Vesti
Kultura

Scene iz žitija Svetog Marka po prvi put

Ovih dana se u crkvi Svetog Marka u Šilovu privodi kraju nesvakidašnje freskopisanje scena iz Žitija Svetog Apostola Marka, jedinstveno u svetu.
Scene iz žitija Svetog Marka po prvi put
Freskopisac Nemanja Lazarević u crkvi Sv. Marka u Šilovu (Foto RTV Puls)

“Nigde u svetu još nisu naslikane scene iz Žitija Svetog apostola Marka. Ovo je jedinstven prikaz. Bila mi je velika čast i zadovoljstvo da smo ih baš ovde u Šilovu naslikali”, kazao je za Rtv Puls, freskopisac Nemanja Lazarević.

Po prvi put u jednom hrišćanskom hramu je živopisano Žitije Sv.apostola Marka. Reč je o četiri scene.
Scena Sv.Petra kako rukopolaže Sv.apostola Marka, scena pribrojavanja Sv.apostola Marka u red učenika Hristovih, scena dolaska Jevanđeliste Marka u Aleksandriju i njegovo zatvaranje u tamnicu i četvrta scena, mučenje i stradanje Sv.apostola Marka.

Nemanji Lazareviću iz Aranđelovca je ovo delo istovremeno i master rad na Akademiji SPC za umetnost I konzervaciju u Beogradu.

“Glavno je da se master rad, koji je zakazan za oktobar, odbrani baš u Beogradu, ali ne kao što je inače slučaj na akademiji, već u velelepnom hramu Svetog Marka. Budući da tek predstoji oslikavanje crkve Sv.Marka u Beogradu, verujem da će da iskoriste scene iz Šilova, koje su jedinstvene u svetu”, kaže Lazarević na kraju razgovora.

Crkva Sv. Marka u Šilovu izgrađena je 1997.godine.Ostale vesti

„Kasica prasica“ u Gračanici: Komedija ko komedija, čudesna
U Domu kulture „Gračanica“ premijerno je izvedena komedija-vodvilja Ežena Labiša „Kasica-prasica“, u prevodu Danila Kiša, a u režiji Ksenije Krnajski. Komad star više od jednog veka akutuelan je i danas.
  • 23.03.2023
Brankica Damjanović u Kosovskoj Mitrovici: Ipak sve ima smisla

Sve književne večeri su posebne, ali kada dođete u svoj zavičaj, onda srce malo jače zaigra, rekla je književnica i novinarka Brankica Damjanović, predstavljajući svoje književno stvaralaštvo u prepunoj sali Mitrovačkog dvora.

  • 21.03.2023
’’Kasica prasica’’ premijerno u Gračanici: Život kao groteska

Premijera predstave "Kasica prasica" Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) u režiji Ksenije Krnajski, koja je rađena po tekstu Ežena Labiša, biće izvedena sutra (sreda, 22. mart) u Domu kulture "Gračanica" sa početkom u 20.00 časova.

  • 21.03.2023
Večeras u Mitrovačkom dvoru književno veče sa Brankicom Damjanović

Književno veče sa Brankicom Damjanović biće održano danas u Mitrovačkom dvoru sa početkom u 18 časova.

  • 21.03.2023
Predstava ’’Srpska drama’’ u četvrtak u Srednjoškolskom centru
Predstava "Srpska drama", aktuelizovana verzija komada Siniše Кovačevića u režiji Zorana Кovandžića, a u izvođenju glumaca Alternativne pozorišne trupe "Čkalja" iz Кruševca biće odigrana u četvrtak 23. marta u 11 časova u Srednjoškolskom centru u Lapljem Selu.
  • 20.03.2023
Jovan Zafirović: Aforizam je moj stav
Zbirka aforizama "Glavom kroz stid" mladog satiričara iz Kosovskog Pomoravlja Jovana Zafirovića je predstavljena večeras publici u Domu kulture "Gračanica".
  • 15.03.2023