih ''Štitova'' (Foto Fejsbuk@Shield festival - Gračanica)

Svečano otvaranje manifestacije je planirano za petak, 12. maj od 20.00 časova kada će nastupiti Ansambl „Venac“. U slučaju loših vremenskih uslova i jake kiše svečano otvaranje festivala će biti pomereno o čemu će organizatori naknadno obavestiti javnost.

Najveći deo programa je planiran za subotu, 13. maj. Zainteresovani će moći da se oprobaju u streličarstvu i bacanju sekira u metu, biće održane radionice srednjovekovnih zanata i veština, učesnici će defilovati od tematskog parka „Ordo Drakonis“ do manastira Gračanica, organizovaće se prikazne borbe vitezova, takmičenje u bacanju sekira, streličarski i turnir u viteškim borbama, a nastupiće i etno grupa Кos.

Organizatori „Štit“ festivala su viteško udruženje „Red Zmaja“ iz Gračanice, viteško udruženje „Beli Orlovi“ iz Beograda, Кulturno-prosvetna zajednica Кosova i Metohije i tematski park „Ordo Drakonis“.

Pokrovitelji festivala su: Ministarstvo kulture Republike Srbije, Opština Gračanica i Privremeni organ opštine Priština. Festival pomažu: Ansambl „Venac“ i ETŠ „Mihajlo Pupin“ iz Sušice.

 Ostale vesti

Gračanica: Promocija knjige „Suteren“ Mata Uljarevića

U okviru Vidovdanskih svečanosti Dom kulture „Gračanica“ organizuje promociju knjige dobitnika nagrade „Novica Tadić“, Mata Uljarevića „Suteren“, u sredu 7. juna 2023. sa početkom u 20 časova.

  • 06.06.2023
Vidovdanske svečanosti otvorene izložbom „U slavu svetlosti“
Izložbom „U slavu svetlosti - jedan izbor iz kolekcije Galerije Matice srpske’’ iz Novog Sada otvorene su 33. Vidovdanske svečanosti. U Domu kulture u Gračanici ujedno je potpisan protokol o saradnji između Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini, Doma kulture „Gračanica’’ i Galerije umetnosti Priština i otvorena 25. likovna kolonija „Vidovdan 2023“.
  • 05.06.2023
Dečija smotra folklora u Arhangelima: Deco čuvajte ono što su naši preci ostavili
U porti manastira Svetih Arhangela kod Prizrena u okviru Vidovdanskih svečanosti održava se dečija smotra folklora pod nazivom ,,U susret Vidovdanu“ kojom počinju Vidovdanske svečanosti 2023. godine.
  • 04.06.2023
Novi Sad: Promocija knjige Žarka Milenkovića
U čitaonici Gradske biblioteke Novi Sad održana je promocija zbirke pesama "Svakodnevno ubijanje života" kosovsko-metohijskog pesnika Žarka Milenkovića.
  • 03.06.2023
Živojinu Rakočeviću uručen Gran pri festivala poezije u Inđiji
U Inđiji je svečano uručena Gran pri nagrada međunarodng festivala poezije koji se održava u ovom gradu. Glavna nagrada pripala je književniku sa Kosova Živojinu Rakočeviću.
  • 02.06.2023
Izložbom „U slavu svetlosti“ počinju Vidovdanske svečanosti

Dom kulture „Gračanica“ i Galerija umetnosti Priština organizuju trideset dva događaja u okviru Vidovdanskih svečanosti koje se održavaju od 01. do 28. juna u Gračanici i ostalim srpskim sredinama na Кosovu.

  • 02.06.2023