Vesti
Kultura

Sabor kulturnog stvaralaštva Srbije u Mitrovici

Poznat je program 26. Sabora kulturnog stvaralaštva Srbije koji će se od 23. do 26. juna održati u Kosovskoj Mitrovici.
Sabor kulturnog stvaralaštva Srbije u Mitrovici
Ilustracija (Foto KCKM)

Kako je saopšteno iz Kulturnog centra "Dragica Žarković" u gradu na Ibru, otvaranje Sabora je palnirano za 23. jun u 12:00 u OŠ "Sveti Sava", kada će biti priređena izložba slika, ikona, pesnički trenutak i prikazan dokumentarni film o jubilarnih deset godina poratnog Sabora.

Istog dana u 19:00 biće otvorena tradicionalna izložba umetničkih fotografija u saradnji sa Fakultetom umetnosti u Galeriji fakulteta, uz proglašenje najuspešnijih i dodelu nagrada.

Za naredni dan u OŠ "Sveti Sava" planirano je otvarnje izložbe vajarskih radova Vladimira Antića i duboreza Časlava Milisavljevića.

Pesnički susreti "Aleksandar Aca Despotović" biće organizovani 25. juna u gradskoj kafani "Dva šešira", kao i veče kosovskometohijske izvorne narodne pesme.

Sabor će se završiti 26. juna kada će u 12:00 u OŠ "Sveti Sava" biti otvorena izložba radova zavičajnih slikara nastalih na ovogodišnjoj koloniji, uz odabrane radove sa ranijih kolonija.

Pokrovitelj ovogodišnjeg Sabora kulturnog stvaralaštva Srbije je Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica.Ostale vesti

U oktobru u Mitrovici dva festivala - „Kaktus“ i „Eko art“
Drugi po redu Festival dečijeg kulturnog stvaralaštva „Kaktus“ biće održan sredinom oktobra u Kosovskoj Mitrovici.
  • 30.09.2020
Gračanica: Od četvrtka ponovo radi bioskop

Nakon šest meseci pauze zbog situacije prouzrokovane pandemijom koronavirusa, bioskop u Gračanici ponovo počinje sa radom.

  • 29.09.2020
Natalija Utvić pobednica četvrtog ciklusa Likovnih okršaja u “Akvarijusu”
Finalni turnir četvrtog ciklusa Likovnih okršaja, dva puta odlagan zbog pandemije, održan je prethodna dva dana u mitrovičkom PKC „Akvarijus“. Pobedila je, sasvim neočekivano, mada i potpuno zasluženo, Natalija Utvić iz Zubinog Potoka.
  • 19.09.2020
Gračanica: Počinje “Škola filmske magije 6”
Dom kulture "Gračanica"i "Gargantuafilms" iz Beograda organizuju "Školu filmske magije 6". Jedan od predavača, filmski reditelj Danilo Bećković kazao je za RTV Kim da je organizovanje škole dobar način da se pokaže "kako kinematografija i komunikacija funkcionišu u okolnostima kada je nemoguće raditi na uobičajen način".
  • 18.08.2020
Promocija knjige "Ogledi o srpskoj muzici" Dragana Mlađenovića održana je "na daljinu", preko Fejsbuk stranice Doma kulture "Gračanica". O knjizi su govorili autor, te istoričar i umetnički rukovodilac ansambla "Venac" Miloš Cile Mitić.
  • 17.08.2020
“Knjiga je čovekov najbolji prijatelj”
“Svet se menja, ali vrednosti ostaju iste. Knjiga je čovekov najbolji prijatelj, ali prijatelje moramo tražiti i među ljudima. Treba da nadogradimo sebe, jer time nadograđujemo i društvo, a knjiga je tu da nam pomogne”, rekla je za RTV Kim direktorka Narodne biblioteke u Gračanici Brankica Kostić.
  • 11.08.2020