Vesti
Kultura

„Riznica“, portal za kulturu i tradiciju

Osnovna ideja za pokretanje portala Riznica (riznica.net) jeste promocija „zaboravljenih i nepravedno potisnutih vrednosti zbog dnevno-političkih tema“, rekao je glavni i odgovorni uredni tog portala iz Gračanice Ivan Miljković za Udruženje novinara Srbije (UNS).
„Riznica“, portal za kulturu i tradiciju
Manastir Gračanica (Foto arhiva Kim)

On kaže da je sajt pokrenut zato što se „prosečan, digitalno obrazovan građanin u moru lažnih, tabloidnih, političkih vesti, procena brojnih analitičara uželeo da pročita nešto lepo“.

„Zato smo se nas nekoliko entuzijasta udružili da pokrenemo portal koji će ponuditi dobru i proverenu informaciju, intervju, toplu ljudsku priču, posle čega ćete poželeti da nekome pomognete“, rekao je UNS-u Miljković.

Navodi da će tema tekstova na portalu "Riznica" biti iz naše bogate istorijske, kulturne, običajne baštine.

„Zastupljene su i reportaže o ljudima i zaboravljenim delovima Kosova i Metohije, o svima koji imaju dar ili talenat, ali su za medije nevidljivi“, kaže on.

Navodi da je pre pokretanja sajta, radio na nekoliko portala koji su se isključivo bavili informativom, a da je fokus bio isključivo na politici, ekonomiji, dešavanjima na relaciji Beograd – Priština. „Za kulturu, tradiciju, reportaže o životu ljudi, putopise o lepotama Kosova i Metohije nije bilo mesta ni na jednom od nekoliko ovdašnjih portala“, kaže Miljković.

Najveći izazov u radu, navodi, je nepostojanje stalnog izvora finansiranja.

„Sajt smo pokrenuli volonterski, svesni da na KiM nema preduzeća ili kompanija na čiju podršku možemo da računamo. Naoružani smo dobrom voljom i istrajnošću da pokažemo da Kosovo nisu samo politika i incidenti, već i da postoji i neistražena i neispričana strana“, kaže Miljković.

Navodi da na portalu trenutno rade on, supruga i troje prijatelja koji pišu i pomažu u tehničkim stvarima.

„Otvoreni smo za saradnji sa mladima koji žele da pišu, da uče novinarstvu, a imaju talenat za dobru fotografiju ili da naprave dobar video“, navodi Miljković.Ostale vesti

Američki glumac snimio pesmu o Kosovu
Džonatan Džekson, glumac, muzičar i pisac, dobitnik pet Emi nagrada, snimio je i objavio pesmu "Kosovo (svih žalosnih radost)".
  • 30.06.2020
Vidovdansko pesničko bdenije:
U porti manastira Gračanica, večeras je održano 30. Vidovdansko pesničko bdenije. Piscu Milisavu Saviću dodeljena je nagrada "Zlatni krst Kneza Lazara", a on se zahvalio rečima da "od ove, praznične noći, lepše nema".
  • 27.06.2020
Nevena Milivojević izabrana za Kosovku devojku
U porti manastira Gračanica večeras je održan "Izbor za Kosovku devojku". Titulu najlepše je ponela Nevena Milivojević iz Zubinog Potoka.
  • 26.06.2020
Priština: Promocija knjige „Mitovi srpske istorije“
U Srpskom kulturnom centru u Prištini predstavljena je knjiga „Mitovi srpske istorije“ istoričara Dejana Ristića. Mitska tradicija je u prethodnim vekovima na Kosovu i Metohiji odigrala provorazrednu ulogu, istakao je autor. 
  • 26.06.2020
Književniku Goranu Petroviću nagrada
Nagrada "Grigorije Božović" za 2019. godinu pripala je književniku Goranu Petroviću za Izabrana dela.
  • 26.06.2020
Dodeljene likovne nagrade i otvorena izložba radova
Sinoć su u Domu kulture "Gračanica" uručene vidovdanske likovne nagrade ovogodišnjim dobitnicima, a otvorena je izložba radova sa likovne kolonije "Vidovdan 2020".
  • 26.06.2020