Vesti
Kultura

Saradnja niškog i pozorišta u Prištini

U Narodnom pozorištu u Nišu, juče je svečano potpisan Protokol o saradnji između niškog pozorišta i Narodnog pozorišta u Prištini sa sedištem u Gračanici.
Saradnja niškog i pozorišta u Prištini
Potpisivanje protokola o saradnji u Nišu (Foto Niške vesti)

Protokol su potpisali direktori pozorišta Spasoje Ž. Milovanović i Predrag Radonjić, a ovom svečanom činu je prisustvovala i većnica za kulturu Grada Niša, Jelena Mitrovski.

„On podrazumeva koprodukcije, razmene predstava i gostovanja, te već u decembru možemo očekivati na sceni niškog pozorišta gostovanje prištinskog pozorišta sa predstavom sa njihovog repertoara, a ubrzo i prvu koprodukciju“, istaknuto je prilikom potpisivanja protokola.

Narodno pozorište u Prištini sa privremenim sedištem u Gračanici, narednog ponedeljka obeležava 70 godina postojanja i najavljuje česta gostovanja ne samo u niškom, već i u ostalim pozorištima širom Srbije.Ostale vesti

Virtuelna izložba i razgovor sa slikarkom Irinom Černjavski Šantrić
Dom kulture "Gračanica" večeras priprema virtuelnu izložbu slika i razgovor sa umetnicom Irinom Černjavski Šantrić.
  • 05.08.2020
“Koronavirus ostavlja nesagledive posledice u svetu muzike”
Od trenutka kada se koronavirus pojavio i na Kosovu veliki broj malih preduzeća, trgovina, kao i ugostiteljski i uslužni sektor trpe velike gubitke. U problemu su se našli i muzičari jer su ostali bez zarade, koja je za njih uglavnom i jedini izvor prihoda.
  • 30.07.2020
Kosovski vez kao umetničko delo
Kosovski vez je posebna tehnika vezenja na platnu. Nastala je u srednjem veku a bila je vrlo popularna na kraljevskim dvorovima. Iako retki, njegovi motivi su i sada prisutni a najčeće krase haljine i narodne nošnje igrača iz kulturno umetničkih društava. O kosovskom vezu se danas govorilo u Prištini, u Srpskom kulturnom centru.
  • 27.07.2020
Nagrada Aleksandri Ničić za

Aleksandra Ničić, učenica prvog razreda Gimanzije Priština izmeštene u Laplje Selo, dobila je treću nagradu na literarnom konkursu "Iduć uči, u vekove gleda" koji je po šesnaesti put organizovala Zadužbina "Dositej Obradović".

  • 08.07.2020
Američki glumac snimio pesmu o Kosovu
Džonatan Džekson, glumac, muzičar i pisac, dobitnik pet Emi nagrada, snimio je i objavio pesmu "Kosovo (svih žalosnih radost)".
  • 30.06.2020
Vidovdansko pesničko bdenije:
U porti manastira Gračanica, večeras je održano 30. Vidovdansko pesničko bdenije. Piscu Milisavu Saviću dodeljena je nagrada "Zlatni krst Kneza Lazara", a on se zahvalio rečima da "od ove, praznične noći, lepše nema".
  • 27.06.2020