Vesti
Kultura

Sećanje na vladiku Atanasija: Šta će ti vrlina, ako će te smrt progutati

U knjizi "Atanasije: Jedan životopis", koja je večeras promovisana u Domu kulture "Gračanica", predstavljeni su život vladike Atanasija Jevtića, sve njegove borbe i životni putevi kojima je hodao, dok je izložba fotografija "Tvoje od tvojih" svojevrsno dokumentarno putovanje kroz njegovo vreme sa nama.
Sećanje na vladiku Atanasija: Šta će ti vrlina, ako će te smrt progutati
Promocija knjige i otvaranje izlozbe fotografija o vladiki Atanasiju (Foto Kim)

Episkop zapadnoamerički Maksim je u ovoj knjizi uspostavio ravnotežu izmedju svojih zaključaka i izjava, zapisa, intervjua, govora, anegdota, naučnih tekstova, političkih stavova, teških trenutaka i lomova koji su obeležili život vladike Atanasija.

"Kada je reč o vladiki Atanasiju, ne u ovoj knjizi, ne o njegovom životu, nego o karakteru njegovog bogoslovlja, na prvo mesto dolazi to što ga objedinjuje sve ono što je pisao, mislio i radio. Atanasije, s jedne strane, potomak svog roda imajući slovensku dušu, polako se probijao kroz taj roj raznih pogleda na život i onda mu je Hristos bio rešenje svih zagonetki, za njega Hristos nije bio prosto njegov invidualni spasitelj. Po odlasku u Grčku, on se upoznaje očima crkve koji su upravo bili ti roditelji istine zivota i za njega su oni bili lučonoše kroz ta postojanja, jer moramo da svi budemo iskreni prema sebi, da prepoznamo taj strah od smrti kao, u stvari, jedan od motiva da se borimo za naš život", naveo je episkop Maksim.

Kada se vladika Atanasije borio za podvig svog ličnog očišćenja to nije bila borba za vrlinu, jer "šta će ti vrlina, ako će te smrt progutati" govorio je on.

"Svi vi koji živite ovde, znate da je on za vas živeo, da je za ovaj narod i za ovu zemlju živeo. Mislim da većina ovih fotografija o tome svedoči", istakao je episkop zapadnoamerički.

Prema rečima igumana manastira Sveti Arhangeli Mihaila, vladika Atanasije je bio čovek koga svi dobro poznajemo, neustrašiv.

"Imao je istinsku i pravu veru kojom je i živeo. Vladika Atanasije je orao našim dušama, našim srcima, orao brazdu svoju i on je time postavljao i sejao pšenicu vere. Vladika Maksim je prikupio sve ove tekstove o životu vladike Atanasija koje u ovoj knjizi, po meni, bez primera, jednostavno nema takvog primera da se neko tako pozabavio jednim životopisom kao što je vladika Maksim vladikom Atanasijem. Kroz sva ova poglavlja, svih deset, vidi se da se prožima njegov život, sve njegove borbe i životni putevi kojima je hodao. To su darovi Božiji koje je on primio, imao, nosio i delio svakom ko se tu našao na njegovom putu", kazao je otac Mihailo.

"Vladika Atanasije je živeo Kosovo"

Kosovo je bilo jedna od osnovnih perspektiva vladike Atanasija. Primer života vladike Atanasija nama je putokaz i cilj ka kome treba da težimo, a taj put je Hristov put, rekao je episkop raško-prizrenski Teodosije.

"On nije samo pisao o Kosovu, on je živeo zavet kosovski. On je doživljavao Kosovo kao najsvetiju našu zemlju, zavetnu zemlju koju smo primili sa velikom odgovornošću, da živimo Kosovo i da to predamo budućim generacijama", dodao je vladika Teodosije.

Episkop raško-prizrenski je istakao da vladiku Atanasija najviše pamtimo po tome što je mnogo puta dolazio, služio svetu liturgiju, posećivao naše svetinje i vernike.

"Mislim da je on čovek posle našeg patrijarha Pavla koji je najviše prepešačio Kosovo. Nije mu bilo teško da učini svojevrstan napor i stigne. On je toliko radio i iza sebe ostavio dela nama u nasledstvo, da mogu sa sigurnošču reći da on nije živeo jedan zemaljski život već možda tri", naveo je on.

