Vesti
Kultura

Sabor u znak sećanja na mitropolita Amfilohija u Osojanu

Povodom dvadeset godina od početka povratka raseljenih i izbeglih Srba u Osojane, Eparhija raško-prizrenska i Dom kulture „Gračanica“ organizuju od 5. do 7. avgusta „Đedov sabor“ u znak sećanja na mitropolita Amfilohija.
Sabor u znak sećanja na mitropolita Amfilohija u Osojanu
Promo (Foto Dom kulture Gračanica)

„Mitropolit je jedan od najzaslužnijih za povratak u ovaj kraj i u prvim danima povratka našao se da ohrabri i podrži povratnike svojim primerom, ljubavlju i molitvama. Mitropolit Amfilohije je obnovio i osnovao mnoge sabore u različitim krajevima naše zemlje“, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima iz gračaničkog Doma kulture.

Program „Đedovog sabora“:

Za četvrtak, 05. avgust je u 20:00 zakazano otvaranje sabora projekcijom filma "Dostojan" posvećenog mitropolitu Amfilohiju. U nastavku sledi prikazivanje dokumentarnog filma o povratku Srba u Osojane "Svitanje u Istoku”, kao i pozdravni govori predsednika Opštine Istok Mališe Đurića i paroha osojanskog Jovana Cvetkovića.

U petak, 06. avgusta, će sa početkom od 19:00 biti održano književno veče i promocija međunarodnog zbornika radova „Vera i misao u vrtlogu vremena“ (u čast mitropolita Amfilohija Radovića i episkopa Atanasija Jevtića).

U programu će učestvovati urednik „Zbornika“ Mikonja Knežević, profesor Filozofskog fakulteta, ali i pesnici: Novica Sovrlić, predsednik Književnog društva Kosova i Metohije, Nenad Jero Radenković iz Zvečana, Ranko Đinović iz Đakovice, kao i narodni guslar Rajo Vojinović.

Program će biti nastavljen u subotu, 07. avgusta 2021. od 08:00 svetom arhijerejskom liturgijom. Uslediće dobrodošlica Vladike Teodosija, a u ime povratnika iz Osojana govoriće Milivoje Repanović. Prisutnima će se potom obratiti mitropolit Joanikije.

Uslediće kulturno-umetnički program u izvođenju KUD „Kopaonik“ koji će u okviru programa „Starosrpski izvori“ kazivati stihove mitropolita Amfilohija.

Povratak u Osojane jedan od retkih primera uspešnog povratka raseljenih i prognanih Srba u Metohiju. U Osojansku dolinu se od 2001. godine vratilo oko 350 Srba, a u ovom selu danas živi i oko osamdesetoro dece, podseća se u saopštenju Doma kulture „Gračanica“ dostavljenog medijima.Ostale vesti

Koreodrama ’’700’’ večeras pred gračaničkom publikom
Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ iz Prištine, izvešće večeras u 19:30 u Domu kulture u Gračanici premijeru koreodrame „700“. Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanica. 
  • 03.12.2022
Gračanica: Grafest od 5. do 7. decembra pod sloganom „Posle“
Jedanaesti međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi Grafest, održaće se od 05. do 07. decembra u Gračanici, pod sloganom „Posle“. Festival otvara film Gorana Radovanovića "Čekajući Handkea". 
  • 02.12.2022
Rastko Šejić u Akvarijusu
Reditelj, producent i novinar Rastko Šejić biće gost Privatnog kulturnog centra "Akvarijus" u Кosovskoj Mitrovici u nedelju, 4. decembra. Od 19.00 sati biće prikazan njegov film "Na veslu priča: Pozdrav pesniku!", a potom će uslediti razgovor sa autorom koji će voditi Ivana Vanovac i Aleksandar Dunđerin. Specijalni gosti će biti pesnici Branka Кasalović i Novica Sovrlić.
  • 02.12.2022
“Ona koja raspušta vojske”: Ženska pobuna protiv rata
Aristofanov komad "Lisistrata" pisan pre 2400 godina, reditelj Boban Skerlić adaptirao je za ovo vreme i dao mu naziv - “Ona koja raspušta vojske”. Glumci Narodnog pozorišta u Prištini večeras su ovu crnu komediju izveli premijerno pred svojom publikom u Gračanici. Prihod o prodatih karata ide u humanitarne svrhe.
  • 30.11.2022
„Ona koja raspušta vojske“ aktuelnija nego ikad
Komad "Ona koja raspušta vojske", urađen po Aristofanovoj komediji "Lisistrata", u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića biće premijerno izveden večeras od 20.00 časova u gračaničkom Domu kulture. „Predstava je spojila antički diskurs sa ekspresionizmom i savremenim pozorištem“, rekao je umetnički direktor Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) Nenad Todorović na konferenciji za medije pred premijeru. 
  • 30.11.2022
Otvorena izložba slika Maje Todić: Prirodno je da budem inspirisana Gračanicom
Izložba slika „Identiteti“ akademske slikarke Maje Todić otvorena je u njenoj rodnoj Gračanici. Na platnu mnoštvo toplih boja, motivi Gračanice, Patrijaršije, monaške odore, Gazimestana. „Prosto je prirodno da kao slikarka rođena u Gračanici budem i inspirisana Gračanicom, ona je vesnik našeg identiteta ali i koren koji se dalje prenosi na ostale prostore“, kaže autorka.
  • 29.11.2022