Saradnja Prištinskog i Pozorišta Republike Srpske

Sporazum o dugoročnoj saradnji Narodnog pozorišta Republike Srpske i Narodnog pozorišta u Prištini čije sedište je izmešteno u Gračanicu, potpisan je juče u Banjaluci.

Podeli ovaj članak sa:
 • Potpisivanje sporazuma (Foto Narodno pozorište RS)

Ovaj sporazum omogućava učešće u zajedničkim produkcijama predstava, razmenu autora i umetnika.

Sporazum su potpisali direktori Narodnog pozorišta Republike Srpske Nenad Novaković i prištinskog Narodnog pozorišta Predrag Radonjić.

Radonjić je rekao da se Narodno pozorište u Prištini, koje obeležava 70 godina postojanja, nalazi u specifičnoj situaciji jer nosi ime grada iz kojeg je proterano.

“Nemamo matičnu scenu, nego smo izmešteni u Gračanicu, ali se trudimo da sa našim predstavama, koje sve više radimo u koprodukciji sa drugim pozorištima iz Srbije, gostujemo i u drugim sredinama na Kosovu i Metohiji”, naveo je Radonjić.
U Banjaluci je sinoć premijerno izvedena predstava “Banović Strahinja”.

Radonjić je izrazio zadovoljstvo zbog gostovanja pred banjalučkom publikom, koja je, kako kaže, uvek imala razumevanja za situaciju u kojoj ovo pozorište radi, trudeći se da stvori kvalitetne predstave.

Glumac Narodnog pozorišta u Prištini Milan Vasić rekao je da ansambl ovog teatra radi punom parom, kao i da je veliko zadovoljstvo kada predstave ove kuće može da gleda publika izvan Kosova i Metohije.

On je izrazio nadu da će biti nađen način da Narodno pozorište u Prištini češće gostuje u Republici Srpskoj, te da svaku premijeru predstavi i publici na tim prostorima.

“Radujem se kada god dođem u Banjaluku jer nas publika uvek dobro prihvati”, istakao je Vasić.

Nenad Novaković je naglasio da prištinsko pozorište ima šta da ponudi, te izrazio zadovoljstvo što će ovaj protokol doprineti da se ozvaniči već uspešna saradnja.

“Za Kosovo i Metohiju sam i emotivno vezan, te mi je izuzetna čast da ugostim glumce prištinskog pozorišta u egzilu, koje, uslovno rečeno, čergari i pokušava da pronađe mjesto na pozorišnoj sceni na prostoru na kojem obitavamo”, rekao je Novaković novinarima u Banjaluci.

On je naveo da je razgovarano i o gostovanju nacionalnog pozorišta Srpske u Gračanici, ali da je to trenutno nemoguće, jer bi bilo teško obezbijediti vize za glumce da bi ušli na Kosovo i Metohiju, kao i dozvole za pozorišne rekvizite.

U Narodnom pozorištu Republike Srpske sinoć je promovisana i publikacija “Uprkos svemu”, koja prati istorijat prištinskog pozorišta od osnivanja 1948. godine.

Ostale vesti

 • Gračanica: Svetski dan pozorišta za decu

  Gračanica: Svetski dan pozorišta za decu

  Povodom Svetskog dana pozorišta za decu u Domu kulture u Gračanici će danas biti prikazan dokumentarni film “Isoland” autorke Nikoline Spasić. Projekciju filma će pratiti tribina „Glumac u Pozorištu za decu“.

 • Slovo o jeziku: govor Sirinićke župe

  Slovo o jeziku: govor Sirinićke župe

  Sirinićka župa je, uz Sredačku župu, Goru, Opolje i Prizrenski Podgor, jedna od župa u okolini Prizrena. Nalazi se u kotlini gornjeg toka reke Lepenac, severoistočno od Šar planine. Specifična je po mnogo čemu, između ostalog, i po govoru.

 • ’’Ivkova slava’’ na repertoaru NPP-a početkom maja

  ’’Ivkova slava’’ na repertoaru NPP-a početkom maja

  Ansambl NPP-a uz podršku kolega iz Niša otpočeo je sa radom na predstavi "Ivkova slava" koja će premijerno biti izvedena u Gračanici 08. maja. Reditelj Bojan Stojčetović najavljuje scensko izmeštanje čuvenog komada Stevana Sremca na Kosovo i Metohiju.

 • ’’Bora Šnajder’’ rasprodat u Kragujevcu

  ’’Bora Šnajder’’ rasprodat u Kragujevcu

  Predstava "Razvojni put Bore Šnajdera" Narodnog pozorišta iz Prištine biće izvedena večeras od 20:00 časova u punoj sali Knjaževsko-srpskog teatra u Kragujevcu. Predstavi prethodilo potpisivanje protokola o saradnji dve pozorišne kuće.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane