Vesti
Kultura

„Sa Siranom idemo u korak s vremenom“

Posle premijernog izvođenja u Gračanici, a potom i  u Zubinom Potoku, predstava „Sirano“ u režiji Nenada Todorovića nastavlja svoj pozorišni život. Danas će je gledati publika u Leposaviću.
„Sa Siranom idemo u korak s vremenom“
Iz predstave Sirano (Foto NPP)

’’Ribarske svađe’’ krajem marta

Narodno pozorište u Prištini priprema novu premijeru za kraj sledećeg meseca. Milan Karadžić, koji je sa velikim uspehom režirao "Ženidbu" u izvođenju glumaca NPP-a i SNP-a iz Novog Sada, ponovo će biti najodgovorniji za postavljanje još jedne komedije na scenu u Gračanici.

"Ribarske svađe" po tekstu Karla Godonija, jedna od najizvođenijih comedia dell'arte, premijerno bi trebala da bude odigrana 25. marta u Domu kulture u Gračanici.

Goldonijeve komad je svetsku premijeru imao na karnevalu u Veneciji 1762. Beogradska publika ga je videla tek 10. aprila 1948, kada ga je na scenu novoosnovanog Jugoslovenskog dramskog pozorišta postavio Bojan Stupica.

Od tada do danas, "Ribarske svađe" su omiljene i redovne na repertoarima mnogih pozorišta u Srbiji i okruženju.

Ovaj Rostanov komad koji je adaptirao dramaturg Igor Bojović osvaja simpatije najmlađih na Kosovu. Posle jučerašnjeg igranja u Zvečanu, ansambl Narodnog pozorišta u Prištini, zajedno sa gostujućim glumcima, danas putuje u Leposavić gde ih očekuje još jedan nastup.

„Nakon premijere koja je odigrana pre mesec dana mogu vam reći da sam vrlo zadovoljna reakcijom publike. Predstava je napredovala, ima neki svoj tok, igramo se tim likovima, živimo tih sat vremena njihove živote i te Šizele, princeze Roksane, Sirana... Sinoć smo igrali u Zvečanu, mališani su uživali i mi smo uživali“, kaže za RTV Kim glumica Tamara Tomanović koja tumači lik madmoazele Šizele.

Govoreći o dosadašnjem uspehu komada, reditelj Nenad Todorović kaže da je za Prištinsko pozorište važno da nakon „Sirana“ nastavi sa produkcijom predstava za decu.

„Zaista iskreno mislim da će ova predstava imati dug život. Ne zato što je genijalna, nego što je najpre zabavna. Pozorište za decu mora da bude zabavno, ozbiljno i odgovorno. Posebno što su nove generacije dece malo drugačije nego kada smo mi bili klinci, oni su daleko informisaniji, a promenio se i taj pristup u samoj pozorišnoj dramaturgiji za decu. Međutim, čini mi se da smo sa ovom predstavom uspeli da gazimo u korak s vremenom“, kaže Todorović za RTV Kim.

Predstava „Sirano“ je prijavljena za učestvovanje na više festivala, uključujući i Kotorski festival pozorišta za decu.

„Mislim da će predstavu pogledati i ta festivalska publika. Ko zna, možda ćemo odneti i neku nagradu, s obzirom da je predstava lepo urađena, da se razume, da je vrlo lepa za igranje i da nosi jednu divnu poruku“, kaže Tamara.

Daljem uspehu se nada i reditelj.

„Predstava će biti igrana i gledana barem u onoj meri u kojoj zadovoljava te estetske kriterijume“, jasan je Nenad Todorović.

Komad “Sirano” oslikava ljubavni zaplet u renesansnom periodu. Osim Tomanovićeve u predstavi igraju Aleksandar Gligorijević, Aleksandra Cucić, Milica Majstorović, Strahinja Bičanin i Nikola Đorđević.Ostale vesti

Filmski dan Doma kulture na internetu
Dom kulture za danas preporučuje filmski program na internetu i poziva gledaoce da prate filmski festival "Moj off" i pogledaju neke od najnovijih i najprestižnijih naslova svetske kinematografije koji su obeležili festivalsku scenu.
  • 02.04.2020
Večeras predstava „Nasmejani snovi“
Dom kulture „Gračanica“ je danas za sve posetioce njihove Fejsbuk stranice pripremio dečju predstavu „Nasmejani snovi“ po tekstu, scenariju i režiji Boška Boškova u sklopu kulturnog programa “Kultura u doba Korone”.
  • 01.04.2020
Dom kulture "Gračanica" nastavlja da priprema događaje u okviru programa "Kultura u doba Korone" koje deli sa posetiocima njihove Fejsbuk i Instagram stranice. Da su ljudi zainteresovani za sadržaj koji im ova kulturna ustanova nudi, pokazuje podatak da je protekle nedelje njihova stranica imala 10.000 pregleda.
  • 30.03.2020
Dom kulture Gračanica nastavlja sa programima
Dom kulture Gračanica je i za treću nedelju, koliko već traje ograničeno kretanje i vandredno stanje izazvano koronavirusom, pripremio programe u okviru "Kulture u doba Korone".
  • 29.03.2020
Večeras razgovor sa pesnikom Gojkom Božovićem
Za sve ljubitelje književnosti, Dom kulture Gračanica za petak je pripremio književno-tribinski program, u 18 časova održaće se onlajn razgovor sa pesnikom, književnim kritičarem, esejistom i izdavačem Gojkom Božovićem iz Beograda.
  • 27.03.2020
Sutra počinje onlajn filmski festival
Dom kulture Gračanica nastavlja sa programom kulturnih sadržaja. U petak počinje sa radom prvi onlajn filmski festival "Moj of".
  • 26.03.2020