Vesti
Kultura

„Sa Siranom idemo u korak s vremenom“

Posle premijernog izvođenja u Gračanici, a potom i  u Zubinom Potoku, predstava „Sirano“ u režiji Nenada Todorovića nastavlja svoj pozorišni život. Danas će je gledati publika u Leposaviću.
„Sa Siranom idemo u korak s vremenom“
Iz predstave Sirano (Foto NPP)

’’Ribarske svađe’’ krajem marta

Narodno pozorište u Prištini priprema novu premijeru za kraj sledećeg meseca. Milan Karadžić, koji je sa velikim uspehom režirao "Ženidbu" u izvođenju glumaca NPP-a i SNP-a iz Novog Sada, ponovo će biti najodgovorniji za postavljanje još jedne komedije na scenu u Gračanici.

"Ribarske svađe" po tekstu Karla Godonija, jedna od najizvođenijih comedia dell'arte, premijerno bi trebala da bude odigrana 25. marta u Domu kulture u Gračanici.

Goldonijeve komad je svetsku premijeru imao na karnevalu u Veneciji 1762. Beogradska publika ga je videla tek 10. aprila 1948, kada ga je na scenu novoosnovanog Jugoslovenskog dramskog pozorišta postavio Bojan Stupica.

Od tada do danas, "Ribarske svađe" su omiljene i redovne na repertoarima mnogih pozorišta u Srbiji i okruženju.

Ovaj Rostanov komad koji je adaptirao dramaturg Igor Bojović osvaja simpatije najmlađih na Kosovu. Posle jučerašnjeg igranja u Zvečanu, ansambl Narodnog pozorišta u Prištini, zajedno sa gostujućim glumcima, danas putuje u Leposavić gde ih očekuje još jedan nastup.

„Nakon premijere koja je odigrana pre mesec dana mogu vam reći da sam vrlo zadovoljna reakcijom publike. Predstava je napredovala, ima neki svoj tok, igramo se tim likovima, živimo tih sat vremena njihove živote i te Šizele, princeze Roksane, Sirana... Sinoć smo igrali u Zvečanu, mališani su uživali i mi smo uživali“, kaže za RTV Kim glumica Tamara Tomanović koja tumači lik madmoazele Šizele.

Govoreći o dosadašnjem uspehu komada, reditelj Nenad Todorović kaže da je za Prištinsko pozorište važno da nakon „Sirana“ nastavi sa produkcijom predstava za decu.

„Zaista iskreno mislim da će ova predstava imati dug život. Ne zato što je genijalna, nego što je najpre zabavna. Pozorište za decu mora da bude zabavno, ozbiljno i odgovorno. Posebno što su nove generacije dece malo drugačije nego kada smo mi bili klinci, oni su daleko informisaniji, a promenio se i taj pristup u samoj pozorišnoj dramaturgiji za decu. Međutim, čini mi se da smo sa ovom predstavom uspeli da gazimo u korak s vremenom“, kaže Todorović za RTV Kim.

Predstava „Sirano“ je prijavljena za učestvovanje na više festivala, uključujući i Kotorski festival pozorišta za decu.

„Mislim da će predstavu pogledati i ta festivalska publika. Ko zna, možda ćemo odneti i neku nagradu, s obzirom da je predstava lepo urađena, da se razume, da je vrlo lepa za igranje i da nosi jednu divnu poruku“, kaže Tamara.

Daljem uspehu se nada i reditelj.

„Predstava će biti igrana i gledana barem u onoj meri u kojoj zadovoljava te estetske kriterijume“, jasan je Nenad Todorović.

Komad “Sirano” oslikava ljubavni zaplet u renesansnom periodu. Osim Tomanovićeve u predstavi igraju Aleksandar Gligorijević, Aleksandra Cucić, Milica Majstorović, Strahinja Bičanin i Nikola Đorđević.Ostale vesti

Nagrada Aleksandri Ničić za

Aleksandra Ničić, učenica prvog razreda Gimanzije Priština izmeštene u Laplje Selo, dobila je treću nagradu na literarnom konkursu "Iduć uči, u vekove gleda" koji je po šesnaesti put organizovala Zadužbina "Dositej Obradović".

  • 08.07.2020
Američki glumac snimio pesmu o Kosovu
Džonatan Džekson, glumac, muzičar i pisac, dobitnik pet Emi nagrada, snimio je i objavio pesmu "Kosovo (svih žalosnih radost)".
  • 30.06.2020
Vidovdansko pesničko bdenije:
U porti manastira Gračanica, večeras je održano 30. Vidovdansko pesničko bdenije. Piscu Milisavu Saviću dodeljena je nagrada "Zlatni krst Kneza Lazara", a on se zahvalio rečima da "od ove, praznične noći, lepše nema".
  • 27.06.2020
Nevena Milivojević izabrana za Kosovku devojku
U porti manastira Gračanica večeras je održan "Izbor za Kosovku devojku". Titulu najlepše je ponela Nevena Milivojević iz Zubinog Potoka.
  • 26.06.2020
Priština: Promocija knjige „Mitovi srpske istorije“
U Srpskom kulturnom centru u Prištini predstavljena je knjiga „Mitovi srpske istorije“ istoričara Dejana Ristića. Mitska tradicija je u prethodnim vekovima na Kosovu i Metohiji odigrala provorazrednu ulogu, istakao je autor. 
  • 26.06.2020
Književniku Goranu Petroviću nagrada
Nagrada "Grigorije Božović" za 2019. godinu pripala je književniku Goranu Petroviću za Izabrana dela.
  • 26.06.2020