Vesti
Kultura

Sabor u znak sećanja na mitropolita Amfilohija u Osojanu

Povodom dvadeset godina od početka povratka raseljenih i izbeglih Srba u Osojane, Eparhija raško-prizrenska i Dom kulture „Gračanica“ organizuju od 5. do 7. avgusta „Đedov sabor“ u znak sećanja na mitropolita Amfilohija.
Sabor u znak sećanja na mitropolita Amfilohija u Osojanu
Promo (Foto Dom kulture Gračanica)

„Mitropolit je jedan od najzaslužnijih za povratak u ovaj kraj i u prvim danima povratka našao se da ohrabri i podrži povratnike svojim primerom, ljubavlju i molitvama. Mitropolit Amfilohije je obnovio i osnovao mnoge sabore u različitim krajevima naše zemlje“, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima iz gračaničkog Doma kulture.

Program „Đedovog sabora“:

Za četvrtak, 05. avgust je u 20:00 zakazano otvaranje sabora projekcijom filma "Dostojan" posvećenog mitropolitu Amfilohiju. U nastavku sledi prikazivanje dokumentarnog filma o povratku Srba u Osojane "Svitanje u Istoku”, kao i pozdravni govori predsednika Opštine Istok Mališe Đurića i paroha osojanskog Jovana Cvetkovića.

U petak, 06. avgusta, će sa početkom od 19:00 biti održano književno veče i promocija međunarodnog zbornika radova „Vera i misao u vrtlogu vremena“ (u čast mitropolita Amfilohija Radovića i episkopa Atanasija Jevtića).

U programu će učestvovati urednik „Zbornika“ Mikonja Knežević, profesor Filozofskog fakulteta, ali i pesnici: Novica Sovrlić, predsednik Književnog društva Kosova i Metohije, Nenad Jero Radenković iz Zvečana, Ranko Đinović iz Đakovice, kao i narodni guslar Rajo Vojinović.

Program će biti nastavljen u subotu, 07. avgusta 2021. od 08:00 svetom arhijerejskom liturgijom. Uslediće dobrodošlica Vladike Teodosija, a u ime povratnika iz Osojana govoriće Milivoje Repanović. Prisutnima će se potom obratiti mitropolit Joanikije.

Uslediće kulturno-umetnički program u izvođenju KUD „Kopaonik“ koji će u okviru programa „Starosrpski izvori“ kazivati stihove mitropolita Amfilohija.

Povratak u Osojane jedan od retkih primera uspešnog povratka raseljenih i prognanih Srba u Metohiju. U Osojansku dolinu se od 2001. godine vratilo oko 350 Srba, a u ovom selu danas živi i oko osamdesetoro dece, podseća se u saopštenju Doma kulture „Gračanica“ dostavljenog medijima.Ostale vesti

Obeležena Sveta Petka u Lapljem Selu
Liturgijom, litijom i rezanjem slavskog kolača, u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu proslavljen je praznik posvećen ovoj svetiteljki. Sveta Petka se proslavlja kao krsna i seoska slava.
  • 08.08.2022
Vladika Teodosije: Ne prodajte nasleđenu dedovinu na KiM

Povodom godišnjice najvećeg i najuspešnijeg povratka Srba na Kosovo i Metohiju, nakon proterivanja 1999. godine, u Osojanu je održan drugi po redu "Đedov sabor" posvećen mitropolitu Amfilohiju Radoviću.

  • 07.08.2022
Počeo Sani Hil festival, zvezda večeri Dua Lipa

Muzički festival Sani Hil (Sunny Hill) počeo je sinoć u Prištini. U pitanju je četvrti po redu festival koji organizuje Dukađin Lipa, otac svetske muzičke zvezde Dua Lipe.

  • 05.08.2022
’’Đedov sabor’’ 6. i 7. avgusta u Osojanu
Savez amatera Kosova i Metohije i Dom kulture “Gračanica”, a ove godine im se pridružuje i Kulturni centar “Dragica Žarković” iz Kosovske Mitrovice, organizuju manifestaciju “Đedov sabor” koja se u Osojanu održava 6. i 7. avgusta ove godine. Predsednik Saveza amatera Kosova i Metohije Đorđe Lakušić, gostujući u jutarnjem programu Radija Kosovska Mitrovica rekao je da će i ove godine dati sve od sebe zajedno sa ostalim organizatorima da ova manifestacija protekne po planu.
  • 04.08.2022
Počinje novi Eko art fest
Tokom leta i jeseni na severu Кosova će biti upriličen četvrti po redu Eko art fest. Ovogodišnji festival, čiji je organizator mitrovački "Akvarijus", biće realizovan pod sloganom "Smanji, ponovo upotrebi, recikliraj" (3R’s: Reduce, Reuse, Recycle).
  • 03.08.2022
Scene iz žitija Svetog Marka po prvi put
Ovih dana se u crkvi Svetog Marka u Šilovu privodi kraju nesvakidašnje freskopisanje scena iz Žitija Svetog Apostola Marka, jedinstveno u svetu.
  • 22.07.2022