Saradnja Prištinskog i Pozorišta Republike Srpske

Sporazum o dugoročnoj saradnji Narodnog pozorišta Republike Srpske i Narodnog pozorišta u Prištini čije sedište je izmešteno u Gračanicu, potpisan je juče u Banjaluci.

Podeli ovaj članak sa:
 • Potpisivanje sporazuma (Foto Narodno pozorište RS)

Ovaj sporazum omogućava učešće u zajedničkim produkcijama predstava, razmenu autora i umetnika.

Sporazum su potpisali direktori Narodnog pozorišta Republike Srpske Nenad Novaković i prištinskog Narodnog pozorišta Predrag Radonjić.

Radonjić je rekao da se Narodno pozorište u Prištini, koje obeležava 70 godina postojanja, nalazi u specifičnoj situaciji jer nosi ime grada iz kojeg je proterano.

“Nemamo matičnu scenu, nego smo izmešteni u Gračanicu, ali se trudimo da sa našim predstavama, koje sve više radimo u koprodukciji sa drugim pozorištima iz Srbije, gostujemo i u drugim sredinama na Kosovu i Metohiji”, naveo je Radonjić.
U Banjaluci je sinoć premijerno izvedena predstava “Banović Strahinja”.

Radonjić je izrazio zadovoljstvo zbog gostovanja pred banjalučkom publikom, koja je, kako kaže, uvek imala razumevanja za situaciju u kojoj ovo pozorište radi, trudeći se da stvori kvalitetne predstave.

Glumac Narodnog pozorišta u Prištini Milan Vasić rekao je da ansambl ovog teatra radi punom parom, kao i da je veliko zadovoljstvo kada predstave ove kuće može da gleda publika izvan Kosova i Metohije.

On je izrazio nadu da će biti nađen način da Narodno pozorište u Prištini češće gostuje u Republici Srpskoj, te da svaku premijeru predstavi i publici na tim prostorima.

“Radujem se kada god dođem u Banjaluku jer nas publika uvek dobro prihvati”, istakao je Vasić.

Nenad Novaković je naglasio da prištinsko pozorište ima šta da ponudi, te izrazio zadovoljstvo što će ovaj protokol doprineti da se ozvaniči već uspešna saradnja.

“Za Kosovo i Metohiju sam i emotivno vezan, te mi je izuzetna čast da ugostim glumce prištinskog pozorišta u egzilu, koje, uslovno rečeno, čergari i pokušava da pronađe mjesto na pozorišnoj sceni na prostoru na kojem obitavamo”, rekao je Novaković novinarima u Banjaluci.

On je naveo da je razgovarano i o gostovanju nacionalnog pozorišta Srpske u Gračanici, ali da je to trenutno nemoguće, jer bi bilo teško obezbijediti vize za glumce da bi ušli na Kosovo i Metohiju, kao i dozvole za pozorišne rekvizite.

U Narodnom pozorištu Republike Srpske sinoć je promovisana i publikacija “Uprkos svemu”, koja prati istorijat prištinskog pozorišta od osnivanja 1948. godine.

Ostale vesti

 • Gračanica: Promovisan “Vidovdanski glasnik”

  Gračanica: Promovisan “Vidovdanski glasnik”

  U galeriji Doma kulture u Gračanici promovisan je 27. broj časopisa "Vidovdanski glasnik". Glavni i odgovorni urednik časopisa Živojin Rakočević je istakao da se u novom broju časopisa pojavljuju tekstovi koji govore o “suštinskom probemu KiM”.

 • Milica Kostić svojim slikama menja svet oko sebe

  Milica Kostić svojim slikama menja svet oko sebe

  Izložbom slika Milice Kostić počelo je obeležavanje Vidovdanskih svečanosti u Srpskom kulturnom centru u Prištini. Iako živi u moderno doba, ova mlada umetnica se opredelila za klasično slikarstvo, a njenim radovima dominiraju barokne kompozicije. U njoj se, kao i svima, bore dobro i zlo, a ta svoja osećanja je uspešno prenela na platno.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane