Vesti
Kultura

Sećanje na “Staru Prištinu” u slikama mladih umenika

“Stara Priština” naziv je izložbe slika koja je uoči Svetog Nikole otvorena u Srpskom kulturnom centru u Prištini, u neposrednoj blizini istoimenog hrama.
Sećanje na “Staru Prištinu” u slikama mladih umenika
Sa izložbe u Prištini (Foto Kim)

Svoje viđenje predratne Prištine u ulju na platnu prikazalo je sedmoro akademskih slikara sa Kosova tokom likovne kolonije koja je organizovana krajem prošlog meseca.

Većina ovih mladih umetnika se takve Prištine i ne seća, pa su im u radu pomogle i sačuvane fotografije grada koji je nekada brojao više od 40.000 Srba.

Đorđa Milankovića na Prištinu najviše asociraju crkva Svetog Nikole i spomenik “Bratstva i jedinstva”.

“Sećanje na Prištinu je prilično zamagljeno zbog toga što sam bio jako mali kada sam prvi put bio u Prištini, ali se jako dobro sećam tih stvari koje su opstale ili su pred uništenje, kao ovaj spomenik “Bratstva i jedinstva” koji je simbol jednog vremena”, kazao je Milanković.

Dobrodošlicu posetiocima poželela je nagrađivana slikarka iz Gračanice, Maja Todić.

“Izabran je lep dan uoči crkvene slave, a mislim da je ovo lep trenutak da slavimo i umetnost. Smatram da je svako od mojih kolega umetnika tokom trodnevne likovne kolonije uspeo da utisne svoju emociju u sliku”.

Nikola Ilić je prvi put stvarao u Prištini. Izabrao je da naslika ulicu u kojoj se nalazi crkva i Gimnaziju.

“Prištinska Gimnazija jeste simbol grada. Ja nikada nisam slikao Prištinu, niti sam bio na koloniji koja se događa u ovom gradu. Možda me je privuklo to etno i to staro, kako je nekad bilo”.

Ovom izložbom Srpski kulturni centar počinje da stvara sopstveni fundus slika.

“Ovo su slike koje su nastale na likovnoj koloniji koja je trajala tri dana, od 27. do 29. aprila, imali smo tri divna stvaralačka dana i sedam umetnika je ovde radilo, tako da sada imamo četrnaest slika ukupno”, kazala je predstavnica Srpskog kulturnog centra u Prištini, Tijana Arsić.

Izložba slika, a prethodno i likovna kolonija organizovana je uz podršku Doma kulture Gračanica i oganizacije Komunkacija za razvoj društva (CSD).

“Umetnici su imali obavezu da ožive staru Prištinu, onu Prištinu čiji su tragovi nestali posle 1999. godine, onu Prištinu koju Srbi mogu da vide samo u sećanjima", kazao je direktog Galerije gračaničkog Doma kulture, Nebojša Jevtić.

Novootvoreni Srpski kulturni centar postao je mesto okupljanja umetnika ali i preostalih Prištevaca. Međutim, ovde dolaze i Srbi iz okoline Prištine, turisti, putnici namernici. Izuzev pripadnika Kosovske policije i novinara, komšije Albanci ne dolaze, kažu zaposleni u Kulturnom centru.

Srpski kulturni centar u Prištini otvoren je na Sretenje ove godine u dvorištu nekadašnje Mitropolije.

U njegovoj neposrednoj blizini sutra će ponovo biti okupljanja. Stari Prištevci, ali i drugi vernici obeležiće praznik posvećen Svetom Nikoli u istoimenoj crkvi.Ostale vesti

Živojin Rakočević dobitnik gran prija na festivalu „Pro poet“
Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Živojin Rakočević dobitnik je glavne nagrade na Međunarodnom književnom festivalu u Inđiji „Pro poet“.
  • 29.05.2023
Počinju Vidovdanske svečanosti: Dečija smotra folklora u Arhangelima
Tradicionalna dečija smotra folklora pod nazivom "U susret Vidovdanu" kojom ujedno počinju Vidovdanske svečanosti 2023. godine biće održana u subotu, 27. maja u porti manastira Svetih Arhangela kod Prizrena.
  • 25.05.2023
Spasovdanski dani u Prizrenu
Dom kulture „Gračanica“ i Društvo prijatelja manastira Sveti Arhangeli kod Prizrena organizuju „Spasovdanske dane u Prizrenu“ 24. i 25. maja. Posetioce očekuje promocija knjiga Mitre Reljić, izložba slika nastalih na koloniji „Jesen u Prizrenu“ 2022, kao i nastupi vokalnih solista i kazivanje stihova pesnika.
  • 24.05.2023
Mira Lolić Močević Srbima na Kosovu: Vi čuvate ono najsvetije
"Ako napustimo Kosovo i Metohiju onda će nestati Srba. Mi smo pupčanom vrpcom vezani za Kosovo i Metohiju", kazala je Mira Lolić Močević, autorka filma "Ako te se sjetim samo" sinoć premijerno prikazanog u Gračanici.
  • 24.05.2023
’’Jahao sam prema drvoredima – izabrane pesme 1981-2021’’: Duhovna vatra kojoj se uvek vraćamo
Promocija knjige “Jahao sam prema drvoredima – izabrane pesme 1981-2021” Ace Vidića održana je večeras Gradskoj biblioteci “Vuk Karadžić” u Kosovskoj Mitrovici.
  • 23.05.2023
PR kvintet u ’’Akvarijusu’’
Petar Rakić kvintet kojeg čine istaknuti muzičari mitrovičke muzičke scene nastupiće u PКC "Akvarijus" u Кosovskoj Mitrovici u sredu, 24. maja od 21.00.
  • 23.05.2023