Vesti
Kultura

Scene iz žitija Svetog Marka po prvi put

Ovih dana se u crkvi Svetog Marka u Šilovu privodi kraju nesvakidašnje freskopisanje scena iz Žitija Svetog Apostola Marka, jedinstveno u svetu.
Scene iz žitija Svetog Marka po prvi put
Freskopisac Nemanja Lazarević u crkvi Sv. Marka u Šilovu (Foto RTV Puls)

“Nigde u svetu još nisu naslikane scene iz Žitija Svetog apostola Marka. Ovo je jedinstven prikaz. Bila mi je velika čast i zadovoljstvo da smo ih baš ovde u Šilovu naslikali”, kazao je za Rtv Puls, freskopisac Nemanja Lazarević.

Po prvi put u jednom hrišćanskom hramu je živopisano Žitije Sv.apostola Marka. Reč je o četiri scene.
Scena Sv.Petra kako rukopolaže Sv.apostola Marka, scena pribrojavanja Sv.apostola Marka u red učenika Hristovih, scena dolaska Jevanđeliste Marka u Aleksandriju i njegovo zatvaranje u tamnicu i četvrta scena, mučenje i stradanje Sv.apostola Marka.

Nemanji Lazareviću iz Aranđelovca je ovo delo istovremeno i master rad na Akademiji SPC za umetnost I konzervaciju u Beogradu.

“Glavno je da se master rad, koji je zakazan za oktobar, odbrani baš u Beogradu, ali ne kao što je inače slučaj na akademiji, već u velelepnom hramu Svetog Marka. Budući da tek predstoji oslikavanje crkve Sv.Marka u Beogradu, verujem da će da iskoriste scene iz Šilova, koje su jedinstvene u svetu”, kaže Lazarević na kraju razgovora.

Crkva Sv. Marka u Šilovu izgrađena je 1997.godine.Ostale vesti

Gračanica: Letnji bioskop na otvorenom

Dom kulture Gračanica organizuje Filmsko leto za mlade prikazivanjem filmova na otvorenom. 

  • 14.08.2022
Generacija 5 i Inspektor Blaža u Leposaviću
Centar za kulturu "Sava Dečanac" iz Leposavića organizuje Rok festival u ovom gradiću na severu Kosova.
  • 11.08.2022
Povratak nosi seme nade
Tešku letnju omorinu i tišinu metohijskog sela Osojana, proteklih nekoliko dana, prekinuli su gosti i Sabor posvećen mitropolitu Amfilohiju. 
  • 10.08.2022
DokuFest: Misija OEBS-a predstavila dokumentarce o ljudskim pravima
U okviru Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest koji se održava u Prizrenu, Misija OEBS-a na Kosovu je sinoć predstavila pet kratkih dokumentarnih filmova o ljudskim pravima i demokratskim vrednostima.
  • 10.08.2022
Draganac: Završena mala letnja škola
Pri manastiru Draganac, jedinom živom manastiru u Kosovskom Pomoravlju, nedavno je održana prva Novobrdska mala letnja škola „Dragana Hrebeljanović“.
  • 10.08.2022
Vladika Teodosije: Ne prodajte nasleđenu dedovinu na KiM

Povodom godišnjice najvećeg i najuspešnijeg povratka Srba na Kosovo i Metohiju, nakon proterivanja 1999. godine, u Osojanu je održan drugi po redu "Đedov sabor" posvećen mitropolitu Amfilohiju Radoviću.

  • 07.08.2022