Vesti
Kultura

Saradnja NPP i Šabačkog pozorišta, u pripremi predstava „Banović Strahinja“

Narodno pozorište Priština sa sedištem u Gračanici potpisalo je protokol o saradnji sa Šabačkim pozorištem. Ova saradnja podrazumeva i pripremu predstave „Banović Strahinja“ koju će režirati Nebojša Bradić.
Saradnja NPP i Šabačkog pozorišta, u pripremi predstava „Banović Strahinja“
Predrag Radonjić i Aleksandar Stojanović (Foto NPP)

Sporazumom o saradnji se predviđa izvođenje predstava Prištinskog pozorišta u Šapcu, ali i gostovanja Šabačkog pozorišta u Gračanici, kaže za RTV KIM direktor NPP, Predrag Radonjić.

Radonjić ističe da je danas potpisan i ugovor o koprodukciji koji predviđa rad na zajedničkoj predstavi.

„u pitanju je predstava „Banović Strahinja“ čija će premijera biti tokom aprila u Gračanici. Radićemo je u koprodukciji sa Šabačkim pozorištem. Inače, to je predstava koju će režirati Nebojša Bradić i u koju polažemo puno nade. Nadamo se da će ovo biti veoma kvalitetna predstava koja će imati svoj festivalski žiovot i koja će biti interesantna za publiku na Kosovu i Metohiji, ali i u celoj Srbiji“, kaže Radonjić.

Rad na predstavi „Banović Strahinja“ značajan je za oba pozorišta, smatra Aleksandar Stojanović, direktor Šabačkog pozorišta.

„To je nešto što je u obostranom interesu. To je predstava koja će imati premijeru u Gračanici, igraće se i ovde na pozorišnom festivalu „Pozorišno proleće 23. aprila, a igraće se i u Beogradu u okviru Narodnog pozorišta. Nakon toga će predstava imati svoj život, imaće svoj repertoar na Kosovu i Metohiji, širom Srbije, a učestvovaćemo sa njom i na festivalima“, kaže Stojanović.

Prištinsko pozorište je ranije potpisalo sličan protokol o saradnji i sa Narodnim pozorištem u Beogradu i Srpskim narodnim pozorištem u Novom Sadu.

 Ostale vesti

MMA u ’’Akvarijusu’’
Prvi deo umetničkog performansa MMA („Mali Multimedijalni Angažman“) održaće se u mitrovačkom Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u petak 5. marta 2021. godine od 19 časova.
  • 03.03.2021
Ponovo radi Škola glume NPP-a!
Škola glume Narodnog pozorišta u Prištini nastavlja sa radom u Domu kulture Gračanica u sredu, 10. marta 2021. godine.
  • 01.03.2021
Restaurisani spomen krst ponovo istaknut u dvorištu Doma kulture
Danas je u dvorištu Doma kulture "Gračanica" postavljen restaurisani spomen krst "Srbi Кosovci - za krst časni i slobodu zlatnu" posvećen stradalim Srbima u NATO bombardovanju i tokom egzodusa 1999. godine.
  • 01.03.2021
’’Uprkos svemu’’ u gradu na Ibru
Dokumentarni film „Uprkos svemu“ Gorana Avramovića, posvećen radu Narodnog pozorišta u Prištini sa privremenim sedištem u Gračanici, priča je o kolektivu koji je pokazao da se ljubav prema umetnosti ne može uništiti. Film koji kroz priču o životu jedne institucije, govori o sudbini srpskog naroda, kulture, postojanja i identiteta na Kosovu, prikazan je sinoć u severnom delu Kosovske Mitrovice.
  • 26.02.2021
Projekcija filma
Dokumentarni film „Uprkos svemu“ Gorana Avramovića posvećen radu Narodnog pozorišta Priština biće premijerno prikazan danas u Kosovskoj Mitrovici, u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“.
  • 25.02.2021
Veče ruskih romansi u Gračanici
U Domu kulture u Gračanici večeras će biti održan Koncert ruskih romansi.
  • 25.02.2021