Vesti
Kultura

Sabor u znak sećanja na mitropolita Amfilohija u Osojanu

Povodom dvadeset godina od početka povratka raseljenih i izbeglih Srba u Osojane, Eparhija raško-prizrenska i Dom kulture „Gračanica“ organizuju od 5. do 7. avgusta „Đedov sabor“ u znak sećanja na mitropolita Amfilohija.
Sabor u znak sećanja na mitropolita Amfilohija u Osojanu
Promo (Foto Dom kulture Gračanica)

„Mitropolit je jedan od najzaslužnijih za povratak u ovaj kraj i u prvim danima povratka našao se da ohrabri i podrži povratnike svojim primerom, ljubavlju i molitvama. Mitropolit Amfilohije je obnovio i osnovao mnoge sabore u različitim krajevima naše zemlje“, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima iz gračaničkog Doma kulture.

Program „Đedovog sabora“:

Za četvrtak, 05. avgust je u 20:00 zakazano otvaranje sabora projekcijom filma "Dostojan" posvećenog mitropolitu Amfilohiju. U nastavku sledi prikazivanje dokumentarnog filma o povratku Srba u Osojane "Svitanje u Istoku”, kao i pozdravni govori predsednika Opštine Istok Mališe Đurića i paroha osojanskog Jovana Cvetkovića.

U petak, 06. avgusta, će sa početkom od 19:00 biti održano književno veče i promocija međunarodnog zbornika radova „Vera i misao u vrtlogu vremena“ (u čast mitropolita Amfilohija Radovića i episkopa Atanasija Jevtića).

U programu će učestvovati urednik „Zbornika“ Mikonja Knežević, profesor Filozofskog fakulteta, ali i pesnici: Novica Sovrlić, predsednik Književnog društva Kosova i Metohije, Nenad Jero Radenković iz Zvečana, Ranko Đinović iz Đakovice, kao i narodni guslar Rajo Vojinović.

Program će biti nastavljen u subotu, 07. avgusta 2021. od 08:00 svetom arhijerejskom liturgijom. Uslediće dobrodošlica Vladike Teodosija, a u ime povratnika iz Osojana govoriće Milivoje Repanović. Prisutnima će se potom obratiti mitropolit Joanikije.

Uslediće kulturno-umetnički program u izvođenju KUD „Kopaonik“ koji će u okviru programa „Starosrpski izvori“ kazivati stihove mitropolita Amfilohija.

Povratak u Osojane jedan od retkih primera uspešnog povratka raseljenih i prognanih Srba u Metohiju. U Osojansku dolinu se od 2001. godine vratilo oko 350 Srba, a u ovom selu danas živi i oko osamdesetoro dece, podseća se u saopštenju Doma kulture „Gračanica“ dostavljenog medijima.Ostale vesti

Kosovska rediteljka dobila dve nagrade u Veneciji
Kosovska rediteljka Kaltrina Krasnići, dobila je nagradu na Filmskom festivalu u Veneciji za najbolju režiju za film "Letnji snovi o moru" koja se dodeljuje autorima mlađim od 40 godina, a film je dobio nagradu "Edipo Re".
  • 12.09.2021
Kosovski kandidat za Oskara film
Film "Košnica" Bljerte Bašoli, inače trostrukog pobednika "Sandens festivala" (Juta, SAD), Kosovo je predložilo za svog zvaničnog kandidata za Oskara.
  • 09.09.2021

Promocija knjige „Književni džem sešn“ novinarke Ivane Vanovac održana je sinoć u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici.

  • 09.09.2021
Promocija knjige eseja o umetnosti Ivane Vanovac
Promocija knjige eseja o umetnosti Ivane Vanovac „Кnjiževni džem sešn“ biće održana u sredu, 8. septembra u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Кosovskoj Mitrovici, u 18:30.
  • 07.09.2021
Audicija za glumce u lutkarskoj predstavi
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ organizuje audiciju za lutkarsku predstavu „Misterija nestalog jajeta“ u subotu 4. septembra 2021. godine u 13 časova u Domu kulture „Gračanica“.
  • 02.09.2021
Otkazano finalno veče festivala „Medimus“

Usled pogoršane epidemijske situacije na Kosovu, drugo finalno veče festivala srednjevekovne muzike „Medimus“ je otkazano.

  • 29.08.2021