Vesti
Kultura

„Sa Siranom idemo u korak s vremenom“

Posle premijernog izvođenja u Gračanici, a potom i  u Zubinom Potoku, predstava „Sirano“ u režiji Nenada Todorovića nastavlja svoj pozorišni život. Danas će je gledati publika u Leposaviću.
„Sa Siranom idemo u korak s vremenom“
Iz predstave Sirano (Foto NPP)

’’Ribarske svađe’’ krajem marta

Narodno pozorište u Prištini priprema novu premijeru za kraj sledećeg meseca. Milan Karadžić, koji je sa velikim uspehom režirao "Ženidbu" u izvođenju glumaca NPP-a i SNP-a iz Novog Sada, ponovo će biti najodgovorniji za postavljanje još jedne komedije na scenu u Gračanici.

"Ribarske svađe" po tekstu Karla Godonija, jedna od najizvođenijih comedia dell'arte, premijerno bi trebala da bude odigrana 25. marta u Domu kulture u Gračanici.

Goldonijeve komad je svetsku premijeru imao na karnevalu u Veneciji 1762. Beogradska publika ga je videla tek 10. aprila 1948, kada ga je na scenu novoosnovanog Jugoslovenskog dramskog pozorišta postavio Bojan Stupica.

Od tada do danas, "Ribarske svađe" su omiljene i redovne na repertoarima mnogih pozorišta u Srbiji i okruženju.

Ovaj Rostanov komad koji je adaptirao dramaturg Igor Bojović osvaja simpatije najmlađih na Kosovu. Posle jučerašnjeg igranja u Zvečanu, ansambl Narodnog pozorišta u Prištini, zajedno sa gostujućim glumcima, danas putuje u Leposavić gde ih očekuje još jedan nastup.

„Nakon premijere koja je odigrana pre mesec dana mogu vam reći da sam vrlo zadovoljna reakcijom publike. Predstava je napredovala, ima neki svoj tok, igramo se tim likovima, živimo tih sat vremena njihove živote i te Šizele, princeze Roksane, Sirana... Sinoć smo igrali u Zvečanu, mališani su uživali i mi smo uživali“, kaže za RTV Kim glumica Tamara Tomanović koja tumači lik madmoazele Šizele.

Govoreći o dosadašnjem uspehu komada, reditelj Nenad Todorović kaže da je za Prištinsko pozorište važno da nakon „Sirana“ nastavi sa produkcijom predstava za decu.

„Zaista iskreno mislim da će ova predstava imati dug život. Ne zato što je genijalna, nego što je najpre zabavna. Pozorište za decu mora da bude zabavno, ozbiljno i odgovorno. Posebno što su nove generacije dece malo drugačije nego kada smo mi bili klinci, oni su daleko informisaniji, a promenio se i taj pristup u samoj pozorišnoj dramaturgiji za decu. Međutim, čini mi se da smo sa ovom predstavom uspeli da gazimo u korak s vremenom“, kaže Todorović za RTV Kim.

Predstava „Sirano“ je prijavljena za učestvovanje na više festivala, uključujući i Kotorski festival pozorišta za decu.

„Mislim da će predstavu pogledati i ta festivalska publika. Ko zna, možda ćemo odneti i neku nagradu, s obzirom da je predstava lepo urađena, da se razume, da je vrlo lepa za igranje i da nosi jednu divnu poruku“, kaže Tamara.

Daljem uspehu se nada i reditelj.

„Predstava će biti igrana i gledana barem u onoj meri u kojoj zadovoljava te estetske kriterijume“, jasan je Nenad Todorović.

Komad “Sirano” oslikava ljubavni zaplet u renesansnom periodu. Osim Tomanovićeve u predstavi igraju Aleksandar Gligorijević, Aleksandra Cucić, Milica Majstorović, Strahinja Bičanin i Nikola Đorđević.Ostale vesti

Dokumentarni film: Životna škola i filmska istina

Životna škola i filmska istina - ovako jedan od najpoznatijih dokumentarista u regionu, Boris Mitić, objašnjava autorski dokumentarni film. U Privatnom kulturnom centru Akvarijus ove nedelje su posetioci mogli da razgovaraju sa najpoznatijim imenima srpske dokumentaristike - Milošem Tomićem, Milošem Ivanovićem, Borisom Mitićem i Nikolom Dragovićem.

  • 29.01.2023
Svetosavska akademija u Gračanici: Priznanje Sunčici Denić
Tradicionalno, pred praznik posvećen prvom srpskom prosvetitelju, u Gračanici je održana Svetosavska akademija. Priznanje "Đorđe Lekić" ove godine dodeljeno je književnici i naučnoj radnici prof. dr Sunčici Denić iz Vranja.
  • 26.01.2023
Svečana Svetosavska akademija u četvrtak u Gračanici
Svečana Svetosavska akademija održaće se u četvrtak, 26. januara  u prostorijama Doma kulture Gračanica, sa početkom u 12:00 časova.
  • 23.01.2023
Dečji film ’’Vučje bobice’’ u petak u Gračanici
Dečji film "Vučje bobice" reditelja Sretena Jovanovića biće prikazan u petak, 20. januara u 18.00 časova u Domu kulture "Gračanica".
  • 18.01.2023
’’Pobedi uvek prethodi upoznavanje neba’’
Priča o magiji trenutka u kom se svetlost lomi, poezija o najvećoj ljubavi  i erosu sadržanim u molitvi i emociji za najbliže, i na kraju gitara koja je trebalo da otera sav baksuzluk od nove godine, sadržaj su programa kojim je u PKC „Akvarijus“ sinoć dočekana pravoslavna Nova godina.
  • 14.01.2023
Novogodišnji program u Akvarijusu: Lazarević, Dikić, Pavićević
Povodom Pravoslavne Nove godine u mitrovačkom Privatnom kulturnom centru (PKC) "Akvarijus" će u petak, 13. januara, biti organizovan novogodišnji umetnički program.
  • 12.01.2023