Vesti
Kultura

Salman Ruždi: Sloboda izražavanja na Zapadu najugroženija do sada

Pisac Salman Ruždi, u retkom javnom obraćanju devet meseci od napada u kojem je ozbiljno povređen, upozorio je da je sloboda govora na Zapadu najugroženija u njegovom životu.
Salman Ruždi: Sloboda izražavanja na Zapadu najugroženija do sada
Salman Ruždi (Foto Erik Lesser/ZUMApress/dpa)

Ruždi se obratio video porukom na Britanskoj književnoj nagradi, gde mu je u ponedeljak uveče dodeljeno priznanje „Sloboda objavljivanja“. Organizatori su rekli da je nagrada „priznanje za odlučnost autora, izdavača i knjižara koji zauzimaju stav protiv netolerancije, uprkos stalnim pretnjama sa kojima se suočavaju“.

„Mislim da sloboda izražavanja, sloboda objavljivanja nije za mog života bila pod takvom pretnjom u zapadnim zemljama“, rekao je.

Ruždi je dodao da je „sada dok sedi u Americi“ svedok napada na biblioteke i knjige za decu u školama.

„Napad na ideju samih biblioteka. To je prilično alarmantno i moramo toga da budemo veoma svesni i da se protiv toga snažno borimo“, rekao je.

U svom obraćanju, Ruždi je takođe kritikovao izdavače koji decenijama stare knjige menjaju u skladu sa modernom senzibilizacijom, rekavši da bi izdavači trebalo da dopuste knjigama „da dođu iz svog vremena i da budu iz svog vremena“.

„A ako je to teško prihvatiti, nemojte to čitati, pročitajte drugu knjigu“, rekao je.

Ruždi (75) je napadnut u avgustu na književnom festivalu u državi Njujork i od tada ne vidi na jedno oko i ima oštećenje nerva jedne ruke. Napadač Hadi Matar izjasnio se da nije kriv po optužbama za napad i pokušaj ubistva.

Ruždi je prethodno proveo godine skrivajući se pod policijskom zaštitom, nakon što je iranski vrhovni ajatolah Ruholah Homeini 1989. godine izdao fatvu, ili edikt, pozivajući na njegovu smrt zbog navodnog bogohuljenja u romanu „Satanski stihovi“.Ostale vesti

Gračanica: Promocija knjige „Suteren“ Mata Uljarevića

U okviru Vidovdanskih svečanosti Dom kulture „Gračanica“ organizuje promociju knjige dobitnika nagrade „Novica Tadić“, Mata Uljarevića „Suteren“, u sredu 7. juna 2023. sa početkom u 20 časova.

  • 06.06.2023
Vidovdanske svečanosti otvorene izložbom „U slavu svetlosti“
Izložbom „U slavu svetlosti - jedan izbor iz kolekcije Galerije Matice srpske’’ iz Novog Sada otvorene su 33. Vidovdanske svečanosti. U Domu kulture u Gračanici ujedno je potpisan protokol o saradnji između Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini, Doma kulture „Gračanica’’ i Galerije umetnosti Priština i otvorena 25. likovna kolonija „Vidovdan 2023“.
  • 05.06.2023
Dečija smotra folklora u Arhangelima: Deco čuvajte ono što su naši preci ostavili
U porti manastira Svetih Arhangela kod Prizrena u okviru Vidovdanskih svečanosti održava se dečija smotra folklora pod nazivom ,,U susret Vidovdanu“ kojom počinju Vidovdanske svečanosti 2023. godine.
  • 04.06.2023
Novi Sad: Promocija knjige Žarka Milenkovića
U čitaonici Gradske biblioteke Novi Sad održana je promocija zbirke pesama "Svakodnevno ubijanje života" kosovsko-metohijskog pesnika Žarka Milenkovića.
  • 03.06.2023
Živojinu Rakočeviću uručen Gran pri festivala poezije u Inđiji
U Inđiji je svečano uručena Gran pri nagrada međunarodng festivala poezije koji se održava u ovom gradu. Glavna nagrada pripala je književniku sa Kosova Živojinu Rakočeviću.
  • 02.06.2023
Izložbom „U slavu svetlosti“ počinju Vidovdanske svečanosti

Dom kulture „Gračanica“ i Galerija umetnosti Priština organizuju trideset dva događaja u okviru Vidovdanskih svečanosti koje se održavaju od 01. do 28. juna u Gračanici i ostalim srpskim sredinama na Кosovu.

  • 02.06.2023