Vesti
Kultura

Sedmi ’’Medimus’’ u Prizrenu za vikend

Društvo prijatelja Manastira Svetih Arhangela, Dom kulture "Gračanica" i Fondacija Sveti Arhangeli organizuju Sedmi međunarodni festival srednjovekovne muzike "Medimus" koji će se održati u atrijumu crkve Svetog Spasa u Prizrenu, 27. i 28. avgusta 2022.
Sedmi ’’Medimus’’ u Prizrenu za vikend
Detalj sa prošlogodišnjeg ’’Medimusa’’ (Foto DK Gračanica, promo)

"Medimus" je festival srednjovekovne i renesansne muzike koji daje jedinstven spoj autentičnog, starog Prizrena, umetnika i publike.

Na prethodnim festivalima učestvovali su: Edin Кaramazov, Divna Ljubojević, Slobodan Trkulja, Ansambl "Muzika Profana" iz Mađarske, Ansambl "Renesans", Ansambl "Minstrel" iz Dubrovnika i drugi.

"Medimus" je dobitnik je nagrade "Muzika Кlasika" za 2018. godinu u kategoriji Festivala od regionalnog značaja.

"Festival ’Medimus’ je jedan od retkih kulturnih bisera koji neguje i promoviše vrednosti uz pomoć muzike. Na poziv organizatora, imala sam veliku čast i lično zadovoljstvo da dva puta budem učesnik ovog festivala kao vokalni solista ansambla ’Renesans’ i ansambla ’Medimus’. To je za mene predstavljalo nesvakidašnji doživljaj. Izvoditi muziku u takvom ambijentu, gde još uvek odjekuju melodije koje su stvarali i izvodili vekovima ranije naši slavni preci, samo nas dodatno podseća i obavezuje da negujemo, obnavljamo i prenosimo kulturnu i duhovnu istoriju kroz svojevrsni muzički vremeplov", rekla je Кatarina Božić, dirigent i vokalni solista.

Program ovogodišnjeg "Medimusa":

Subota, 27. avgust 2022.

Otvaranje izložbe fotografija "Medimus" (2018–2021) koncertnog fotografa El Gvojosa u 19:00 časova
Nastup internacionalnih ansambala Medimus/Canso u 19:30 časova

Nedelja, 28. avgust 2022.

Nastup ansambla "Anonymus 4" u 19:30 časova

Pokrovitelj festivala je Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije, a pomogli su i: Telekom Srbija, Windmill Novi Sad, Кolašin prevoz Zubin Potok.



Ostale vesti

Na
Druga po redu "Pijaca knjiga" otvorena je sinoć u Privatnom kulturnom centru "Akvarijus" u Kosovskoj Mitrovici. Promovisana je knjiga aforističara Jovana Zafirovića.
  • 04.10.2022
Otvara se pijaca knjiga u ’’Akvarijusu’’
Besedom o knjizi Nevene Milosavljević, predstavljanjem knjige aforizama "Glavom kroz stid" dobitnika Vibove nagrade Jovana Zafirovića, te muzičkim nastupom Petra Rakića (gitara) i Dragane Milić (vokal) večeras (ponedeljak, 3. oktobar) u mitrovačkom Privatnom kulturnom centru "Akvarijus" biće svečano otvorena druga po redu "Pijaca knjiga".
  • 03.10.2022
U Prizrenu počela radionica ’’Pesme prizrenske’’

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena počela je radionica pod nazivom „Pesme prizrenske“ koju organizuje umetničko udruženje Prizrenaca „Bistrica“.

  • 01.10.2022
’’SumLjivo lice’’ u Gračanici za početak jesenje sezone Narodnog pozorišta Priština
Predstava "SumLJivo lice" u režiji Milana Neškovića i produkciji Narodnog pozorišta u Prištini (NPP), rađena prema jednom od najpoznatijih dela Branislava Nušića, biće izvedena na obeležavanju godišnjice NPP-a i početku jesenje sezone 8. oktobra, od 20.00 časova u Domu kulture "Gračanica". 
  • 01.10.2022
Predstavljanje lika i dela Grigorija Božovića u Matici srpskoj
Dom kulture “Stari Kolašin” iz Zubinog Potoka predstaviće se publici u Novom Sadu, u Matici srpskoj i Srpskom narodnom pozorištu 30. septembra i prvog novembra.
  • 29.09.2022
Pesnički susreti ’’Lazar Vučković’’: U dva dana od Prizrena do Mitrovice
Dvodnevni Pesnički susreti "Lazar Vučković" održaće se 29. i 30. septembra, a pesnički karavan će obići Gornje selo kod Prizrena, Bogosloviju u gradu na Bistrici, Gračanicu, Prilužje i Kosovsku Mitrovicu.
  • 28.09.2022