Vesti
Kultura

„Riznica“, portal za kulturu i tradiciju

Osnovna ideja za pokretanje portala Riznica (riznica.net) jeste promocija „zaboravljenih i nepravedno potisnutih vrednosti zbog dnevno-političkih tema“, rekao je glavni i odgovorni uredni tog portala iz Gračanice Ivan Miljković za Udruženje novinara Srbije (UNS).
„Riznica“, portal za kulturu i tradiciju
Manastir Gračanica (Foto arhiva Kim)

On kaže da je sajt pokrenut zato što se „prosečan, digitalno obrazovan građanin u moru lažnih, tabloidnih, političkih vesti, procena brojnih analitičara uželeo da pročita nešto lepo“.

„Zato smo se nas nekoliko entuzijasta udružili da pokrenemo portal koji će ponuditi dobru i proverenu informaciju, intervju, toplu ljudsku priču, posle čega ćete poželeti da nekome pomognete“, rekao je UNS-u Miljković.

Navodi da će tema tekstova na portalu "Riznica" biti iz naše bogate istorijske, kulturne, običajne baštine.

„Zastupljene su i reportaže o ljudima i zaboravljenim delovima Kosova i Metohije, o svima koji imaju dar ili talenat, ali su za medije nevidljivi“, kaže on.

Navodi da je pre pokretanja sajta, radio na nekoliko portala koji su se isključivo bavili informativom, a da je fokus bio isključivo na politici, ekonomiji, dešavanjima na relaciji Beograd – Priština. „Za kulturu, tradiciju, reportaže o životu ljudi, putopise o lepotama Kosova i Metohije nije bilo mesta ni na jednom od nekoliko ovdašnjih portala“, kaže Miljković.

Najveći izazov u radu, navodi, je nepostojanje stalnog izvora finansiranja.

„Sajt smo pokrenuli volonterski, svesni da na KiM nema preduzeća ili kompanija na čiju podršku možemo da računamo. Naoružani smo dobrom voljom i istrajnošću da pokažemo da Kosovo nisu samo politika i incidenti, već i da postoji i neistražena i neispričana strana“, kaže Miljković.

Navodi da na portalu trenutno rade on, supruga i troje prijatelja koji pišu i pomažu u tehničkim stvarima.

„Otvoreni smo za saradnji sa mladima koji žele da pišu, da uče novinarstvu, a imaju talenat za dobru fotografiju ili da naprave dobar video“, navodi Miljković.Ostale vesti

Gračanica: Od četvrtka ponovo radi bioskop

Nakon šest meseci pauze zbog situacije prouzrokovane pandemijom koronavirusa, bioskop u Gračanici ponovo počinje sa radom.

  • 29.09.2020
Natalija Utvić pobednica četvrtog ciklusa Likovnih okršaja u “Akvarijusu”
Finalni turnir četvrtog ciklusa Likovnih okršaja, dva puta odlagan zbog pandemije, održan je prethodna dva dana u mitrovičkom PKC „Akvarijus“. Pobedila je, sasvim neočekivano, mada i potpuno zasluženo, Natalija Utvić iz Zubinog Potoka.
  • 19.09.2020
Gračanica: Počinje “Škola filmske magije 6”
Dom kulture "Gračanica"i "Gargantuafilms" iz Beograda organizuju "Školu filmske magije 6". Jedan od predavača, filmski reditelj Danilo Bećković kazao je za RTV Kim da je organizovanje škole dobar način da se pokaže "kako kinematografija i komunikacija funkcionišu u okolnostima kada je nemoguće raditi na uobičajen način".
  • 18.08.2020
Promocija knjige "Ogledi o srpskoj muzici" Dragana Mlađenovića održana je "na daljinu", preko Fejsbuk stranice Doma kulture "Gračanica". O knjizi su govorili autor, te istoričar i umetnički rukovodilac ansambla "Venac" Miloš Cile Mitić.
  • 17.08.2020
“Knjiga je čovekov najbolji prijatelj”
“Svet se menja, ali vrednosti ostaju iste. Knjiga je čovekov najbolji prijatelj, ali prijatelje moramo tražiti i među ljudima. Treba da nadogradimo sebe, jer time nadograđujemo i društvo, a knjiga je tu da nam pomogne”, rekla je za RTV Kim direktorka Narodne biblioteke u Gračanici Brankica Kostić.
  • 11.08.2020
„Pečat hercega Šćepana“ Živojinu Rakočeviću
Upravni odbor kulturne manifestacije „Trg od ćirilice“ jednoglasno je donеo odluku da ovogodišnji „Pečat hercega Šćepana“ pripadne Živojinu Rakočeviću, knjiženiku i novinaru, pesniku i nacionalnom pregaocu iz Gračanice.
  • 11.08.2020