Izložba fotografija kao putovanje kroz vladikin život

Izložba fotografija "Tvoje od tvojih" je fotografsko putovanje. Eksponati su sortirani u četri celine, zamišljene prema njegovom životnom putu, do monašenja i njega kao jeromoha, aktivnog vladike hercegovačkog. U četvrtom periodu ga vidimo već kao starca koji je živeo u Tvrdošu, kazao je predstavljajući izložbu sabrat manastira Tvrdoš kod Trebinja jeromonah Teofil Petrović.

"Za njega fotografija nije imala estetski karakter, već je ovo više kao dokument, pogotovo u vreme 90-tih godina kada je i stigao u Hercegovinu i kada se dešavalo sve što se dešavalo. Naslov same izložbe "Tvoje od tvojih" upravo je takav uato što je vladika, pre svega, bio teolog, čovek koji je sve nas učio životu u crkvi, koji nas je naučio šta je crkva, šta je liturgija. Blagodarimo Bogu neizmerno da smo ga imali. Ova izložba je moj takav doživljaj, ja je, eto, kao autor, kako se to kaže, potpisujem", rekao je on.

Promociju knjige "Atanasije: Jedan životopis" i otvaranje izložbe fotografija "Tvoje od tvojih" jeromonaha Teofila organizovali su Dom kulture "Gračanica", Galerija umetnosti Priština i Eparhija raško-prizrenska. Događaju je prisustvovao i princ Filip Karađorđević.Ostale vesti

Koreodrama ’’700’’ večeras pred gračaničkom publikom
Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ iz Prištine, izvešće večeras u 19:30 u Domu kulture u Gračanici premijeru koreodrame „700“. Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanica. 
  • 03.12.2022
Gračanica: Grafest od 5. do 7. decembra pod sloganom „Posle“
Jedanaesti međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi Grafest, održaće se od 05. do 07. decembra u Gračanici, pod sloganom „Posle“. Festival otvara film Gorana Radovanovića "Čekajući Handkea". 
  • 02.12.2022
Rastko Šejić u Akvarijusu
Reditelj, producent i novinar Rastko Šejić biće gost Privatnog kulturnog centra "Akvarijus" u Кosovskoj Mitrovici u nedelju, 4. decembra. Od 19.00 sati biće prikazan njegov film "Na veslu priča: Pozdrav pesniku!", a potom će uslediti razgovor sa autorom koji će voditi Ivana Vanovac i Aleksandar Dunđerin. Specijalni gosti će biti pesnici Branka Кasalović i Novica Sovrlić.
  • 02.12.2022
“Ona koja raspušta vojske”: Ženska pobuna protiv rata
Aristofanov komad "Lisistrata" pisan pre 2400 godina, reditelj Boban Skerlić adaptirao je za ovo vreme i dao mu naziv - “Ona koja raspušta vojske”. Glumci Narodnog pozorišta u Prištini večeras su ovu crnu komediju izveli premijerno pred svojom publikom u Gračanici. Prihod o prodatih karata ide u humanitarne svrhe.
  • 30.11.2022
„Ona koja raspušta vojske“ aktuelnija nego ikad
Komad "Ona koja raspušta vojske", urađen po Aristofanovoj komediji "Lisistrata", u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića biće premijerno izveden večeras od 20.00 časova u gračaničkom Domu kulture. „Predstava je spojila antički diskurs sa ekspresionizmom i savremenim pozorištem“, rekao je umetnički direktor Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) Nenad Todorović na konferenciji za medije pred premijeru. 
  • 30.11.2022
Otvorena izložba slika Maje Todić: Prirodno je da budem inspirisana Gračanicom
Izložba slika „Identiteti“ akademske slikarke Maje Todić otvorena je u njenoj rodnoj Gračanici. Na platnu mnoštvo toplih boja, motivi Gračanice, Patrijaršije, monaške odore, Gazimestana. „Prosto je prirodno da kao slikarka rođena u Gračanici budem i inspirisana Gračanicom, ona je vesnik našeg identiteta ali i koren koji se dalje prenosi na ostale prostore“, kaže autorka.
  • 29.11.2022