Vesti
Kultura

Sabor kulturnog stvaralaštva Srbije u Mitrovici

Poznat je program 26. Sabora kulturnog stvaralaštva Srbije koji će se od 23. do 26. juna održati u Kosovskoj Mitrovici.
Sabor kulturnog stvaralaštva Srbije u Mitrovici
Ilustracija (Foto KCKM)

Kako je saopšteno iz Kulturnog centra "Dragica Žarković" u gradu na Ibru, otvaranje Sabora je palnirano za 23. jun u 12:00 u OŠ "Sveti Sava", kada će biti priređena izložba slika, ikona, pesnički trenutak i prikazan dokumentarni film o jubilarnih deset godina poratnog Sabora.

Istog dana u 19:00 biće otvorena tradicionalna izložba umetničkih fotografija u saradnji sa Fakultetom umetnosti u Galeriji fakulteta, uz proglašenje najuspešnijih i dodelu nagrada.

Za naredni dan u OŠ "Sveti Sava" planirano je otvarnje izložbe vajarskih radova Vladimira Antića i duboreza Časlava Milisavljevića.

Pesnički susreti "Aleksandar Aca Despotović" biće organizovani 25. juna u gradskoj kafani "Dva šešira", kao i veče kosovskometohijske izvorne narodne pesme.

Sabor će se završiti 26. juna kada će u 12:00 u OŠ "Sveti Sava" biti otvorena izložba radova zavičajnih slikara nastalih na ovogodišnjoj koloniji, uz odabrane radove sa ranijih kolonija.

Pokrovitelj ovogodišnjeg Sabora kulturnog stvaralaštva Srbije je Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica.Ostale vesti

Nagrada Aleksandri Ničić za

Aleksandra Ničić, učenica prvog razreda Gimanzije Priština izmeštene u Laplje Selo, dobila je treću nagradu na literarnom konkursu "Iduć uči, u vekove gleda" koji je po šesnaesti put organizovala Zadužbina "Dositej Obradović".

  • 08.07.2020
Američki glumac snimio pesmu o Kosovu
Džonatan Džekson, glumac, muzičar i pisac, dobitnik pet Emi nagrada, snimio je i objavio pesmu "Kosovo (svih žalosnih radost)".
  • 30.06.2020
Vidovdansko pesničko bdenije:
U porti manastira Gračanica, večeras je održano 30. Vidovdansko pesničko bdenije. Piscu Milisavu Saviću dodeljena je nagrada "Zlatni krst Kneza Lazara", a on se zahvalio rečima da "od ove, praznične noći, lepše nema".
  • 27.06.2020
Nevena Milivojević izabrana za Kosovku devojku
U porti manastira Gračanica večeras je održan "Izbor za Kosovku devojku". Titulu najlepše je ponela Nevena Milivojević iz Zubinog Potoka.
  • 26.06.2020
Priština: Promocija knjige „Mitovi srpske istorije“
U Srpskom kulturnom centru u Prištini predstavljena je knjiga „Mitovi srpske istorije“ istoričara Dejana Ristića. Mitska tradicija je u prethodnim vekovima na Kosovu i Metohiji odigrala provorazrednu ulogu, istakao je autor. 
  • 26.06.2020
Književniku Goranu Petroviću nagrada
Nagrada "Grigorije Božović" za 2019. godinu pripala je književniku Goranu Petroviću za Izabrana dela.
  • 26.06.2020